Ινδονησία: Στους 430 οι νεκροί από το φονικό τσουνάμι - 21.000 οι εκτοπισμένοι

Ινδονησία: Στους 430 οι νεκροί από το φονικό τσουνάμι - 21.000 οι εκτοπισμένοι Facebook Twitter
EPA
0

Τους 430 έφτασαν οι νεκροί από το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε το Σάββατο την Ινδονησία. Σχεδόν 1.500 άτομα έχουν τραυματιστεί και 159 εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ περισσότεροι από 21.000 κάτοικοι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ανέβουν σε μεγαλύτερο, «ασφαλές» υψόμετρο. 

Οι αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής την ώρα που οι καταρρακτώδεις βροχές, δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων. Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα, εκπαιδευμένοι σκύλοι και drone έχουν επιστρατευτεί για τον εντοπισμό επιζώντων. 

Ένα κομμάτι του κρατήρα, επιφάνειας 222 στρεμμάτων που αποκολλήθηκε από το Ανάκ Κρακατάου, προκάλεσε τα φονικά κύματα που έφτασαν σε ύψος τα πέντε μέτρα, χτυπώντας το στενό της Σούντα, ανάμεσα στις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα. 

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (BMKG) προειδοποιεί πως οι σφοδρές καιρικές συνθήκες ενδεχομένως να κάνουν τον κρατήρα του ηφαιστείου ακόμη πιο «εύθραυστο». 

«Αναπτύξαμε ένα σύστημα που παρακολουθεί τις δονήσεις στο Ανάκ Κρακατάου, ώστε να είμαστε σε θέση να προειδοποιήσουμε έγκαιρα» τους πολίτες, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της BMKG Ντικορίτα Καραβάτι.

Το μοιραίο βράδυ, το σύστημα προειδοποίησης απέτυχε να εντοπίσει τον κίνδυνο και να προειδοποιήσει τους κατοίκους. Όπως προσέτει ο Καραβάτι, η ζώνη αποκλεισμού έχει επεκταθεί κατά δυο χιλιόμετρα, για προληπτικούς λόγους ασφαλείας.

Στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας κατοικούν περισσότεροι από 260 εκατομμύρια άνθρωποι, που έρχονται συχνά αντιμέτωποι με σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις, στο σεισμογενές «δαχτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού.

Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, ένας σεισμός είχε προκαλέσει τεράστια κύματα τσουνάμι που σκότωσαν 226.000 ανθρώπους σε 14 χώρες. Τότε, 120.000 από τα θύματα, ήταν πολίτες της Ινδονησίας. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / «Η ζημιά έχει γίνει»: Η πετρελαϊκή κρίση έχει αλλάξει οριστικά τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων

Η πετρελαϊκή κρίση μετά τον πόλεμο στο Ιράν επιταχύνει τη στροφή των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ να εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι βαθιές και μακροχρόνιες
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Aυστηρή προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: «Αν συνεχίσετε θα απαντήσουμε»

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση περαιτέρω επιθέσεων θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους αντιπάλους της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πάρει τον έλεγχο της κοινωνίας μας»

Οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM