Συνάντηση Μητσοτάκη- Μάας: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας

Συνάντηση Μητσοτάκη- Μάας: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή, τονίστηκε στη συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ συμβάλλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Στη συνέχεια ο Χάικο Μάας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα ο Χάικο Μάας θα βρεθεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο τελευταίο μήνυμα που έστειλε το πρωί της Τρίτης, προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για τη διπλή σημερινή επίσκεψη, ο Χάικο Μάας ζήτησε τον τερματισμό των προκλήσεων και την επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων» στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ' όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου», ανέφερε ο κ. Μάας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ. 

«Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν. Γι' αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας», συμπλήρωσε ακόμη. 


Τέλος ο Χάικο Μάας ανέφερε ότι η σχέση με την Τουρκία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης αυτή την εβδομάδα στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κασσελάκης: 30 μήνες φυλακή και 50.000 ποινή με αναστολή για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Πολιτική / Κασσελάκης: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική με το σκεπτικό ότι δεν ανέμενε το Σεπτέμβριο του 2023 να εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δε γνώριζε την απαγόρευση να διαθέτει καταθέσεις στο εξωτερικό ως πολιτικός αρχηγός
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου με έμφαση σε Μεταναστευτικό και περιφερειακή σταθερότητα

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου με έμφαση σε Μεταναστευτικό και περιφερειακή σταθερότητα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, επισκέφθηκε την Ελλάδα για να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, την περιφερειακή σταθερότητα και την ενεργειακή συνεργασία.
LIFO NEWSROOM