Με το χρυσόψαρό σας στον ιχθίατρο

Με το χρυσόψαρό σας στον ιχθίατρο Facebook Twitter
Οι ασθενείς της Σάντρα Λεχλάιτερ είναι σκεπασμένοι από λέπια (GETTY IMAGES)
0

H Σάντρα Λεχλάιτερ έχει ένα ασυνήθιστο επάγγελμα: Είναι ιχθίατρος. Παράσιτα, βακτήρια κι εντερικά προβλήματα είναι τα συνήθη προβλήματα των ασθενών της.


Οι ασθενείς της Σάντρα Λεχλάιτερ είναι γεμάτοι λέπια, αλλά συνήθως τα προβλήματά τους δεν οφείλονται εκεί. Η ιχθίατρος ειδικεύεται σε ψάρια σχεδόν κάθε είδους: από εξωτικά ψάρια ενυδρείου, μέχρι καρχαρίες και τα σαλάχια γλυκού νερού - όλοι είναι πιθανοί πελάτες της.


Κάνοντας μία αναδρομή στα περιστατικά με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπη, θυμάται πολύ έντονα την περίπτωση ενός καρχαρία: λίγο πριν τον βάλει στο χειρουργείο εξαιτίας εντερικής πρόπτωσης, το πρόβλημα λύθηκε από μόνο του και το ορθό του βρέθηκε ξαφνικά και πάλι στη θέση του. «Τόσο αυθόρμητα, όσο ξαφνικά γλίστρησε, βρέθηκε ξαφνικά ξανά στη σωστή θέση».

Με το χρυσόψαρό σας στον ιχθίατρο Facebook Twitter
GETTY IMAGES

Γενικά οι ασθένειες των ψαριών είναι ποικίλες. Άλλωστε, «τα είδη ψαριών είναι πολλά και διαφέρουν μεταξύ τους όσο τα λιοντάρια από τους ελέφαντες», λέει η ιχθίατρος.

Οι εποχές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις ασθένειες: Τα παράσιτα είναι ένα συχνό πρόβλημα την άνοιξη, βακτηριακές ασθένειες το καλοκαίρι και όγκοι το φθινόπωρο. Για την εξέταση συνήθως ναρκώνει τα ψάρια με τη βοήθεια μίας υδατοδιαλυτής σκόνης.

«Μπορεί να καταλάβει κανείς από τα αντανακλαστικά ότι ένα ψάρι βρίσκεται σε νάρκωση», εξηγεί η Λεχλάιτερ Τότε μπορεί να πάρει επίχρισμα από το δέρμα και τα βράγχια. Μία εξέταση του παχέος εντέρου είναι χρήσιμη από την άλλη, όταν υπάρχει υποψία για παράσιτα. Σε μεγαλύτερα ζώα, ενδεχόμενες μεγάλες πληγές μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια ενός ιχθίατρου. Οι ασθένειες που σχετίζονται με βακτήρια μπορεί να οφείλονται στην κακή διατροφή.


Στη Γερμανία υπάρχουν μόλις 28 ιχθίατροι. Η Σάντρα Λεχλάιτερ αποφάσισε να ανοίξει το ιατρείο της το 1998 – πλέον το ανοίγει Δευτέρα και Σάββατο, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες ταξιδεύει για να επισκεφτεί άλλους ασθενείς της σε όλη τη Γερμανία. Η δουλειά της, όπως σημειώνει, συνήθως δεν διαρκεί μόνο οκτώ ώρες την ημέρα, παρόλο που προσπαθεί να συνδυάσει ραντεβού – από τρία μέχρι 12 την ημέρα.


Το θετικό είναι όμως ότι τα επείγοντα περιστατικά είναι σπάνιο φαινόμενο. Παρόλα αυτά οι δυσκολίες του επαγγέλματος και τα συχνά ταξίδια είναι και ο λόγος που το επάγγελμα αυτό δεν είναι διαδεδομένο. «Χρειάζονται σε κάθε περίπτωση περισσότεροι», σημειώνει η Λεχλάιτερ.

Το ενδιαφέρον των κτηνιάτρων όμως για τη συγκεκριμένη μετεκπαίδευση παραμένει περιορισμένο, πράγμα που οδηγεί σε προβλήματα τους καλοκαιρινούς μήνες οι οποίοι θεωρούνται μήνες «υψηλής σεζόν» αναφορικά με τη ζήτηση των ιχθιάτρων.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM