Μειώθηκε το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου, αυξήθηκε όμως εκείνο του παγκολίνου

Μειώθηκε το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου, αυξήθηκε όμως εκείνο του παγκολίνου Facebook Twitter
0

Το παράνομο παγκόσμιο εμπόριο ελεφαντόδοντου μειώθηκε ενώ του παγκολίνου κατέγραψε άλμα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για τα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής.

Οι εθνικές απαγορεύσεις για την πώληση ελεφαντόδοντου, ιδιαίτερα στην Κίνα το 2017, φαίνεται να έχουν βοηθήσει στο να περιοριστεί περαιτέρω το παράνομο εμπόριό του αφού κορυφώθηκε γύρω στο 2011-2013, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για Εγκλήματα κατά της Άγριας Ζωής (World Wildlife Crime Report) του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), η οποία τελευταία φορά δημοσιεύθηκε το 2016.

Την ίδια ώρα, το παράνομο εμπόριο παγκολίνων -ενός νυκτόβιου θηλαστικού γνωστού για τις φολίδες του που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική- αυξήθηκε με αλματώδεις ρυθμούς, σύμφωνα με το UNODC.

«Η World Wildlife Crime Report 2020 έχει κάποια καλά νέα και κάποια κακά νέα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της UNODC Άντζελα Με στο Reuters.

«Βλέπουμε συρρίκνωση σε κάποιες αγορές, ιδιαίτερα στις αγορές του ελεφαντόδοτου και των κεράτων ρινόκερου, αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε τεράστιες αυξήσεις σε άλλες αγορές όπως στο παράνομο εμπόριο του παγκολίνου, των ευρωπαϊκών χελιών, αλλά επίσης μερών τίγρεων και παλίσανδρου», δήλωσε η ίδια.

Οι αιτίες αυτών των μεταβολών είναι πιθανόν πολλαπλές και ο UNODC ήταν επιφυλακτικός στο να κατονομάσει τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από το παράνομο εμπόριο και των οποίων ο ορισμός είναι ασαφής, ενώ συχνά σχετίζονται με λαθροθηρία στην Αφρική και λαθρεμπόριο στην Ασία, όπου η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά.

Για το ελεφαντόδοντο, η υπερβάλλουσα προσφορά σε συνδυασμό με την απαγόρευση στην Κίνα και άλλες χώρες ίσως είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στη μείωση της λαθροθηρίας και των τιμών, ανέφερε ο UNODC, προσθέτοντας ότι η τιμή του παράνομου ελεφαντόδοντου στην Κίνα μειώθηκε πάνω από το ήμισυ μεταξύ του 2014 και του 2018.

Ο UNODC εκτιμά τα ετήσια έσοδα από το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου μεταξύ του 2016 και του 2018 στα 400 εκατ. δολάρια.

Οι κατασχέσεις φολίδων παγκολίνου, με κυρίως αφρικανική προέλευση, δεκαπλασιάστηκαν μεταξύ του 2014 και του 2018. Εκείνη την περίοδο κατασχέθηκαν 185 τόνοι φολίδων, για τους οποίους θα έπρεπε να έχουν θανατωθεί 370.000 ζώα, ανέφερε ο UNODC.

«Αυτή τη στιγμή είναι το άγριο θηλαστικό που είναι το μεγαλύτερο θύμα παράνομου εμπορίου στον κόσμο», ανέφερε ο UNODC.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM