Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Ένα «αστικό καφενείο» με το όνομα «+Τροφή» συζητιέται έντονα από τις αρχές Ιουλίου που άνοιξε στα Λαδάδικα. Φωτ.: @donmpas
0

Ο Γιάννης Λουκάκης έγινε γνωστός πέρα από τα όρια της Θεσσαλονίκης μέσα από τη «Μούργα», ένα εστιατόριο από τα λίγα, με κουζίνα σχεδόν συγκινητική. Γι' αυτό και είναι απολύτως λογικό που το νέο του εγχείρημα, ένα «αστικό καφενείο» με το όνομα «+Τροφή», συζητιέται έντονα από τις αρχές Ιουλίου που άνοιξε στα Λαδάδικα.


Μια σαλάτα με βιολογικές ντομάτες και ντοματίνια, κατσικίσιο αρσενικό τυράκι από τη Νάξο, μια φέτα καρπουζιού και φράουλες τουρσί ήταν από τις πρώτες που εμφανίστηκαν στο μενού, το οποίο αλλάζει συνεχώς, ανάλογα με τα καλύτερα υλικά που είναι διαθέσιμα κάθε καινούργια μέρα. Είναι όμορφη, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο πως η εμφάνιση δεν είναι αυτοσκοπός εδώ. Μέσα στο καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι ένα πιάτο που συνέθεσες στα γρήγορα στις διακοπές στο νησί, αν είχες το ένστικτο και την ευφυΐα του Γιάννη Λουκάκη.

Γωνιακό, με μεγάλο εξωτερικό χώρο, το +Τροφή έχει αποκλειστικά εξωτερικά καθίσματα. Το εσωτερικό του είναι όλο μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα, ενώ στο περιμετρικό μπαρ μπορεί κανείς να απολαύσει το γεύμα του, παρακολουθώντας την παρασκευή του φαγητού μέσα από τα μεγάλα παράθυρα. Μάλιστα εκεί, στις περίπου δέκα θέσεις του μπαρ, υπάρχει και η επιλογή ενός μενού, αλλά σε μικρότερες μερίδες, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν περισσότερες γεύσεις.

Το +Τροφή έχει να κάνει με τη συντροφικότητα γύρω από ένα τραπέζι. Εκείνοι που θέλουν να πιουν τσίπουρο και να φάνε έναν μεζέ είναι το ίδιο καλοδεχούμενοι με εκείνους που έρχονται για ένα μεγαλύτερο γεύμα.

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Το στήσιμο, καθόλου τυχαία, ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις εποχής. Φωτ.: @alexbarb0


Το στήσιμο, καθόλου τυχαία, ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις εποχής. «Η ιδέα ξεκίνησε την περίοδο τη καραντίνας» λέει ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, συνεργάτης του Γιάννη Λουκάκη από τη Μούργα. «Έγιναν πολλές συναντήσεις και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα εστιατόριο με τα χαρακτηριστικά ενός αστικού καφενείου στο κέντρο της πόλης, με πολύ μεγάλο εξωτερικό χώρο, για να τηρούνται και όλες οι απαραίτητες αποστάσεις και να συμβαδίζει με τα ζητήματα της εποχής».

«Έχουμε έναν κατάλογο που φτιάχνεται καθημερινά και περιλαμβάνει και θαλασσινά αλλά και κρεατικά (σ.σ. σε αντίθεση με τη Μούργα). Η κεντρική ιδέα είναι όλες οι πρώτες ύλες να είναι βιολογικής καλλιέργειας. Τα κρεατικά φέρουν πιστοποίηση βιολογικής εκτροφής. Δεν δουλεύουμε καθόλου με κατεψυγμένα θαλασσινά, μόνο με φρέσκα πράγματα. Το μενού αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με ό,τι βρίσκουμε κάθε μέρα. Επίσης, ξεχωρίζουν κάποια βιολογικά τσίπουρα από Έλληνες παραγωγούς και κρασιά από μικρούς παραγωγούς απ' όλη την Ελλάδα, με έμφαση στα φυσικά και τα βιοδυναμικά κρασιά.

Το +Τροφή έχει να κάνει με τη συντροφικότητα γύρω από ένα τραπέζι. Εκείνοι που θέλουν να πιουν τσίπουρο και να φάνε έναν μεζέ είναι το ίδιο καλοδεχούμενοι με εκείνους που έρχονται για ένα μεγαλύτερο γεύμα», συμπληρώνει.

Έτσι, με τσίπουρο ή χωρίς, μπορεί κανείς, ανάλογα με τη μέρα, να δοκιμάσει καρπάτσιο χριστόψαρου, φιλέτο σκορπίνας ψημένο στο μαντέμι με κρέμα πατάτας και χόρτα μαγειρεμένα στη γάστρα (σέσκουλα, μάραθο, βλίτα και αμπελοφάσουλα μαζί), κόκορα βιολογικής εκτροφής στη γάστρα με ζυμαρικά, βλίτα χρωματιστά, ζεματιστά με μουστάρδα καρυδιού ή μια χειροποίητη πίτα με παστουρμά μπακαλιάρου (ένα αλίπαστο), αρσενικό Νάξου, μελάτο αυγό και φρέσκια σάλτσα ντομάτας.

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Ζυμαρικά με σιγομαγειρεμένο κόκορα και αρσενικό Νάξου. Φωτ.: @vassilisarvanitidis


Το κρέας, που σε μεγάλο ποσοστό έρχεται από απευθείας πηγές, π.χ. προσεκτικά επιλεγμένες φάρμες και μαντριά, συνδυάζεται και με θαλασσινά στα πιάτα του Γιάννη Λουκάκη, όπως στα ζυμαρικά ταλιολίνι με μύδια, καβούρι και μαύρο χοίρο.


Κάθε πρωί, τρία ή τέσσερα διαφορετικά είδη ψωμιού (προζυμένιο από μονόκοκκο και δίκοκκο αλεύρι, προζυμένιο που ψήνεται στη γάστρα, ψωμί από αλεύρι ζέας και από χαρουπάλευρο) βγαίνουν από τον φούρνο του +Τροφή.


Σύντομα το εστιατόριο θα επεκτείνει τη λειτουργία του, ανοίγοντας από νωρίς, προσφέροντας παραδοσιακό, ελληνικό πρωινό με βιολογικά αυγά, χειροποίητες πιτούλες, ψωμιά, χυμούς και βιολογικό καφέ.

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Το εσωτερικό του είναι όλο μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα.


+Τροφή, Δόξης 7, Θεσσαλονίκη, 2310 540260

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα μαγερειό ανθρωπιάς στη Θεσσαλονίκη: Κλειστό για πελάτες, μαγειρεύει για άστεγους και ευάλωτους

Ελλάδα / Ένα μαγερειό ανθρωπιάς στη Θεσσαλονίκη: Κλειστό για πελάτες, μαγειρεύει για άστεγους και ευάλωτους

Μπορεί ο κορωνοϊός να ανάγκασε τον Δημήτρη Παντζαρτζίδη να κλείσει το κατάστημά του αλλά η κουζίνα του, από τις 13 Απριλίου, «χορταίνει» αλληλεγγύη όσους δεν έχουν σπίτι για να μείνουν.
Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης πρωτοείδε ριζότο στα '90s, νόμιζε ότι ήταν λαπάς

Γεύση / Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης πρωτοείδε ριζότο στα '90s, νόμιζε ότι ήταν λαπάς

Ο διάσημος σεφ και κριτής του «MasterChef» περιγράφει τις δημιουργικές αναζητήσεις που του προέκυψαν μέσα στην καραντίνα, σχολιάζει το μέλλον της εστίασης και αποκαλύπτει τι θα δούμε προσεχώς στο επιτυχημένο τηλεοπτικό ριάλιτι μαγειρικής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Άκης Πετρετζίκης: Ο πιο δημοφιλής σεφ της Ελλάδας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO

Οι Αθηναίοι / Άκης Πετρετζίκης: Ο πιο δημοφιλής σεφ της Ελλάδας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO

Τα πρώτα βήματα, η τηλεόραση, η ελληνική κουζίνα, τα βιβλία, το website που συμβουλεύεται ένας στους τρεις Έλληνες για το φαγητό της ημέρας, τα μαγαζιά, η προσαρμογή της επιτυχίας σε συνθήκες καραντίνας και τα «Μελομακάρονα του Άκη» που μετρούν 2,7 εκατομμύρια page views.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ