Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter
0

Ο φούρνος Έξαρχος στις Τζιτζιφιές της Καλλιθέας δημιουργήθηκε πριν 40 χρόνια από τον Κωνσταντίνο Έξαρχο και την σύζυγό του Ευδοξία, που ξεκίνησαν την επιχείρηση αφού γύρισαν από την Γερμανία που είχαν πάει ως οικονομικοί μετανάστες. Οι Τζιτζιφιές ήταν τότε μια περιοχή που είχαν φτιάξει τα σπίτια τους πολλοί μετανάστες και άνθρωποι της βιοπάλης. Ο φούρνος ήταν το κέντρο της ζωής τους και το ψωμί απαραίτητο στο καθημερινό τους τραπέζι. Ο Κωνσταντίνος Έξαρχος, ξεκίνησε πουλώντας μόνο ψωμί και φρυγανιές, όπως και οι υπόλοιποι φούρνοι της εποχής. Δεν τον ένοιαζε ποτέ να έχει φτιαγμένη και σύγχρονη σάλα. Αυτό που ήθελε είναι να έχει τον πιο καλό και ασφαλή φούρνο για να προσφέρει ψωμί σε άριστη ποιότητα. Έτσι έγινε γνωστός σε όλη την Καλλιθέα και έτσι κατάφερε να έχει συνεργάτες του τα πιο διάσημα εστιατόρια και ταβέρνες της γειτονιάς, τους οποίους προμήθευε καθημερινά το ψωμί του μενού τους.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Τα χρόνια πέρασαν, πολλά έμειναν ίδια και πολλά άλλαξαν. Στην κεφαλή πια του φούρνου βρίσκονται τα παιδιά του Έξαρχου, Αθηνά και Ευθύμιος. Ο φούρνος εξακολουθεί να έχει τα καλύτερα μηχανήματα και ένα εργαστήριο που λάμπει από καθαριότητα και τάξη. Η σάλα, όμως, δεν είναι ίδια. Μετά την τελευταία ανακαίνιση των παιδιών, ο φούρνος έχει αποκτήσει γαλλικό αέρα. Από τα μεγάλα, γκρί-σιέλ ξύλινα παράθυρα και την πόρτα, μπαίνει αβίαστα το φως του ήλιου που κάνει το εσωτερικό ακόμα πιο όμορφο και φιλόξενο. Τα ράφια, οι πάγκοι και οι γυάλινες βιτρίνες είναι τώρα πια γεμάτοι από ένα σωρό μπισκότα, κουλούρια, κέικ, τσουρέκια, κριτσίνια και τόσα άλλα προϊόντα. Σήμερα, ο φούρνος του Έξαρχου παρόλο που συνεχίζει να προσφέρει υψηλής ποιότητας ψωμί, έχει πολλά ακόμη να για τους επισκέπτες του.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Έτσι, ενώ αρχικά θα τον επισκεφτείς γιατί κάπου δοκίμασες την πινακωτή που πολύ δύσκολα βρίσκεις αλλού, τα προζυμένια ψωμιά του σε διάφορες εκδοχές, το ζυμωτό με προζύμι που θυμίζει Ήπειρο, το καρβέλι με τον κουρκουμά ή το ολικής που δεν μοιάζει με κανένα παρόμοιό του, στο τέλος θα φύγεις με πολλά περισσότερα προϊόντα, τα οποία μάλιστα θα είναι όλα χειροποίητα και όλα από τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Αν είναι πρωί, δε θα αντισταθείς στα κουλούρια Θεσσαλονίκης με αγαπημένο μας το σουσαμένιο που φτιάχνεται με αυθεντική συνταγή και είναι απέξω κριτσανωτό και από μέσα τρυφερό, ακριβώς όπως πρέπει. Αν πεινάς πολύ, δε θα μπορέσεις να αντισταθείς σε μια σπιτική κουρού ή ένα πιροσκί ή ένα από τα τυροψωμάκια που ζυμώνονται στο εργαστήριο. Εναλλακτικά, υπάρχουν σάντουιτς, που ετοιμάζονται κάθε πρωί, με τα καλύτερα αλλαντικά και τυριά.
Ψυχή του φούρνου εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι η Κυρία Ευδοξία. Μια υπέροχη, petite γυναίκα με βλέμμα κοφτερό σαν ξυράφι που φροντίζει και προσέχει τα πάντα. Όταν δεν είναι στο εργαστήριο, βρίσκεται στην σάλα και όταν έχει κέφι, μπαίνει στην κουζίνα και φτιάχνει όσα αγαπάει περισσότερο και τις θυμίζουν την Ήπειρο, όπως μακαρονόπιτα, γαλατόπιτα, κολοκοθοκεφτέδες και λαχταριστούς λουκουμάδες που τους δαγκώνεις και γεμίζεις ευτυχία και μέλι. Έτσι, μπορεί από τον φούρνο να μην λείπει ποτέ ο Ευθύμιος και η Αθηνά αλλά η μητέρα δεν εγκαταλείπει ποτέ το πόστο της και ίσως και αυτό να είναι το μυστικό που ο φούρνος παραμένει τόσο ζεστός, φιλόξενος και πρόθυμος να ικανοποιήσει όλους τους πελάτες του.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Με αυτό το σκεπτικό, τα παιδιά αποφάσισαν να προσθέσουν διάφορα νέα προϊόντα στις παραδοσιακές τους γεύσεις κάνοντας ατελείωτες τις γευστικές επιλογές. Δοκιμάσαμε σμυρνέικα κουλουράκια και κουλουράκια αμυγδάλου που μας θύμισαν επισκέψεις στο σπίτι της γιαγιάς, είδαμε να βρίσκονται στολισμένα σε πιατέλες με κλασικά βουτήματα μαρμελάδας και χορταστικές μηλόπιτες και ανακαλύψαμε διαφόρων ειδών μουστοκούλουρα, παξιμάδα από την Κρήτη και παραδοσιακά γλυκά ταψιού. Ταυτόχρονα, εντυπωσιαστήκαμε από την γεύση του stollen, που φτιάχνεται με αυθεντική συνταγή, από τα panettone τόσο με σοκολάτα όσο και με αποξηραμένα φρούτα, αλλά και από κάθε άλλο κέικ που βρίσκεται στα ράφια του και μαρτυράει την ακούραστη διάθεση του ζαχαροπλάστη.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Αυτή την εποχή ο Φούρνος του Έξαρχου έχει μια υπέροχη, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Στολισμένος όμορφα και με γεμάτα τα ράφια του, μας περιμένει όλους για να δοκιμάσουμε τα μελομακάρονά του που φτιάχνονται με την ίδια συνταγή εδώ και 40 χρόνια, τις ηπειρώτικες δίπλες του που είναι βουτηγμένες με εξαιρετικό, θυμαρίσιο μέλι από τα Ιωάννινα, του κουραμπιέδες με το βούτυρο γάλακτος και τα ολόκληρα αμύγδαλα, τα πολύχρωμα μπισκότα και τα κέικ με το γλάσο και την υπέροχη γεύση. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις για το profiterole και το mille-feuille αλλά και τα άλλα γλυκά που φτιάχνει ο Ευθύμης και τα αγαπάει όλη η γειτονιά.

Ο φούρνος του Έξαρχου στις Τζιτζιφιές Facebook Twitter


Και κάτι τελευταίο. Στον φούρνο ανέκαθεν πωλούσαν φρεσκοαλεσμένο, ελληνικό καφέ της εταιρίας taf. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, απλά δίπλα από τον μύλο του ελληνικού καφέ, βρίσκεται μια υπερσύγχρονη μηχανή espresso, για να μπορεί κάποιος να απολαμβάνει με την πρωινή λιχουδιά του έναν σωστό, αρωματικό καφέ της ίδιας εταιρίας, σε πολύ καλή τιμή. Οι μικρές λεπτομέρειες έχουν μεγάλη σημασία.

Αρτοζαχαροπλαστείο Έξαρχος
Ευριπίδου 76, Καλλιθέα
21 0940 3974
Facebook: Έξαρχος Αρτοποιείο Ζαχαροπλαστείο

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ