Έρευνα αποκαλύπτει ποιοι δημοσιεύουν ποερισσότερα fake news

Έρευνα αποκαλύπτει ποιοι δημοσιεύουν ποερισσότερα fake news Facebook Twitter
0

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες είναι περισσότερο επιρρεπείς στο ν' αναδημοσιεύσουν «fake news» στο Facebook υποστηρίζει νέα έρευνα.


Σύμφωνα με την έρευνα των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και του Princeton η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, κατά μέσο όρο οι Αμερικανοί χρήστες του Facebook, ηλικίας άνω των 65 ετών, μοιράζουν επτά φορές περισσότερα άρθρα από ψεύτικους ιστότοπους συγκριτικά με τους χρήστες ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών.

Μάλιστα, η αναδημοσίευση ψεύτικων ειδήσεων στις μικρότερες ηλικίες χαρακτηρίστηκε από τους ερευνητές ως «σχετικά σπάνια δραστηριότητα».


Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιστορικό του Facebook 1750 Αμερικανών ενήλικων χρηστών, ελέγχοντας αν οι σύνδεσμοι από τις δημοσιεύσεις που είχαν κάνει ανταποκρίνονταν σε πραγματικούς ή αναληθείς εκδότες/ιστότοπους.

Από την ανάλυση αυτή προέκυψε ότι η πλειοψηφία των χρηστών του Facebook δεν αναδημοσίευσαν άρθρα από ιστότοπους fake news για το χρονικό διάστημα του 2016 που μελέτησαν.  Το 8.5% των χρηστών που αναλύθηκαν μέσω της έρευνας, «μοίρασαν» τουλάχιστον ένα λινκ από τους ιστότοπους που οι επιστήμονες είχαν χαρακτηρίσει ως «επιτηδευμένα ή συστηματικά ανακριβείς» και περιείχαν ιστορίες που οι ερευνητές χαρακτήρισαν fake news.

Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές στους χρήστες, οι οποίοι διαμοίρασαν άρθρα από την λίστα των 21 «προ-Τραμπ» ιστότοπων, ήταν οι δημογραφικές διαφορές. Σχεδόν ένας τους πέντε (18%) των Ρεπουμπλικάνων χρηστών διαμοίρασαν τουλάχιστον ένα λινκ από τέτοιο site, ενώ η αντιστοιχία των Δημοκρατικών δεν ξεπέρασε το 4%. Επιπλέον όσο πιο συντηρητικός ήταν ο χρήστης τόσο περισσότερα τέτοια άρθρα αναδημοσίευε.


Επίσης εκείνοι οι οποίοι αναδημοσίευαν περισσότερο περιεχόμενο γενικά,  ήταν εκείνοι που είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να αναδημοσιεύσουν fake news, κάτι που δείχνει ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά ότι μερικοί άνθρωποι «μοιράζουν οτιδήποτε» υποστηρίζει η έρευνα.

Αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το αντίθετο: Οι άνθρωποι που μοιράζουν περισσότερο περιεχόμενο έχουν μεγαλύτερη «εμπειρία» στα media πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν ευκολότερα να ξεχωρίσουν την «αληθινή» από την «ψεύτικη» πληροφορία.


Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, αυτό που ανέδειξε η έρευνα ήταν ότι οι ενήλικες άνω των 65 ετών, που «γνώρισαν» το διαδίκτυο αργότερα στη ζωή τους, «μοιράζουν» διπλάσιες ποσότητες ψεύτικων ειδήσεων σε σχέση με το επόμενο ηλικιακό γκρουπ.


«Καθώς οι μεγαλύτερες γενιές Αμερική πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση σε μια εποχή εκτεταμένων δημογραφικών και τεχνολογικών αλλαγών», αναφέρουν οι συγγραφείς «είναι πιθανό μια ολόκληρη ομάδα Αμερικανών, που βρίσκονται κοντά στην ηλικία των 60 και πάνω, να είναι περισσότερο "ψηφιακά αναλφάβητοι", κάτι που τους μειώνει το κριτήριο αξιοπιστίας των ειδήσεων στο διαδίκτυο».

Με πληροφορίες από The Guardian. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Τech & Science / Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft, για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό έρχεται καθώς η OpenAI διευρύνει τους παρόχους cloud, αναζητώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης
LIFO NEWSROOM
Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM