Κασπία: Η υποχώρηση της στάθμης μπορεί να αποκαλύψει εκτάσεις «όσο το μέγεθος της Πορτογαλίας»

Κασπία: Η υποχώρηση της στάθμης μπορεί να αποκαλύψει εκτάσεις «όσο το μέγεθος της Πορτογαλίας» Facebook Twitter
EPA
0

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες για την υποχώρηση της στάθμης στην Κασπία Θάλασσα, γεγονός για το οποίο φαίνεται να ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Frank Wesselingh και Matteo Lattuada, των πανεπιστημίων της Ουτρέχτης και του Γκίσεν, που συνυπογράφουν το σχετικό άρθρο στο The Conversation, στην Κασπία Θάλασσα, συντελείται μία δραματική υποχώρηση της στάθμης των νερών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, η Κασπία Θάλασσα αναμένεται να έχει υποχωρήσει από εννέα έως 18 μέτρα έως το τέλος του αιώνα. 

Αυτό σημαίνει πως η τη μεγαλύτερη λίμνη του πλανήτη θα χάσει περίπου το 25% του αρχικού της μεγέθους και θα αποκαλυφθούν περίπου 93.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χερσαίων εκτάσεων. Το μέγεθος αυτό είναι περίπου τόσο όσο αυτό της Πορτογαλίας. 

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «οικοκτονία» παρόμοια με αυτή της Αράλης, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικά. Η επιφάνεια της Κασπίας Θάλασσας μειώνεται ήδη κατά 7 εκατοστά κάθε χρόνο, μια τάση που πιθανά θα αυξηθεί. Σε πέντε χρόνια, η Κασπία Θάλασσα, μπορεί να βρίσκεται περίπου 40 εκατοστά χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα. Σε μία δεκαετία το μέγεθος αυτό ενδέχεται να έχει φτάσει το ένα μέτρο. 

Οι δύο ερευνητές αποδίδουν το γεγονός στην κλιματική αλλαγή. Τα νερά της Κασπίας Θάλασσας είναι απομονωμένα, και η επιφάνειά της βρίσκεται ήδη περίπου 28 μέτρα κάτω από τη στάθμη των ωκεανών του πλανήτη. Η στάθμη της είναι αποτέλεσμα του όγκου του νερού που ρέει από τα ποτάμια, κυρίως του Βόλγα, της βροχής και των υδάτων που εξατμίζονται. 

Έως το τέλος του αιώνα, ο Βόλγας και άλλα σύγχρονα ποτάμια «θα εξακολουθούν να είναι εκεί», ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή θα οδηγήσει στην επιταχυνόμενη εξάτμιση.

Σε ορισμένες περιοχές η ακτογραμμή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά εκατοντάδες μέτρα τον χρόνο ή περισσότερο, με τις υποδομές να μην μπορούν να προσαρμοστούν στην ταχύτατα μεταβαλλόμενη συνθήκη. Η υποχώρηση αναμένεται να θα επηρεάσει επίσης πεδινές ζώνες και δέλτα γύρω από την Κασπία Θάλασσα. Οι άλλοτε εύφορες πεδιάδες θα γίνουν πολύ ξηρές. 

Καταστροφικές αναμένεται να είναι οι συνέπειες στα ψάρια, στη φώκια της Κασπίας, στα μαλάκια και στα καρκινοειδή, ενώ η εναπομείνουσα βιοποικιλότητα σε βάθη μεταξύ 50 και 150 μέτρων θα επηρεαστεί επίσης, καθώς θα μειωθούν τα επίπεδα οξυγόνου. 

Με πληροφορίες από The Conversation

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM
Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM