ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Κορωνοϊός: Σκληρό lockdown σε Θήρα, Μύκονο, Πάτρα, Αγ. Νικόλαο και Χαλκίδα – Τι ισχύει

Κορωνοϊός: Σκληρό lockdown σε Θήρα, Μύκονο, Πάτρα, Αγ. Νικόλαο και Χαλκίδα – Τι ισχύει Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, από εκείνα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στις «κόκκινες» περιοχές θα ισχύουν από το Σάββατο σε πέντε δήμους της χώρας, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης.

Αναλυτικά, ολικό lockdown θα εφαρμοστεί από αύριο στους δήμους Πατρεών, Θήρας, Μυκόνου, Χαλκίδας και Αγίου Νικολάου, Κρήτης καθώς το επιδημιολογικό τους φορτίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, στο Δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού ήταν 34 στις 30 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, και αυτή τη στιγμή είναι 45.

Αντίστοιχα, ο Δήμος Μυκόνου είχε 25 ενεργά κρούσματα στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και σήμερα έχει 50. Άρα παρά τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί.

Ο Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, είχε 189 ενεργά κρούσματα στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και αυτή τη στιγμή έχει 292 ενεργά κρούσματα. Δηλαδή μέσα σε λίγες μέρες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 35%.

Στο Δήμο Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, τα ενεργά κρούσματα ήταν 173 στις 30 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και αυτή τη στιγμή είναι 349, έχουν δηλαδή υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μερικές ημέρες (αύξηση των κρουσμάτων 50,43%).

Τέλος, αυξητική τάση των κρουσμάτων παρατηρείται και στο Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων, ήταν 43 και αυτή τη στιγμή είναι 78.

 

Τι ισχύει για τις πέντε περιοχές

- Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής και προσωπικής υγιεινής καθώς και η λειτουργία των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

- Ανοιχτά θα είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

- Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

- Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους εν λόγω δήμους και επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

- Αναστέλλεται η λειτουργία των Δικαστηρίων.

- Δεν επιτρέπονται οι λειτουργίες με παρουσία πιστών στους Ναούς με εξαίρεση τις κηδείες και την ατομική προσευχή.

- Αναστέλλονται οι οικοδομικές δραστηριότητες για 15 ημέρες.

- Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία μετά της 6 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές:

– Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.

– Ενώ παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και η εφαρμογή της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό (τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές).

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery.

Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει ο συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

Ελλάδα / Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

«Σκοτώνεις 104; Πλημμέλημα και πας σπίτι σου με 10 ευρώ την ημέρα» σχολιάζει συγγενής θύματος στο Μάτι που προσήχθη αφού πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο με το άκουσμα της απόφασης
NEWSROOM