FT: «Aπίθανο» να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην ΕΕ πριν τον Ιανουάριο

FT: «Aπίθανο» να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην ΕΕ πριν τον Ιανουάριο Facebook Twitter
EPA
0

«Aπίθανο» να ξεκινήσει η διανομή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν τον Ιανουάριο, αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.  

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση έγκρισης υπό όρους τόσο από τις Pfizer/ BioNTech, όσο και από τη Moderna, για τα εμβόλια που έχουν αναπτύξει για τον κορωνοϊό. Η απόφαση αναφορικά με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech θα ληφθεί έως τις 29 Δεκεμβρίου και για εκείνο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου το αργότερο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ θα χρειαστούν τρεις ή τέσσερις ημέρες ώστε τα κράτη μέλη, με τη σειρά τους, να εγκρίνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times, σε χρονοδιάγραμμα της περασμένης εβδομάδας ο EMA έθετε ως στόχο την 22α Δεκεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση, για τη διατύπωση της άποψης του επί των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει τον κυλιόμενο έλεγχο των δεδομένων της μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής του εν λόγω εμβολίου από τον Οκτώβριο.

«Ως μία εταιρεία που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, το ορόσημο της Δευτέρας είναι σημαντικό για εμάς καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να γίνει εφικτή η παγκόσμια προμήθεια του εμβολίου», δήλωσε ο Ugur Sahin, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech με έδρα το Μάιντς. Μόλις την Κυριακή, Γερμανοί αξιωματούχοι, είχαν δηλώσει ότι η διανομή του θα μπορούσε να ξεκινήσει στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται παρόντες στις σχετικές συζητήσεις, το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν θα εξεταστεί πριν τον Ιανουάριο. Παράλληλα αναφέρουν πως αξιωματούχοι των κρατών μελών ασκούν πιέσεις στον EMA ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να εγκρίνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ήδη από αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι αντίστοιχες των ΗΠΑ αναμένεται να λάβουν αποφάσεις στα μέσα Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από Financial Times 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαίοι ηγέτες στον Λευκό Οίκο με τον Ζελένσκι για τη συνάντηση με Τραμπ

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες στον Λευκό Οίκο με τον Ζελένσκι για τη συνάντηση με Τραμπ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Φρίντριχ Μερτς, Εμανουέλ Μακρόν, Αλεξαντρ Στουμπ, Τζόρτζια Μελόνι, μεταξύ αυτών που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πανεθνική απεργία σήμερα στη χώρα - Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αντί να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM