Το κολιμπρί βλέπει χρώματα που είναι αόρατα για τον άνθρωπο

Το κολιμπρί βλέπει χρώματα που είναι αόρατα για τον άνθρωπο Facebook Twitter
EPA
0

Όταν το κολιμπρί παίρνει αποφάσεις για την τροφή του, την αποφυγή του κινδύνου ή επιλέγει ταίρι, βλέπει χρώματα που είναι αόρατα για το ανθρώπινο μάτι.

Πρόκειται για τα λεγόμενα μη φασματικά χρώματα- ή αποχρώσεις. Ο άνθρωπος μπορεί να δει μόνο ένα μη φασματικό χρώμα, το μοβ. Σε σύγκριση με πολλά άλλα ζώα, η έγχρωμη όραση του ανθρώπου έχει πολλές ελλείψεις.

Η αντίληψη των χρωμάτων βασίζεται στα κωνία κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, κάθε ένα από τα οποία ανταποκρίνεται διαφορετικά στο μήκος κύματος του φωτός. Ο άνθρωπος έχει τρία διαφορετικά είδη κωνίων, που στέλνουν σήματα, τα οποία συνδυάζονται με τον εγκέφαλο για να δημιουργήσουν την αντίληψη του κόκκινου, του πράσινου ή του κίτρινου. Όμως, τα πουλιά έχουν τέσσερα είδη κωνίων, ένα από τα οποία είναι ευαίσθητο στο υπεριώδες φως.

«Αν και οι βιολόγοι ήδη υπέθεταν πως τα πτηνά μπορούν να ξεχωρίσουν μια πλειάδα διαφορετικών, μη φασματικών, χρωμάτων, τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι αυτό πράγματι ισχύει για το κολιμπρί», δήλωσε η Μέρι Κάσγουελ Στόνταρντ, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Πρίστον.

«Τα αποτελέσματά μας συνάδουν με την αντίληψη ότι τα πτηνά έχουν τετραχρωματική όραση και μπορούν να δουν μια τεράστια γκάμα χρωμάτων, τα οποία ο άνθρωπος μπορεί μόνο να φανταστεί», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Στόνταρντ και οι συνάδελφοί της έκαναν πειράματα για τρία καλοκαίρια στο Rocky Mountain Biological Laboratory. Ανάμεσα σε λουλούδια έστησαν τρίποδα με ταΐστρα και συσκευές LED που έβγαζαν χρώματα. Επρόκειτο για συνδυασμούς ορατών- στον άνθρωπο- χρωμάτων με υπεριώδες φως. Στο ανθρώπινο μάτι, τα χρώματα έμοιαζαν πολλές φορές ίδια, αλλά στα μάτια των πτηνών ήταν διαφορετικά.

Γρήγορα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα πτηνά ξεχώριζαν τα χρώματα και ποιο από αυτά ήταν στην τροφή, που δεν αποτελούσε πρόβλημα για εκείνα. «Παρότι περιμέναμε ότι τα πτηνά θα μπορούν να ξεχωρίσουν αυτά τα χρώματα, το να το βλέπω με τα μάτια μου ήταν κάτι αξιοσημείωτο, γιατί αυτοί οι δύο λαμπτήρες σε εμένα φαίνονταν ίδιοι. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό να παρακολουθώ τα πτηνά να μας αποκαλύπτουν κάποια από την πραγματικότητα για τον οπτικό κόσμο τους», παραδέχθηκε η Στόνταρντ.

Με μελλοντικές έρευνες, λέει η ίδια, ελπίζει να κατανοήσει περισσότερα για το πώς η συμπεριφορά ειδών σαν το κολιμπρί επηρεάζεται από την αντίληψη των χρωμάτων που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει. «Αν τα πτηνά μπορούν να μάθουν καλύτερα να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα χρώματα επειδή τα βλέπουν αυτά σε μεγαλύτερο βαθμό στο περιβάλλον τους; Ίσως την εβδομάδα που ανθίζουν τα κόκκινα λουλούδια, το κολιμπρί μπορεί να μάθε και να ξεχωρίσει καλύτερα τις κόκκινες αποχρώσεις», ανέφερε ως παράδειγμα.

Με πληροφορίες από NYT, CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΑΣΚΑ ΜΕΓΑΤΣΟΥΝΑΜΙ

Περιβάλλον / Αλάσκα: Επιστήμονες ανακάλυψαν το δεύτερο μεγαλύτερο μεγατσουνάμι που έχει καταγραφεί

Νέα επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι μικροί σεισμοί προκάλεσαν την κατάρρευση περίπου 64 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων βράχου, όγκος αντίστοιχος με 24 πυραμίδες της Γκίζας
THE LIFO TEAM
ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Περιβάλλον / Το πρώτο μεγάλο καταφύγιο ελεφάντων στην Ευρώπη ανοίγει στην Πορτογαλία

Η δημιουργία του έρχεται σε μια περίοδο που πολλές χώρες της Ευρώπης περιορίζουν ή απαγορεύουν τη χρήση άγριων ζώων σε τσίρκα, ενώ αρκετοί ζωολογικοί κήποι δυσκολεύονται να καλύψουν τις πολύπλοκες ανάγκες των ελεφάντων
THE LIFO TEAM
ΜΟΡΝΟΣ ΛΙΜΝΗ ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΑ

Περιβάλλον / Μόρνος: Το χωριό Κάλλιο «βυθίστηκε» πλήρως κάτω από τα νερά της λίμνης

Το 1980 οι κάτοικοι του Μόρνου αναγκάστηκαν να μετακομίσουν και να δημιουργήσουν νέο οικισμό και 80 σπίτια, η εκκλησία και το Δημοτικό Σχολείο «θυσιάστηκαν» για την ύδρευση της Αθήνας
THE LIFO TEAM
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Περιβάλλον / «Αποικιοκρατία αποβλήτων»: Η Γερμανία πρώτη παγκοσμίως στις εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων

Ακτιβιστές χαρακτηρίζουν το φαινόμενο «αποικιοκρατία αποβλήτων», υποστηρίζοντας ότι οι ανεπτυγμένες χώρες μεταφέρουν το περιβαλλοντικό κόστος σε λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες
THE LIFO TEAM
ΧΙΟΝΙ ΒΟΥΝΟ

Περιβάλλον / Πανεπιστήμιο του Cambridge: Μελέτη αποκαλύπτει μια μεγάλη αλλαγή στα ελληνικά βουνά τα τελευταία 40 χρόνια

Τις τελευταίες δεκαετίες κάτι έχει αλλάξει δραματικά στα βουνά της χώρας μας, επηρεάζοντας τη γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα κατά τους ξηρούς θερινούς μήνες
THE LIFO TEAM