Κλόι Ζάο: Η κινεζικής καταγωγής θριαμβεύτρια των φετινών Χρυσών Σφαιρών Facebook Twitter
Η Κλόι Ζάο γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1982 και κατοικεί στην Καλιφόρνια. Φωτο: Michael Loccisano/Getty Images

Κλόι Ζάο: Η κινεζικής καταγωγής θριαμβεύτρια των φετινών Χρυσών Σφαιρών

0

Σε μια εντελώς διαφορετική απονομή οι Χρυσές Σφαίρες επιφύλαξαν ένα θρίαμβο για την Κλόι Ζάο, την πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας και την πρώτη που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα ως παραγωγός της ταινίας, μαζί με την πρωταγωνίστριά της, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ. 

Το «Nomadland» είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Κλόι Ζάο μετά το «Songs My Brothers Taught Me» και το «Kαλπάζοντας με το Ονειρο». 

Η Κλόι Ζάο ήταν μια από τις τρεις γυναίκες υποψήφιες στην κατηγορία της σκηνοθεσίας, μαζί με τη Ρετζίνα Κινγκ για το «One Night in Miami» και την Έμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman».

Η Μπάρμπρα Στράιζαντ, το 1984, ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε κερδίσει Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας για το «Γεντλ». 

Η Ζάο είπε στον ευχαριστήριο λόγο της ότι «το Nomadland είναι στην καρδιά του ένα ταξίδι στη θλίψη και τη γιατρειά. Όλοι όσοι κάποια στιγμή στη ζωή σας έχετε κάνει αυτήν τη δύσκολη κι όμορφη διαδρομή, το φιλμ είναι για εσάς. Δεν λέμε αντίο, λέμε "θα σε δω πιο κάτω, στον δρόμο"». 

Με το  «Nomadland» έφτασε στις Χρυσές Σφαίρες έχοντας στο παλμαρέ της τον Χρυσό Λέοντα του 77ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας. Η 38χρονη Ζάο ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε βραβείο στο Μόστρα τα τελευταία δέκα χρόνια και η ταινία της, ένα road movie, που παρακολουθεί μια γυναίκα στα 60 της, που όταν χάνει τα πάντα εξαιτίας της Μεγάλης Κρίσης, ξεκινάει ένα ταξίδι στην αμερικανική Δύση με ένα μικρό βαν, κέρδισε το ενδιαφέρον της επιτροπής, της οποίας Πρόεδρος ήταν η Αυστραλή ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ.

Η Κλόι Ζάο γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1982 και κατοικεί στην Καλιφόρνια, με τρεις κότες, δυο σκυλιά και τον σύντροφό της, κινηματογραφιστή Joshua James Richards. Έζησε τα πρώτα της χρόνια στο Πεκίνο, με πατέρα πρώην γενικό διευθυντή μιας κρατικής εταιρείας χάλυβα, είδε τους γονείς της να χωρίζουν όταν ήταν πολύ μικρή, ενώ ο πατέρας της παντρεύτηκε ξανά με την ηθοποιό Song Dandan.

Η Κλόι μεγάλωσε με τις επιρροές της δυτικής ποπ κουλτούρας και πέρασε τα εφηβικά της χρόνια σε ένα οικοτροφείο του Λονδίνου ενώ στη συνέχεια μετανάστευσε στην Αμερική και αποφοίτησε από το γυμνάσιο του Λος Άντζελες. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πριν αποφασίσει να σπουδάσει παραγωγή ταινιών στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου Tisch της Νέας Υόρκης.

Nomadland Facebook Twitter
Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ στο «Nomadland».

Το 2015 γύρισε την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που έκανε πρεμιέρα στο Sundance. Στο «Songs My Brothers Taught Me», που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του Sundance Institute, αφηγείται μια ιστορία ιθαγενών Ινδιάνων, τη σχέση του Λακότα Σιού και της αδερφής του. Η ταινία τής χάρισε διεθνείς διακρίσεις και μια υποψηφιότητα για το Independent Spirit Award για το Best First Feature.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, «The Rider», γυρίστηκε το 2017 και ήταν υποψήφια για το Independent Spirit Award για την καλύτερη ταινία και τον καλύτερο σκηνοθέτη.

Με το  «Nomadland» έφτασε στις Χρυσές Σφαίρες έχοντας στο παλμαρέ της τον Χρυσό Λέοντα του 77ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας. Η 38χρονη Ζάο ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε βραβείο στο Μόστρα τα τελευταία δέκα χρόνια και η ταινία της, ένα road movie, που παρακολουθεί μια γυναίκα στα 60 της, που όταν χάνει τα πάντα εξαιτίας της Μεγάλης Κρίσης, ξεκινάει ένα ταξίδι στην αμερικανική Δύση με ένα μικρό βαν, κέρδισε το ενδιαφέρον της επιτροπής, της οποίας Πρόεδρος ήταν η Αυστραλή ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ.

Στις 14 Νοεμβρίου 2020, η Ζάο κέρδισε το Maltin Tribute στο Coronado Island Film Festival για το «πρωτοποριακό επίτευγμα» της στο «Nomadland», ενώ κέρδισε και το Βραβείο People's Choice στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Σύμφωνα με το Variety, η Ζάο και η ταινία της, με τα 34 βραβεία για σκηνοθεσία, 13 για σενάριο και εννέα για μοντάζ, έχει ξεπεράσει τον Αλεξάντερ Πέιν και το «Sideways», ως το πιο βραβευμένο άτομο σε μια σεζόν βραβείων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα contact sheets του Πίτερ Χούγιαρ δείχνουν τον καλλιτέχνη πριν γίνει μύθος

Πολιτισμός / Φίλοι, εραστές και δωμάτια: η Νέα Υόρκη του Πίτερ Χούγιαρ πριν γίνει μύθος

Το νέο βιβλίο Hujar: Contact και η έκθεση στο Morgan Library & Museum ανοίγουν τα contact sheets του Πίτερ Χούτζαρ: Σούζαν Σόνταγκ, Ντέιβιντ Βοϊνάροβιτς, Jackie Curtis, φίλοι, εραστές και δωμάτια της downtown Νέας Υόρκης, την ώρα που η ζωή δεν είχε ακόμη μετατραπεί σε μύθο..
THE LIFO TEAM
Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Πολιτισμός / Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Ο φωτογράφος Dani D’Ingeo κατέγραψε το Nature Loves Courage στη νότια Κρήτη: ένα queer φεστιβάλ στην ακτογραμμή της Σούγιας, με σώματα που χορεύουν στο φως, FLINTA DJs, θάλασσα, ιδρώτα, αλάτι και μια διαφορετική εκδοχή της club κουλτούρας έξω από τα σκοτεινά υπόγεια της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Τζέιμι Μπελ: «Τις μέρες που έπρεπε να κάνω σεξ με αγνώστους, σκεφτόμουν “ευτυχώς”»

Πολιτισμός / Τζέιμι Μπελ: «Τις μέρες που έπρεπε να κάνω σεξ με αγνώστους, σκεφτόμουν “ευτυχώς”»

Ο Τζέιμι Μπελ μιλά για το Half Man, τη νέα σκληρή σειρά του Ρίτσαρντ Γκαντ μετά το Baby Reindeer, τις εξαντλητικές σκηνές διαλόγου, την ανδρική ντροπή, τη σεξουαλική καταπίεση και το γιατί δεν μπορεί ακόμη να δει τον εαυτό του στην οθόνη.
THE LIFO TEAM
Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Πολιτισμός / Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Με αφορμή το Silent Friend της Ίλντικο Ενιέντι, ο Τόνι Λιούνγκ μιλά για την παιδική εγκατάλειψη, τη σιωπή που έγινε κινηματογραφική γλώσσα, το In the Mood for Love και τη συνεργασία με τον Γουόνγκ Καρ Γουάι που τον έσωσε από την υπαρξιακή πλήξη.
THE LIFO TEAM
Εθνική Λυρική Σκηνή – Πρόγραμμα 2026/27

Πολιτισμός / Τι θα δούμε την περίοδο 2026-27 στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Με τον Ουίλιαμ Κέντριτζ, τη Σόνια Γιόντσεβα, την Ανίτα Ρατσβελισβίλι και τη Δήμητρα Γαλάνη, η ΕΛΣ παρουσιάζει μια φιλόδοξη σεζόν γεμάτη διεθνείς συμπαραγωγές, μεγάλες επιστροφές και κορυφαίες πρεμιέρες.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν λέει ότι μετά το εγκεφαλικό της το Χόλιγουντ δεν την ήθελε πίσω

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν γύρισε ζωντανή στις Κάννες αλλά το Χόλιγουντ δεν την περίμενε πίσω

Σε νέα συνέντευξή της στη Vogue, η Σάρον Στόουν μιλά για το εγκεφαλικό που υπέστη το 2001, την επταετή ανάρρωση, την επιστροφή της στη δουλειά και το πώς το Χόλιγουντ αντιμετωπίζει τις γυναίκες.
THE LIFO TEAM
Ο Ριζ Άχμεντ λέει ότι Βρετανοί κατάσκοποι προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν ακόμη και μέσω στελέχους του BBC

Πολιτισμός / Ο Ριζ Άχμεντ λέει ότι Βρετανοί κατάσκοποι προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν ακόμη και μέσω στελέχους του BBC

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός είπε στον Μεχντί Χασάν ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τον προσέγγισαν τρεις φορές, ενώ θυμήθηκε και ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο του Λούτον μετά το The Road to Guantánamo
THE LIFO TEAM
Ο Παρκ Τσαν-γουκ τρόλαρε τις Κάννες: «Δεν ήθελα να δώσω Χρυσό Φοίνικα σε καμία ταινία»

Πολιτισμός / Ο Παρκ Τσαν-γουκ τρόλαρε τις Κάννες: «Δεν ήθελα να δώσω Χρυσό Φοίνικα σε καμία ταινία»

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών αστειεύτηκε ότι δεν ήθελε να δώσει τον Χρυσό Φοίνικα σε καμία ταινία, επειδή δεν τον έχει κερδίσει ποτέ ο ίδιος πριν τελικά απονείμει το μεγάλο βραβείο στο Fjord του Κριστιάν Μουντζίου.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Κέιτζ λέει ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν του ξανατηλεφώνησε μετά το «όχι» στο Insomnia

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Κέιτζ λέει ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν του ξανατηλεφώνησε μετά το «όχι» στο Insomnia

Σε νέα συνέντευξή του στους New York Times, ο Νίκολας Κέιτζ είπε ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Πολ Τόμας Άντερσον και ο Γούντι Άλεν δεν τον ξανακάλεσαν μετά από ρόλους που απέρριψε: «Οι περισσότεροι πληγώνονται και δεν σε ξαναπαίρνουν».
THE LIFO TEAM
SOTHEBYS ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ

Πολιτισμός / Sotheby’s: Αποτράπηκε απόπειρα πώλησης ψεύτικων αρχαίων αγαλμάτων με πλαστά έγγραφα

Τα έγγραφα που προσκομίστηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν δημιουργηθεί με μεθόδους εκτύπωσης που είναι κατά 25 χρόνια πιο σύγχρονες από την εποχή στην οποία υποτίθεται ότι ανήκαν
THE LIFO TEAM