Κίτρινα Γιλέκα: Συναγερμός σε όλη τη Γαλλία, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συλλήψεις

Κίτρινα Γιλέκα: Συναγερμός σε όλη τη Γαλλία, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συλλήψεις Facebook Twitter
Τεθωρακισμένα παίρνουν θέση στο κέντρο του Παρισιού από νωρίς το πρωί
0

Όλη η Γαλλία στρέφει σήμερα την προσοχή της στο Παρίσι και τις διαδηλώσεις του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» υπό το φόβο των επεισοδίων.

Οι αρχές της χώρες βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την επιστροφή των κινητοποιήσεων του μαζικού αυτού κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων έχει εξελιχθεί ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Περίπου 90.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν τεθεί επί ποδός πολέμου, έχουν επιστρατευθεί τεθωρακισμένα οχήματα για να διαλύσουν τα πιθανά οδοφράγματα και το Παρίσι και όλη σχεδόν η Γαλλία έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ήδη 34 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, οι περισσότεροι στο Παρίσι,  προτού ξεκινήσει η νέα προγραμματισμένη κινητοποίηση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων». Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που έφθαναν στην πρωτεύουσα από άλλες περιοχές και στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μάσκες, σφενδόνες, σφυριά, ή ακόμη και κομμάτια πλακόστρωτου οδών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Όπως σχολίασε ο γενικός διευθυντής της χωροφυλακής Ρισάρ Λιζουρέ, ένας «άνευ προηγουμένου» μηχανισμός έχει τεθεί σε λειτουργία, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ «όλα τα στοιχεία μας επιτρέπουν να σκεφθούμε πως τα ακραία στοιχεία θα επιδιώξουν να κινητοποιηθούν».

Οι αρχές επιθυμούν πάση θυσία να αποφευχθεί μία επανάληψη των σκηνών του περασμένου Σαββάτου, ιδίως εκείνες με τα επεισόδια στο Παρίσι που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη στη Γαλλία και σε όλο τον πλανήτη.

Για σήμερα, πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, ή ακόμη καλλίτερα εάν μπορούν να αναβάλλουν το ταξίδι τους.

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση έκανε έκκληση στο δημοκρατικό συναίσθημα των πολιτών της, εκφράζοντας την ανησυχία της για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων: «κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είδαμε τη γέννηση ενός τέρατος, που ξέφυγε από τον έλεγχο των γενητόρων του», δήλωσε ο Καστανέρ, χαρακτηρίζοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που ενώ ξεπήδησε από τις μεσαίες και χαμηλού εισοδήματος τάξεις, το έχουν αγκαλιάσει πλέον πολλά άλλα στρώματα της κοινωνίας, όπως οι μαθητές Λυκείου.

Σύμφωνα δε, με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way το 68% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Αντιπροσωπεία του κινήματος που συναντήθηκε χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης τους διαβεβαίωσε «πως έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης».

«Ο πρωθυπουργός μας άκουσε και υποσχέθηκε να διαβιβάσει τα αιτήματά μας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα πλέον αναμένουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ένας από τους εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Μπενζαμέν Κοσί.

Τηρώντας μια σιωπηλή στάση κατά τις προηγούμενες ημέρες, ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του με διάγγελμα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πληθύνει τα μηνύματα υπέρ μίας αλλαγής της κυβέρνησης, ή ακόμη και απομάκρυνσης του Μακρόν, ο οποίος ήδη έχει πέσει στην εκτίμηση των πολιτών, οι οποίοι όλο και συχνότερα τον κατηγορούν πως είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM