Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια- Τσαβούσογλου, τι συζήτησαν

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια- Τσαβούσογλου, τι συζήτησαν Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν σχετικά με τις συνθήκες που θα τους επέτρεπαν μία συνάντηση στο προσεχές διάστημα, έγραψε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του.


Η επικοινωνία έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1. Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι όσο το Oruc Reis πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχουν συνθήκες για συνάντηση, αλλά σε γενικές γραμμές η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει κόστος η επιδείνωση των σχέσεών της με την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, είπε πως τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί κατά πόσο θα αποφέρει καρπούς το περιθώριο που δόθηκε στη διπλωματία.

«Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, πάντως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή της στάσης της. Η Τουρκία, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να φέρεται προς την Ελλάδα ως τη δυνάμει καλύτερη φίλη της», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι οι κινήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν ότι δεν επιθυμεί προς το παρόν εποικοδομητικό διάλογο με προκαθορισμένους κανόνες και πλαίσιο.

«Αντί να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επέλεγε να διαμορφώσει ένα κλίμα που τις καθιστά αδύνατες. Σε κάθε περίπτωση, όσο οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες συνεχίζονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει δυνατότητα έναρξης εποικοδομητικού διαλόγου. Εμείς καλούμε την Τουρκία να σταματήσει ας προκλητικές ενέργειες και να πάψει να χρησιμοποιεί παρελκυστικές τακτικές», συμπλήρωσε.

Στην ίδια συνέντευξη, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μερική επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και πότε, ο κ. Δένδιας απάντησε:

«Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια με βάση τη Σύμβαση του OHE για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει ήδη αποφασιστεί η επέκταση στο Ιόνιο και στο υπουργείο Εξωτερικών επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα. Είναι σαφές ότι το ίδιο αποκλειστικό μας δικαίωμα ως παράκτιου κράτους υφίσταται και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο με βάση τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ