Γώγος: Μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης σε χώρους συνωστισμού - Ένας μπορεί να μολύνει ακόμα και 100

Γώγος: Μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης σε χώρους συνωστισμού - Ένας μπορεί να μολύνει ακόμα και 100 Facebook Twitter
Γώγος: Ένας μπορεί να μολύνει ακόμα και 100 - Κανένας δεν είναι άτρωτος (Eurokinissi)
0

Την ανησυχία για την πιθανότητα υπερμετάδωσης του κορωνοϊού σε περιπτώσεις συνωστισμού, εξέφρασε ο  καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ για τις εικόνες στις πλατείες, «όταν είμαστε σε τέτοιους χώρους με τέτοιες συναθροίσεις και συνωστισμό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης. Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις».

Σημείωσε δε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά, δηλαδή σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα. «Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα».

Σε ό,τι αφορά στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί.

Όπως πρόσθεσε, «μεταξύ των νέων, σε ηλικίες από 15 και πάνω, που συνωστίζονται στις πλατείες, ο ιός μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο όπως στους ενήλικες. Δεν είναι τελείως άτρωτοι, πρέπει να προσέχουν τον εαυτό τους.

»Είναι πιο σπάνια η μετάδοση του ιού σε εκείνους σε σύγκριση με τους ενήλικους. Όμως, ουδείς είναι άτρωτος και κανείς δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό του στον ιό αυτό».

Αναφερόμενος στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί. «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα μια 17χρονη στην Θεσσαλονίκη και σε μικρή ηλικία. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα μέτρα ο κ. Γώγος εξήγησε πως «υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει μεγάλη δέσμη μέτρων αυτή την στιγμή με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που πρέπει να το δούμε και πως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι πιθανόν να χρειαστούμε νέα μέτρα όπως μάσκα παντού με την σωστή χρήση όμως.

«Πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι» είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως «Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1000. Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο».

Τόνισε επίσης, ότι ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να εμβολιάζεται για την γρίπη από 15 Οκτωβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, χθες, καταγράφηκαν 218 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Από αυτά 39 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Με πληροφορίες από το ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτι «στη σκιά» της Ακρόπολης πωλείται για 9.5 εκατομμύρια ευρώ

Ελλάδα / Σπίτι «στη σκιά» της Ακρόπολης πωλείται για 9.5 εκατομμύρια ευρώ

Η τοποθεσία του προσφέρει άμεση πρόσβαση στο σημαντικότερο μνημείο της χώρας, ενώ ταυτόχρονα παραμένει προφυλαγμένο από την έντονη τουριστική κίνηση, δημιουργώντας ένα απρόσμενα ήσυχο περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΡΟΔΟΣ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ

Ελλάδα / Ρόδος: Με χειροβομβίδα του 1967 σκοτώθηκε ο 19χρονος, σύμφωνα με εμπειρογνώμονα της οικογένειας

Ο εμπειρογνώμονας της οικογένειας μίλησε για το συμβάν στη Ρόδο με τον νεκρό 19χρονο - Ξεκαθάρισε πως οι κανονισμοί του ΝΑΤΟ απαιτούν αυστηρές συνθήκες φύλαξης για τις χειροβομβίδες
LIFO NEWSROOM