Σαρλ Μισέλ: Αν δε λυθεί το θέμα των καθυστερήσεων στα εμβόλια, η ΕΕ θα κινηθεί νομικά

Σαρλ Μισέλ: Αν δε λυθεί το θέμα των καθυστερήσεων στα εμβόλια, η ΕΕ θα κινηθεί νομικά Facebook Twitter
EPA
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξετάσει όλα τα νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού, διαμηνύει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει σε επιστολή του πως, αν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις αποτύχουν, θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα μέτρα και όλα τα νομικά μέσα επιβολής. 


«Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», σημείωσε σε επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ, την οποία έστειλε στις 27 Ιανουαρίου προς τους 27 ηγέτες της Ένωσης.

«Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές και να κάνουμε χρήση όλων των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που έχουμε στην διάθεσή μας σύμφωνα με τις Συνθήκες», καταλήγει.

Επιθεώρηση στο σημείο παραγωγής

 

Εν τω μεταξύ, επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο διενήργησε ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τη διενέργεια έρευνας γνωστοποίησε η βελγική εφημερίδα De Standaard, αναφέροντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε. Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας.

Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», λέει εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

Πηγές για τον μηχανισμό διαφάνειας

Ο στόχος του Μηχανισμού Διαφάνειας είναι «να προστατεύσουμε τις δόσεις που έχουμε προαγοράσει» τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι «εάν παραδοθούν τα εμβόλια δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Eπιπροσθέτως, επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός δε θα υπάρχει «αιώνια», αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά σε περίπτωση που στο μέλλον ανακύψουν ζητήματα διαφάνειας.


Παράλληλα, η ίδια πηγή επισήμανε ότι «θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι δόσεις που έχουμε αγοράσει θα φτάσουν στους πολίτες μας».


Τόσο η «διαφάνεια και η σαφήνεια» όσο και η παρακολούθηση του πώς χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια είναι αυτά τα οποία επιθυμεί η ΕΕ, επισημάνθηκε στην ενημέρωση και τονίστηκε δεν έχει σημασία «ποιος ήρθε πρώτος και ποιος ακολούθησε» αναφορικά με τις παραγγελίες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανικής προέλευσης βόμβα με βάρος 250 κιλά, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης, δεν ήταν εφικτό να μετακινηθεί και έπρεπε να εξουδετερωθεί επιτόπου
LIFO NEWSROOM
Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Διεθνή / Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Η Zara έχει ήδη αφαιρέσει τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα διέθεταν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν καλά στην υγεία τους όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες
LIFO NEWSROOM
Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Διεθνή / Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Το περισσότερο νερό αντλείται από πηγάδια με υφάλμυρο νερό που έχει μολυνθεί περαιτέρω από λύματα και χημικά που στάζουν από τα ερείπια, εξαπλώνοντας τη διάρροια και την ηπατίτιδα.
LIFO NEWSROOM
Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Διεθνή / Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Ο πατέρας του δήλωσε πως ο γιος του ήταν «φανατικός» οπαδός του συγκροτήματος και πως ολόκληρη η οικογένεια είναι συγκλονισμένη από τον θάνατό του
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Διεθνή / Τουρκία: Έκθεση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα - Απέρριψε συστάσεις Ελλάδας και Κύπρου

Μεταξύ των συστάσεων της Ελλάδας ήταν «να αντιμετωπιστεί η διάκριση και η βία κατά των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ και τη διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων»
LIFO NEWSROOM