Οι κερασιές στην Ιαπωνία είχαν να ανθίσουν τόσο νωρίς από το 812 μ.Χ

Οι κερασιές στην Ιαπωνία είχαν να ανθίσουν τόσο νωρίς από το 812 μ.Χ Facebook Twitter
ΕΡΑ - Φωτογραφία Αρχείου
0

Η φετινή ανθοφορία της κερασιάς στην Ιαπωνία ήρθε νωρίτερα «από ποτέ» στην καταγεγραμμένη ιστορία, και σίγουρα τουλάχιστον από το 812 μ.Χ. όπου έχουν εντοπιστεί οι παλαιότερες αναφορές για το φαινόμενο. 


Η «εποχή της Σάκουρα» στο Κιότο κορυφώθηκε στις 26 Μαρτίου σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οσάκα. Οι πρώιμες ανθοφορίες, οι οποίες παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ενδέχεται να οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστήμονες. Τα αρχεία από το Κιότο χρονολογούνται από 812 μ.Χ. και εντοπίζονται σε έγγραφα και ημερολόγια αυτοκρατορικών δικαστηρίων.

Η άνοιξη στην πόλη φέτος ήταν ασυνήθιστα ζεστή. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί εκεί το 1409, όταν η ανθοφορία κορυφώθηκε στις 27 Μαρτίου. Τα άνθη παραμένουν στα δέντρα για λίγες μόνο ημέρες, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτισμικούς λόγους. Φίλοι και οικογένειες μαζεύονται για το γεγονός, ενώ το Instagram πλημμυρίζει από φωτογραφίες. Το σύνολο των δεδομένων για την άνθηση των κερασιών στην Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα πολύτιμο γιατί εκτείνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Παλαιότερη επιστημονική δημοσίευση στο Biological Conservation για το Κιότο, όπου οι εορτασμοί για την άνθηση, που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα, δίνουν στοιχεία για το κλίμα κατά το παρελθόν και αποδεικνύουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την αστικοποίηση. Ο Yasuyuki Aono, ερευνητής στο Osaka Prefecture University, έχει εντοπίσει στοιχεία από το 812 μ.Χ. μελετώντας ημερολόγια και χρονικά αυτοκρατόρων, αριστοκρατών, κυβερνητών και μοναχών.

Περίπου από το 1800 και μετά τα δεδομένα στο Κιότο αποκαλύπτουν πως η ανθοφορία μετατοπίζεται από τα μέσα του Απριλίου προς τις αρχές του μήνα. Το φαινόμενο παρατηρείται στενά, ενώ η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδίδει δελτία για την πρώτη ανθοφορία και την κορύφωσή της.

Το 2021 η ανθοφορία ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου, οκτώ ημέρες νωρίτερα από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2004. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ