Ράμα για ΑΟΖ Ελλάδας- Αλβανίας: Μεσολάβηση τρίτης χώρας, ή στη Χάγη αν δεν υπάρχει συμφωνία

Ράμα για ΑΟΖ Ελλάδας- Αλβανίας: Μεσολάβηση τρίτης χώρας, ή στη Χάγη αν δεν υπάρχει συμφωνία Facebook Twitter
EPA
0

Η ελληνική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο είναι απολύτως συνεπής με το Διεθνές Δίκαιο, δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, που αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

«Αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμά αναγνωρισμένο από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια σε κάθε χώρα με πρόσβαση στη θάλασσα, όταν η επέκταση αυτή δεν παραβιάζει τα συμφέροντα μιας άλλη χώρας. Η επέκταση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με μας. Το Ιόνιο δεν σταματά στην Κονίσπολη (νότιο όριο της Αλβανίας με την Ελλάδα)», δήλωσε ο Έντι Ράμα, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Αλβανία για τη συγκεκριμένη κίνηση της Αθήνας.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις διαπραγματεύσεις με την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ξεκαθάρισε ο Ράμα. Στις δηλώσεις του, τάχθηκε υπέρ της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα μεταξύ των δύο χωρών.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι η νέα συμφωνία θα είναι περισσότερο επωφελής για την Αλβανία σε σχέση με εκείνη του 2009, την οποία χαρακτήρισε παράλογη και άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του έχει συμβούλους από τρίτα κράτη, που δεν κατονόμασε.

Ο Έντι Ράμα ισχυρίστηκε ότι έχει προτείνει σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, από εκείνη του Αντώνη Σαμαρά μέχρι τη σημερινή, ότι στην περίπτωση που οι δύο πλευρές έχουν τις δικές τους αμετάβλητες διεκδικήσεις που δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις, τότε να αποταθούν σε μια τρίτη πλευρά φιλικά προσκείμενη προς τις δύο χώρες, η οποία να αναλάβει ρόλο διαιτησίας για ένα αποδεχτό αποτέλεσμα, ή να υπάρξει, σε συνεννόηση, προσφυγή στο αρμόδιο διεθνές δικαστήριο.

Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχθηκε αυτό, είπε ο Ράμα, που υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από αυτή τη θέση.

Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία διακόπηκαν με την άνοδο στην εξουσία της νέας ελληνικής κυβέρνησης, είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, που ανέφερε ως εμπόδιο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τα «τεχνικά προβλήματα», όπως η ανάγκη ανασυγκρότησης της αλβανικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Διεθνή / Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Η άσκηση «Zapad 2025» περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- ασκήσεις ετοιμότητας για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων και των ρωσικής κατασκευής υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για την ευκολότερη πρόσβαση στην άμβλωση

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για ευκολότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στην άμβλωση

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «Η Φωνή μου, η Επιλογή μου» υπέβαλε το αίτημά της για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης που θα καταστήσει την άμβλωση πιο προσβάσιμη
LIFO NEWSROOM
Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Διεθνή / Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Ένας άνδρας είπε πως 10 συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένων των πέντε παιδιών του, σκοτώθηκαν - Τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί - Έρευνες σε απομονωμένες, ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Διεθνή / Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Ο Κυβερνήτης του Ιλινόις και ο Δήμαρχος Σικάγου αντιστέκονται στα σχέδια του Τραμπ για ανάπτυξη στρατού στην πόλη, ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και οι αριθμοί δείχνουν μείωση εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM
Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Διεθνή / Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε το Οβάλ Γραφείο σε… χρυσό παλάτι με πολυτέλειες που διχάζουν την Αμερική. Από πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι χρυσές λεπτομέρειες εμπνευσμένες από τις Βερσαλλίες
LIFO NEWSROOM