Βιβλία για ζωές αξιοσημείωτων ανθρώπων Facebook Twitter
Η Μαρία Κάλλας στο Παρίσι, 1971. Φωτογραφία: Michel Ginfray/ Getty Images/ Ideal Image

Βιβλία για ζωές αξιοσημείωτων ανθρώπων

0

Μαρία Κάλλας: Γράμματα και αναμνήσεις

Εισαγωγή-επιμέλεια: Τομ Βολφ

μτφρ. Ανδρέας Παππάς

Πατάκης

Μια συναρπαστική και γοητευτική αυτοπροσωπογραφία της μεγαλύτερης φωνής του 20ού αιώνα. Ο Τομ Βολφ ξεδιπλώνει τη μυθιστορηματική ζωή της Μαρίας Κάλλας, η οποία έζησε ως θύμα της μεγάλης της φήμης έως και τον πρόωρο θάνατό της, σε ηλικία 53 ετών, στη μοναξιά του παρισινού διαμερίσματός της.

Στη νέα αυτή αυτοβιογραφία ξεδιπλώνονται μοναδικές στιγμές αυτής της θρυλικής προσωπικότητας, που ξεκινούν από τα δύσκολα παιδικά της χρόνια στη Νέα Υόρκη, τα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής στην Αθήνα, τα πρώτα της βήματα στον κόσμο της όπερας και την παγκόσμια αναγνώριση και φτάνουν μέχρι τα «σκάνδαλα», τις προσωπικές της δοκιμασίες, την εξιδανικευμένη αγάπη της για τον σύζυγό της, αλλά και τον παθιασμένο έρωτά της για τον Ωνάση.

Γη της Επαγγελίας

Βarack Οbama

μτφρ. Χρύσα Φραγκιαδάκη - Μάνος Τζιρίτας

Athens Bookstore Publications

Το βιβλίο του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 17 Νοεμβρίου, αποτελεί το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του. Στις 768 σελίδες της ελληνικής έκδοσης ο πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ επιστρέφει στα χρόνια του ακτιβισμού και της αποφοίτησης από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, στην αφετηρία της πολιτικής του διαδρομής, μιλά για τις προκλήσεις και τις απογοητεύσεις που βίωσε, κάνει μια αποτίμηση των επιτυχιών του και των λαθών του, αναφέρεται στα γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική του καριέρα και μεταφέρει τον αναγνώστη στο Οβάλ Γραφείο και στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου.


Μερικές σημαντικές αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει στη διάρκεια της θητείας του αφορούν θέματα όπως η αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν, η μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ, η διαχείριση του καταστροφικού ατυχήματος της Deepwater Horizon, η γρίπη του Η1Ν1, που άφησε 12.000 νεκρούς στις ΗΠΑ, και η διενέργεια της Επιχείρησης «Τρίαινα του Ποσειδώνα», που κατέληξε στην εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Η Γη της Επαγγελίας είναι μια ειλικρινής εξιστόρηση της ζωής μιας σπουδαίας πολιτικής προσωπικότητας. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ομπάμα με αφορμή την επικείμενη έκδοση: «Δίνω στον αναγνώστη μια γεύση του προσωπικού ταξιδιού που ήταν για μένα και για τη Μισέλ όλα αυτά τα χρόνια, με όλες τις απίστευτες χαρές και λύπες. Και τέλος, σε μια στιγμή κατά την οποία η Αμερική συνταράσσεται τόσο έντονα, το βιβλίο καταθέτει κάποιες ευρύτερες σκέψεις μου όσον αφορά το πώς μπορούμε να αρχίσουμε να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας και να κάνουμε τη δημοκρατία μας λειτουργική για όλους».

Μάργκαρετ Θάτσερ: Η ζωή και η κληρονομιά της

Αvid Cannadine

μτφρ. Γιάννης Βογιατζής

Παπαδόπουλος

Η Μάργκαρετ Θάτσερ αποτελεί μια αμφιλεγόμενη μορφή της σύγχρονης βρετανικής πολιτικής σκηνής. Πέραν του ότι υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει καταγραφεί και ως η μακροβιότερη της χώρας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Πολλοί τη θαύμασαν, την υποστήριξαν και την αποθέωσαν. Άλλοι την εξύβρισαν, την κατηγόρησαν για λεκτική βία και τη θεώρησαν ορκισμένη εχθρό της εργατικής τάξης. Αναμφίβολα, το πολιτικό της αποτύπωμα ήταν ισχυρό και έντονο, προκαλώντας μίση και πάθη.

Στη νέα της βιογραφία, που υπογράφει ο ακαδημαϊκός και ιστορικός David Cannadine, κατατίθεται η προσωπική ιστορία και η πολιτική σταδιοδρομία μιας άφοβης γυναίκας. Μιας προσωπικότητας που ξεκίνησε ως η κόρη ενός παντοπώλη από το Γκράνθαμ και έφτασε να αποκαλείται «η σιδηρά κυρία του Ηνωμένου Βασιλείου», αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα της στη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Ο Άγγελος Τερζάκης και ο κινηματογράφος

Θανάσης Αγάθος

Gutenberg

Πώς ο κινηματογράφος επηρέασε το έργο του εμβληματικού εκπροσώπου της Γενιάς του '30; Στη μελέτη του ο Θανάσης Αγάθος διερευνά τα στάδια και τις εκφάνσεις της πολύπτυχης και ελάχιστα γνωστής σχέσης του Άγγελου Τερζάκη µε τον κινηματογράφο. Παρουσιάζονται και σχολιάζονται τα πολυάριθμα –δημοσιευμένα σε περιοδικά και εφημερίδες– κείμενα που ο Τερζάκης αφιερώνει στον κινηματογράφο, συζητώντας για ταινίες, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, κινηματογραφικά κινήματα, ζητήματα κινηματογραφικής αισθητικής, καθώς και για τη σχέση του κινηματογράφου µε την πεζογραφία και το θέατρο.

Επίσης, αναλύεται η Νυχτερινή περιπέτεια (1954), η μοναδική κινηματογραφική ταινία που σκηνοθετεί ο Τερζάκης, συσχετίζεται µε το ευρύτερο έργο του δημιουργού της και σχολιάζεται η κριτική υποδοχή της, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής και σημειώσεις που εντοπίζονται στο αρχείο του συγγραφέα, το οποίο βρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Στο στόχαστρο

Μπρίτανι Κάιζερ

μτφρ. Μαρία Βαρδοπούλου 

Καστανιώτης

Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα της αποκλειστικής μαρτυρίας του πρώην στελέχους της Cambridge Analytica για το πώς τα μαζικά δεδομένα, ο Τραμπ και το Facebook κατέλυσαν τη δημοκρατία και πώς η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί. Το Στο στόχαστρο είναι το χρονικό μιας δραματικής και σκανδαλώδους ιστορίας, της ανόδου και της πτώσης της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως τη βίωσε η συγγραφέας από πρώτο χέρι.

Ο Εθελοντής 

Jack Fairweather

Gutenberg

1940: Οι ναζί έχουν κατακτήσει την Πολωνία και έχουν αρχίσει να φτιάχνουν ένα νέο στρατόπεδο, το Άουσβιτς. Κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει εκεί, πέρα από το ότι αγγελτήρια θανάτου στέλνονται στις οικογένειες όσων έχουν οδηγηθεί σε αυτό. Ένας τρόπος υπάρχει να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από τους τεράστιους τοίχους: να συλληφθεί κάποιος εθελοντικά. Ποιος όμως θα έθετε τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο για χάρη ανθρώπων που δεν γνωρίζει;


Ο Βίτολντ Πιλέτσκι, 40 χρονών, αγρότης, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, αναλαμβάνει, μετά από πολύ μικρό δισταγμό, την αποστολή αυτή. Έτσι, για περίπου τρία χρόνια στέλνει πληροφορίες για την καθημερινότητα στο Άουσβιτς, για τα βασανιστήρια και τις αρρώστιες, τους φούρνους που χτίζονται, τα καραβάνια των Εβραίων που καταφθάνουν, τα αέρια που χρησιμοποιούνται για την εξόντωσή τους. Παράλληλα, οργανώνει έναν κρυφό αντιστασιακό στρατό μέσα στο Άουσβιτς, σαμποτάζ, αποδράσεις, ακόμα και φόνους ναζί.


Αυτή την καταπληκτική ιστορία πραγματεύεται στο βιβλίο του o Jack Fairweather με τίτλο Ο Εθελοντής, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Gutenberg. Ωστόσο, αυτή η ιστορία έμεινε στην αφάνεια, αφού ο Πιλέτσκι, μετά τον πόλεμο, συνέχισε την αντίσταση, αυτήν τη φορά εναντίον των Σοβιετικών, με αποτέλεσμα να κυνηγηθεί από το καθεστώς της Πολωνίας και να αποσιωπηθεί η δράση του. Είναι γραμμένο σαν ένα μυθιστόρημα αγωνίας, μολονότι όλα όσα περιγράφει είναι αληθινά. Το βιβλίο του βραβευμένου δημοσιογράφου βασίζεται στα ημερολόγια του Πιλέτσκι, σε επίσημα έγγραφα και σε μαρτυρίες συγγενών, συνεργατών και συγκρατουμένων του και αποτελεί ένα συγκλονιστικό χρονικό της καθημερινότητας στο Άουσβιτς.

Έντεκα Συναντήσεις

Σταύρος Ζουμπουλάκης - Στρατής Μπουρνάζος

Πόλις

Ο Στρατής Μπουρνάζος συναντά έντεκα φορές τον συγγραφέα και πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρο Ζουμπουλάκη, και ο καρπός των συναντήσεων αυτών είναι ο συγκεκριμένος τόμος. Το βιβλίο ξεκινάει με τα καλοκαίρια των παιδικών χρόνων και την περίοδο των σπουδών του Ζουμπουλάκη στην Αθήνα και στο Παρίσι.

Οι δύο συζητητές μιλάνε κατόπιν για το σχολείο, όπου ο πρώτος δούλεψε χρόνια, την εμπειρία της τάξης και της διδασκαλίας, την αντίληψή του για την εκπαίδευση, για την εποχή που υπήρξε διευθυντής της «Νέας Εστίας», καθώς και για τα δύο ιδρύματα των οποίων είναι σήμερα επικεφαλής: τον Άρτο Ζωής και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Τέλος, για ζητήματα γενικότερα και μεγάλα, όπως η αρρώστια και ο πόνος, η πίστη και η θρησκεία, ο εβραϊσμός και ο αντισημιτισμός, η πολιτική και η Αριστερά, αλλά και η λογοτεχνία.

Ιωάννης Τραυλός: Η ζωή και το έργο του 

Αγγελική Κόκκου

Καπόν

Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από τον θάνατο του Ιωάννη Τραυλού, το βιβλίο της αρχαιολόγου Αγγελικής Κόκκου παρουσιάζει με άμεσο τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου που ταύτισε το όνομά του με πολλά μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας, των βυζαντινών και μεσαιωνικών χρόνων, και συνέβαλε καθοριστικά στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων της Αθήνας. Τα κείμενα του βιβλίου αναδεικνύουν την πολυσήμαντη προσφορά του Ιωάννη Τραυλού στη μελέτη και την προβολή των ελληνικών μνημείων και το πολυσχιδές έργο του στους τομείς της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Παρτάλι»: Ένα γαϊτανάκι μεταμορφώσεων στη Θεσσαλονίκη της Mεταπολίτευσης

Λέσχη Ανάγνωσης: Μεταμορφώσεις / «Το Παρτάλι»: Ένα γαϊτανάκι μεταμορφώσεων στη Θεσσαλονίκη της Mεταπολίτευσης

Μια συζήτηση με τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη για το εμβληματικό queer μυθιστόρημά του που επανεκτιμάται στις μέρες μας, για τo θέμα της παρενδυσίας που προσέγγισε μοναδικά, καθώς και για τις ομοιότητες και τις διαφορές από την intersex και την trans ταυτότητα, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο «Middlesex» του Τζέφρυ Ευγενίδη και στην αυτοβιογραφία της Μπέττυς Βακαλίδου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
«Ορλάντο»: Ένας διαχρονικός ήρωας γένους ουδετέρου

Λέσχη Ανάγνωσης: Μεταμορφώσεις / «Ορλάντο»: Ένας διαχρονικός ήρωας γένους ουδετέρου

Το κορυφαίο, βαθιά ερωτικό μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ είναι ταυτόχρονα ένας πρώιμος φεμινιστικός στοχασμός πάνω στις σεξουαλικότητες, τα φύλα και τις έμφυλες ταυτότητες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Για το «ιδεολογικά διεφθαρμένο» μυθιστόρημα «Δρ. Ζιβάγκο» του νομπελίστα Μπορίς Πάστερνακ

Το πίσω ράφι / Για το «ιδεολογικά διεφθαρμένο» μυθιστόρημα «Δρ. Ζιβάγκο» του νομπελίστα Μπορίς Πάστερνακ

Το «Δρ. Ζιβάγκο» ύμνησε τις δύο ενστικτώδεις δυνάμεις που διαθέτει ο άνθρωπος, της επιβίωσης και του έρωτα, που δεν υποτάσσονται σε ιδεολογικούς περιορισμούς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ