ΗΠΑ: Η πρώτη φωλιά με «σφήκες δολοφόνους» είχε σχεδόν 200 ​​βασίλισσες ικανές να δημιουργήσουν νέες φωλιές

ΗΠΑ: Η πρώτη φωλιά με «σφήκες δολοφόνους» είχε σχεδόν 200 ​​βασίλισσες ικανές να δημιουργήσουν νέες φωλιές Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον που κατέστρεψαν την πρώτη φωλιά που δημιούργησαν οι λεγόμενες «σφήκες δολοφόνοι»  στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν περίπου 500 ζωντανά δείγματα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ανέφεραν αξιωματούχοι την Τρίτη.

Ανάμεσά τους ήταν περίπου 200 βασίλισσες που είχαν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τις δικές τους φωλιές, δήλωσε ο Sven-Erik Spichiger, εντομολόγος που ηγείται του αγώνα για να σκοτώσουν τις σφήκες. «Φτάσαμε εκεί ακριβώς πάνω στην ώρα», είπε, όπως μεταδίδει ο Guardian.


Ωστόσο, αυτό δεν έβαλε τέλος στην απειλή από τα γιγαντιαία έντομα που μπορούν να παραδώσουν οδυνηρά, και σπανίως θανατηφόρα, τσιμπήματα στους ανθρώπους και να εξαφανίσουν ολόκληρες κυψέλες μελισσών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλες φωλιές και επίσης λένε ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουν αν κάποιες βασίλισσες διέφυγαν πριν καταστραφεί η πρώτη φωλιά.


Οι ασιατικές γιγαντιαίες σφήκες, οι οποίες θεωρούνται ξενικό είδος, είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο με μήκος 5 εκατοστών. Πρόκειται για αρπακτικό που αποτελεί απειλή για άλλα έντομα συμπεριλαμβανομένων των μελισσών που επικονιάζουν πολλές από τις καλλιέργειες στη γεωργική βιομηχανία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουάσιγκτον.

Παρά το όνομά τους και την αρνητική φήμη τους που εντάθηκε σε μια ήδη ζοφερή χρονιά, οι σφήκες σκοτώνουν το πολύ μερικές δεκάδες ανθρώπους ετησίως στις ασιατικές χώρες. Η πρώτη φωλιά βρέθηκε σε ένα δέντρο και καταστράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου στην κομητεία Whatcom, κατά μήκος των καναδικών συνόρων - είχε περίπου το μέγεθος μιας μπάλας μπάσκετ. 

Στο εσωτερικό, οι ερευνητές βρήκαν 190  προνύμφες που αναπτύχθηκαν από αυγά, 108 έντομα στο επόμενο στάδιο μετά τις προνύμφες που ήταν σχεδόν όλα βασίλισσες, 112 εργάτες και 76 ανεπτυγμένες βασίλισσες, σχεδόν όλες παρθένες. Νέες βασίλισσες αναδύονται από τη φωλιά, ζευγαρώνουν και μετά φεύγουν για να βρουν ένα μέρος για να περάσουν το χειμώνα και αργότερα να ξεκινήσουν μια νέα αποικία.

Τα περισσότερα από τα δείγματα ήταν ακόμα ζωντανά όταν άνοιξε η φωλιά, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Ουάσιγκτον, το οποίο σχεδιάζει να συνεχίσει να παγιδεύει τα έντομα αυτά για τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια για να προσδιορίσει εάν η περιοχή είναι καθαρή. Οι ειδικοί είπαν ότι ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί πώς οι σφήκες έφτασαν στην περιοχή, αλλά ο στόχος ήταν να τις εξαφανίσουν πριν εγκατασταθούν και εξαπλωθούν.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Περιβάλλον / Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Η Ευρώπη χάνει 600 γήπεδα ποδοσφαίρου πράσινης γης την ημέρα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα - Δάση, καλλιέργειες και φυσικά οικοσυστήματα θυσιάζονται για δρόμους, γκολφ και εργοστάσια, απειλώντας το μέλλον του περιβάλλοντος και της τροφής μας
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Περιβάλλον / Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν την ευημερία και την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη, με το 80% των οικοτόπων σε κακή κατάσταση και τους στόχους του 2030 να ξεφεύγουν από την πορεία τους
LIFO NEWSROOM
Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Περιβάλλον / Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Ο σπανιότητας «ένας στα 30 εκατομμύρια» αστακός γλίτωσε από το μενού και απελευθερώθηκε στο Long Island, αφού εντοπίστηκε σε ένα παντοπωλείο της βόρειας Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM