Η Χιλή ξαναγράφει το σύνταγμά της - Πρώτη φορά μετά τη δικτατορία Πινοσέτ

Η Χιλή ξαναγράφει το σύνταγμά της - Πρώτη φορά μετά τη δικτατορία Πινοσέτ Facebook Twitter
Η Χιλή ξαναγράφει το σύνταγμά της - Πρώτη φορά μετά τη δικτατορία Πινοσέτ (EPA)
0

Με συντριπτική πλειοψηφία οι Χιλιανοί ψήφισαν υπέρ του να ξαναγράψουν το σύνταγμά τους, που χρονολογείται από τη δικτατορία του στρατηγού Πινοσέτ.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων, το 78% των πολιτών ψήφισαν «ναι» σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε μετά από μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην ανισότητα.

Ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα αναγνώρισε το αποτέλεσμα και επαίνεσε την ειρηνική ψηφοφορία.

Είπε ότι ήταν «η αρχή ενός μονοπατιού που όλοι πρέπει να περπατήσουμε μαζί».

Πριν από έναν χρόνο, ξεκίνησε στην Χιλή ένα μαζικό αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας. Βασικό αίτημα από την αρχή, ήταν ότι η χώρα χρειαζόταν ένα νέο σύνταγμα για να μπορέσει να διορθώσει τις βαθιές ανισότητες στην κοινωνία.

«Μέχρι τώρα, το σύνταγμα μας έχει χωρίσει», είπε ο Χιλιανός Πρόεδρος καθώς οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την απόφαση.

«Από σήμερα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε έτσι ώστε το νέο σύνταγμα να είναι το μεγάλο πλαίσιο ενότητας, σταθερότητας και του μέλλοντός μας».

Το δημοψήφισμα έθεσε δύο ερωτήματα στους Χιλιανούς: πρώτον, αν ήθελαν ένα νέο σύνταγμα, και δεύτερον, τι είδους σώμα θα ήθελαν να το καταρτίσει.

Η μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της σύνταξης του νέου συντάγματος, το οποίο θα διαμορφωθεί από μια ένωση αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από εκλεγμένους πολίτες, σε αντίθεση με εκείνη την πρόταση που περιελάβανε τη συμμετοχή νομοθετών.

Καθώς τα αποτελέσματα άρχισαν να διαφαίνονται, η λέξη REBIRTH (Αναγέννηση) προβλήθηκε σε ένα κτίριο στο κέντρο του Σαντιάγο.

Για πολλούς Χιλιανούς, αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτή η ψηφοφορία: το αντίο στο σύνταγμα της εποχής της δικτατορίας και το καλωσόρισμα μας νέας αρχής, όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται ότι ταιριάζουν περισσότερο σε μια σύγχρονη δημοκρατία.

Η ψηφοφορία της Κυριακής ολοκληρώνει μια ταραχώδη χρονιά για τη Χιλή είναι το αποτέλεσμα πολύμηνων μαζικών διαμαρτυριών, απαιτώντας ουσιαστική αλλαγή.

Κατά κάποιον τρόπο, η σκληρή δουλειά μόλις ξεκίνησε, διότι αρχίζει μια εντελώς νέα διαδικασία σύμφωνα με την οποία οι Χιλιανοί πρέπει τώρα να επιλέξουν ποιος θα συντάξει το σύνταγμα και τι θα λέει.

Και μπορεί ο ενθουσιασμός να είναι έκδηλος ωστόσο οι απαιτήσεις είναι πολλές και οι προσδοκίες υψηλές.


Τα επίπεδα φτώχειας έχουν μειωθεί δραματικά στη Χιλή τα τελευταία 20 χρόνια και πλέον είναι η πλουσιότερη χώρα στη Νότια Αμερική σε κατά κεφαλήν εισόδημα.

Ωστόσο, παραμένει ένα από τα πιο άνισα έθνη στον κόσμο. Το ισχύον σύνταγμα καταρτίστηκε το 1980 μετά από δημοψήφισμα υπό τον στρατηγό Πινοσέτ, του οποίου η 17χρονη στρατιωτική ηγεμονία χαρακτηρίστηκε από καταστολή, βασανιστήρια και εξαφανίσεις.

Το δημοψήφισμα είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού.

Το επόμενο βήμα είναι μία σύμπραξη 155 μελών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τον Απρίλιο του 2022.

Στη συνέχεια αυτή η ομάδα θα έχει ένα χρόνο για να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο κειμένου, το οποίο θα τεθεί σε νέα  δημόσια ψηφοφορία.

Με πληροφοριες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM