Χουάν Κάρλος: Νέες καταγγελίες εις βάρος του για διαφθορά

Χουάν Κάρλος: Νέες καταγγελίες εις βάρος του για διαφθορά Facebook Twitter
EPA
0

Νέες καταγγελίες για εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς φέρεται να αντιμετωπίζει ο αυτοεξόριστος τέως μονάρχης της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε από τους εισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου να ερευνήσουν νέες καταγγελίες εις βάρος του.

Ο Χουάν Κάρλος, που παραιτήθηκε από τον ισπανικό θρόνο το 2014, βρίσκεται υπό έρευνα για τον φερόμενο ρόλο του σε συμφωνία, βάσει της οποίας ισπανική κοινοπραξία κέρδισε συμβόλαιο 6,7 δισ. ευρώ με σκοπό την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία.

Καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο φέρεται να δψείχνουν ότι ο Χουάν Κάρλος έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας το 2008, τρία χρόνια πριν την ανάθεση της σύμβασης. Τότε, ως βασιλιάς καλυπτόταν από την συνταγματική ασυλία, δικαίωμα το οποίο έχασε μετά την παραίτησή του από τον θρόνο και την διαδοχή του από τον νυν βασιλιά Φελίπε.

Μέχρι στιγμής, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη νέα έρευνα. 

Η ανακοίνωση έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις ισπανικού ιστοτόπου ότι οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ερευνούσαν τον Χουάν Κάρλος, τη σύζυγό του Σοφία και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας για τη χρήση πιστωτικών καρτών που συνδέονται με λογαριασμούς που δεν είναι στο όνομά τους. Σύμφωνα με το Eldiario.es, οι υπό έρευνα συναλλαγές έγιναν το διάστημα 2016-2018, κι ενώ ο Χουάν Κάρλος είχε ήδη χάσει την ασυλία του.

Η παραίτηση του Χουάν Κάρλος έγινε μετά από μια σειρά σκανδάλων, για ένα αμφιλεγόμενο κυνήγι ελέφαντα στην Μποτσουάνα, την ώρα που η Ισπανία είχε πληγεί από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM