Τζορτζ Φλόιντ: Η Amazon απαγόρευσε στην Αστυνομία την χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου

Τζορτζ Φλόιντ: Η Amazon απαγόρευσε στην Αστυνομία την χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου Facebook Twitter
GETTY
0

Ο τεχνολογικός κολοσσός, Amazon, απαγόρευσε στην αστυνομία να χρησιμοποιεί το αμφιλεγόμενο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για έναν χρόνο, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τις αντιδράσεις συλλογικοτήτων που εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανή φυλετική προκατάληψη στην συγκεκριμένη χρήση της τεχνολογίας.

Αυτή την εβδομάδα, η IBM είπε επίσης ότι θα σταματήσει να διαθέτει το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για «μαζική παρακολούθηση ή για το φυλετικό προφίλ». Η πίεση στις εταιρείες να ανταποκριθούν στις αλλαγές που ζητούν οι κοινότητες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αυξάνεται καθημερινά.

Η Amazon δήλωσε ότι η αναστολή της χρήσης του λογισμικού αναγνώρισης από την Αστυνομία έδωσε την ευκαιρία να εξεταστεί εκ νέου νομοθεσία που θα ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η εν λόγω τεχνολογία.

Συμφωνούμε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να θεσπίσουν ισχυρότερους κανονισμούς για την ηθική χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και τις τελευταίες ημέρες, το Κογκρέσο φαίνεται έτοιμο να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Amazon.

Ωστόσο, η εταιρεία διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει σε άλλους οργανισμούς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία.

Όπως και άλλες τεχνολογίες που αφορούν στην αναγνώριση προσώπου, το τεχνολογικό εργαλείο της Amazon μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να συγκρίνει πολύ γρήγορα μια εικόνα από, για παράδειγμα, μια κάμερα τηλεφώνου ενός αξιωματικού και να προσπαθήσει να την αντιστοιχίσει με λήψεις ατόμων που κρατούνται ή υπάρχουν στα αστυνομικά αρχεία.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει επικριθεί εδώ και αρκετό καιρό λόγω της πιθανής προκατάληψης, με μελέτες να δείχνουν ότι οι περισσότεροι αλγόριθμοι είναι πιο πιθανό να εντοπίσουν εσφαλμένα τα πρόσωπα των μαύρων και άλλων μειονοτήτων από εκείνους των λευκών.

Στο παρελθόν, η Amazon υπερασπίστηκε την τεχνολογία αυτή και συνέχισε να την διαθέτει στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Ωστόσο η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, επανέφερε τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις καθώς η τακτική της αστυνομίας και η χρήση της τεχνολογίας για την επιβολή του νόμου έχει ανοίξει μια νέα ρητορική.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η IBM δήλωσε ότι δεν θα διαθέτει πλέον την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, επειδή τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στην επιβολή του νόμου πρέπει να ελεγχθούν πρώτα «για προκατάληψη».

Σε επιστολή προς το Κογκρέσο, ο διευθύνων σύμβουλος της IBM δήλωσε ότι «η καταπολέμηση του ρατσισμού είναι τόσο επείγουσα όσο ποτέ» και έθεσε τρεις τομείς στους οποίους η εταιρεία θα ήθελε να συνεργαστεί με το Κογκρέσο: αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας και διεύρυνση των δεξιοτήτων και εκπαιδευτικές ευκαιρίες στους αστυνομικούς.

Απαιτείται νομοθεσία


Τους τελευταίους μήνες το Κογκρέσο εξετάζει σοβαρά την θέσπιση νέας νομοθεσίας για το εν λόγω τεχνολογικό εργαλείο, καθώς νομοθέτες, εταιρείες και ακτιβιστές ατομικών ελευθεριών ζήτησαν ισχυρότερη ρύθμιση του λογισμικού παρακολούθησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, που θα απαγορεύει τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο από την ομοσπονδιακή  αστυνομία, αλλά ορισμένοι ακτιβιστές δηλώνουν ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αρκετό.

Η Αμερικανική Ένωση Ελευθεριών των πολιτών δήλωσε ότι πρέπει να απαγορευτεί κάθε χρήση της αναγνώρισης προσώπου από την Αστυνομία.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM