AstraZeneca: Ο ΠΟΥ επανεξετάζει το εμβόλιο μετά τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του

AstraZeneca: Ο ΠΟΥ επανεξετάζει το εμβόλιο μετά τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Στην επανεξέταση του εμβολίου κατά της covid-19 της AstraZeneca και της Οξφόρδης αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σκοπός, να απαντηθούν τα ερωτήματα που εγείρονται για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους και απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο πρώτη η Βρετανία άρχισε να χορηγεί μαζικά στον πληθυσμό της τον Δεκέμβριο, έχει εγκριθεί από πολλές άλλες χώρες και την ΕΕ. Ωστόσο, κάποιες κυβερνήσεις επέλεξαν να συστήσουν τη χρήση του μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ακόμη και για όσους είναι κάτω των 55 ετών, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους.

Χθες, Κυριακή, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19, το οποίο θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες με ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, μετά τη δημοσίευση μελέτης που αποκαλύπτει «την περιορισμένη» αποτελεσματικότητά του κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, το εμβόλιο είναι σε ποσοστό μόλις 22% αποτελεσματικό κατά των ήπιων μορφών του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένους στελέχους. Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του κατά των σοβαρών μορφών.

Μετάδοση στους ήδη εμβολιασμένους

«Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική μπορεί να μεταδοθεί σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την έρευνα αυτή το πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους.

«Πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας θα προστατεύσει κατά των σοβαρών μορφών της ασθένειας», απάντησε από την πλευρά του εκπρόσωπος της AstraZeneca σε επικοινωνία με το AFP.

Σήμερα η επιτροπή ειδικών σε θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συναντάται διαδικτυακά για να ανακοινώσει τις προσωρινές της συστάσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση αυτού του εμβολίου.«Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση για τη χρήση του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Με αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο, προς το παρόν, 70% το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται λιγότερο πειστικό από αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Όμως αυτό της AstraZeneca χρησιμοποιεί μια πιο παραδοσιακή τεχνολογία σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο ακριβό, πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε απλά ψυγεία, και άρα πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / 250 χρόνια ΗΠΑ: Ο Τραμπ το κεντρικό πρόσωπο των εορτασμών της επετείου, μετά την αποχώρηση καλλιτεχνών

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις αποχωρήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσελκύει περισσότερο κόσμο από τον Έλβις Πρίσλεϊ» και μάλιστα «χωρίς κιθάρα»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΣΤΡΟ BEAUFORT

Διεθνή / Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας Κάστρο Beaufort

Λόγω της δεσπόζουσας θέσης του, το μεσαιωνικό φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό οχυρό και υπήρξε στόχος πολλών μαχών και βομβαρδισμών, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο του Λιβάνου με το Ισραήλ το 1982
THE LIFO TEAM
ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM