Βρετανία: Χάκερ της Ρωσίας προσπαθούν να κλέψουν στοιχεία για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Βρετανία: Χάκερ της Ρωσίας προσπαθούν να κλέψουν στοιχεία για το εμβόλιο του κορωνοϊού Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Χάκερ, που έχουν τη στήριξη του Κρεμλίνου, έχουν βάλει στο στόχαστρο οργανισμούς και εταιρείες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη Βρετανία.

Το Εθνικό κέντρο κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας (NCSC) ανακοίνωσε ότι φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητές είναι στόχοι της ομάδας χάκερ APT29, που θεωρεί ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως αποτελεί τμήμα των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Στο στόχαστρό τους έχουν μπει αμερικανικοί, βρετανικοί και καναδικοί οργανισμοί που εμπλέκονται στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Το βρετανικό Κέντρο δεν διευκρίνισε αν κάποια από αυτές τις επιθέσεις ήταν επιτυχής, σε ό,τι αφορά την κλοπή φαρμακευτικών μυστικών, αν και τόνισε ότι καμία έρευνα για το εμβόλιο δεν τέθηκε σε κίνδυνο. Η ομάδα ΑΡΤ29 είναι δραστήρια εδώ και κάποια χρόνια, ενώ στην κοινότητα των χάκερ είναι γνωστή και ως «the Dukes» ή «Cozy Bear». Χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία και τεχνικές για να προσπαθήσει να κλέψει μυστικά, ενώ στο στόχαστρό της έχουν μπει κυβερνήσεις, think tanks και ο τομέας της ενέργειας.

Το NSCS εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιο (κατά 95%) ότι η APT29 είναι μέρος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Η ομάδα έχει στοχεύσει οργανισμούς φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης και το NSCS εκτιμά ότι είναι υψηλή η πιθανότητα (80-90%) ότι αυτή η δραστηριότητα έχει ως στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών για την έρευνα σχετικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ή την έρευνα για την Covid-19.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν βάλει στο στόχαστρο εκείνους που εργάζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ.

«Ενώ άλλοι ασχολούνται με τα εγωιστικά συμφέροντά τους με απερίσκεπτη συμπεριφορά, η Βρετανία και οι σύμμαχοί της συνεχίζουν τη σκληρή δουλειά για την ανεύρεση εμβολίου και για την προστασία της παγκόσμιας υγείας», συμπλήρωσε ο Ράαμπ και κατέληξε: «Η Βρετανία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει εκείνους που κάνουν τέτοιες κυβερνοεπιθέσεις και θα εργαστούμε με τους συμμάχους μας για να λογοδοτήσουν οι δράστες».

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αυξάνει επιρροή στο Σαχέλ: Drone, όπλα και η διαβόητη SADAT σε συνεργασία με τις αφρικανικές κυβερνήσεις

Διεθνή / Η Τουρκία στο Σαχέλ: Drones, μισθοφόροι και η νέα γεωπολιτική σκακιέρα της Αφρικής

Από το 2022, η Τουρκία έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με χώρες του Σαχέλ μέσω πωλήσεων drones, στρατιωτικού εξοπλισμού και συνεργασίας με ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια: Τι αλλάζει στην πρόσβαση και την κάλυψη

Διεθνή / Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια - Τι αλλάζει

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, αναθεωρεί τις οδηγίες για εμβόλια COVID, γρίπης, HPV και άλλα - Επηρεάζεται η πρόσβαση, η ασφάλιση και η εμπιστοσύνη στο εμβολιαστικό σύστημα;
LIFO NEWSROOM