Κορωνοϊός: Τηλεδιάσκεψη για τον μαζικό εμβολιασμό στην Ελλάδα - Το σχέδιο για 2,1 εκατ. εμβόλια τον μήνα

Κορωνοϊός: Τηλεδιάσκεψη για τον μαζικό εμβολιασμό στην Ελλάδα - Το σχέδιο για 2,1 εκατ. εμβόλια τον μήνα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για τις 12.00 το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πριν λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός σημείωνε πως μόνο ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί να βάλει τέλος στην υγειονομική και οικονομική κρίση του 2020. Ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει τον εμβολιασμό περίπου 2.117.000 πολιτών κάθε μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο «Πανάκεια» προβλέπει εξι μεγάλες φαρμακαποθήκες σε διάφορα σημεία της χώρας, 14 ψύκτες βαθείας κατάψυξης, 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και ειδικά οχήματα μεταφοράς φαρμάκων.

Τα πρώτα 250.000 εμβόλια που θα παραληφθούν θα διοχετευτούν στο υγειονομικό προσωπικό σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Μετά τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού θα εμβολιαστούν οι πολίτες στους οίκους ευγηρίας, στα κέντρα φροντίδας και αναπήρων, εξηγεί. 

Το επόμενο βήμα είναι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων βάσει της σειράς που θα καθορίσουν οι λοιμωξιολόγοι.Τα εμβόλια που θα φτάνουν στην Ελλάδα θα κατανέμονται και θα φυλάσσονται σε έξι χώρους: στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Πάτρα και τα Τρίκαλα.

Μετά την κατηγοριοποίηση των ευπαθών ομάδων, θα γίνει μέσω ΑΜΚΑ η κατάταξη προτεραιότητας των πολιτών που θα ενημερωθούν για τον χρόνο εμβολιασμού τους μέσω άυλης συνταγογράφησης, καθώς και της πλατφόρμα emvolio.gov.gr που θα είναι διαθέσιμη σε λίγες ημέρες στο gov.gr ή μέσω τηλεφωνικών κέντρων. 

Κανένα εμβόλιο δεν θα γίνεται χωρίς ραντεβού

«Ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας και την ανοσία αγέλης. Όσοι το κάνουν, θα αποκτούν προστασία περίπου 7 ημέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, περίπου ενάμιση μήνα μετά την πρώτη δόση» προειδοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Για το πρόγραμμα του εμβολιασμού, διευκρίνισε πως έχουν τεθεί βασικά κριτήρια για την προτεραιότητα των εμβολιασμών, μεταξύ των οποίων ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη (π.χ για τους υγειονομικούς) και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υποκείμενων νοσημάτων.

Στη σημερινή σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Πολιτική / Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "τέλος στις ιδεοληψίες" και "τολμηρό βήμα προς την πρόοδο"
LIFO NEWSROOM