Τα κόμικς δεν σταματούν ποτέ

Τα κόμικς δεν σταματούν ποτέ Facebook Twitter
Για τους φαν του κωμικού στριπ κυκλοφορεί η ανθολογία της σειράς Scary Tales του Πάνου Ζάχαρη
0



Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ
να χτύπησε τα μεγάλα φεστιβάλ κόμικς στα οποία παρουσιάζονται οι σημαντικότερες κυκλοφορίες της χρονιάς –το Comicdom Con, π.χ., θα μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο– αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι εκδοτικοί έμειναν άπραγοι αυτό το διάστημα.

Ο Πατάκης ετοιμάζει την Kόκκινη Ρόζα της Βρετανίδας Kate Evans, τη βιογραφία της Ρόζας Λούξεμπουργκ σε μορφή κόμικ, που είχε απέσπασε διθυραμβικά σχόλια όταν εκδόθηκε το 2015. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ ήταν μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του μαρξισμού και από τις θρυλικές φεμινιστικές φιγούρες του 20ού αιώνα, που ενέπνευσε αρκετούς καλλιτέχνες και αγωνιστές.

Ο Πατάκης ετοιμάζει την Kόκκινη Ρόζα της Βρετανίδας Kate Evans, τη βιογραφία της Ρόζας Λούξεμπουργκ σε μορφή κόμικ, που είχε απέσπασε διθυραμβικά σχόλια όταν εκδόθηκε το 2015.

Οικονομολόγος, με αγάπη για τις γάτες αλλά και για την αριστερά, που πάλεψε για τα πιστεύω της και εκτελέστηκε σε ηλικία 47 ετών, το 1919. Είναι ένα έργο αγάπης της συγγραφέως και εικονογράφου Kate Evans, η οποία εξετάζει όλες τις προσωπικές στιγμές της ζωής της Λούξεμπουργκ. Εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, σε μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου.

ομηροι
Θανάσης Πέτρου, Οι όμηροι του Γκαίρλιτς, εκδ. Ίκαρος

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφόρησε η νέα δουλειά του Θανάση Πέτρου, με τίτλο Οι όμηροι του Γκαίρλιτς, που διηγείται μια άγνωστη πλευρά της νεοελληνικής ιστορίας, ξεχασμένη στο πέρασμα του χρόνου: κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 7.000 στρατιώτες του Δ' Σώματος Στρατού, που έδρευε στη Μακεδονία, μεταφέρθηκαν και παρέμειναν αιχμάλωτοι για δύο χρόνια στη γερμανική πόλη Γκαίρλιτς.

strannik
Anna Rakhmanko και Mikkel Sommer, Strannik, εκδ. Jemma

Τέλος, οι εκδόσεις Jemma παρουσιάζουν όχι μία αλλά τέσσερις νέες κυκλοφορίες. Το Αγαπημένο μου Μπορντέλο της Ελένας Μοσχίδη, σε εικονογράφηση της Έλενας Ναβροζίδου, εξετάζει τη ζωή των σεξεργατριών ανά τους αιώνες, μέσα από τη λογοτεχνία αλλά και συζητήσεις με γυναίκες που δουλεύουν σήμερα σε οίκους ανοχής. Η λέξη «strannik» στα ρωσικά σημαίνει «περιπλανώμενος», έτσι και το ομώνυμο κόμικ των Anna Rakhmanko και Mikkel Sommer περιγράφει την ιστορία ενός άστεγου, γερασμένου πυγμάχου.

Κυκλοφορεί, επίσης, ο πολυαναμενόμενος τέταρτος τόμος του 1800 του Θανάση Καραμπάλιου με τίτλο Χακί, ενώ για τους φαν του κωμικού στριπ η ανθολογία της σειράς Scary Tales του Πάνου Ζάχαρη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντιπές Τσακραμπάρτι: «Μόνο οι τεχνοκράτες έχουν συγκεκριμένα σχέδια για την κλιματική αλλαγή»

Βιβλίο / Ντιπές Τσακραμπάρτι: «Δεν θα επιβιώσουμε αν συνεχίσουμε να ψεκάζουμε με αεροζόλ»

Μπορεί το όνομα του Ντιπές Τσακραμπάρτι να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, όμως ο ινδικής καταγωγής συγγραφέας του δοκιμίου «Κλιματική αλλαγή και ιστορία: Τέσσερις θέσεις» θεωρείται από τους κορυφαίους σύγχρονους στοχαστές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θα σώσουν η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και η Ντούα Λίπα την αγορά του βιβλίου;

Βιβλίο / Μπορεί η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ να σώσει την αγορά του βιβλίου;

Αυξάνονται οι λέσχες ανάγνωσης που καθιερώνουν οι διάσημοι μπαίνοντας σε κριτικές επιτροπές και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του κριτικού. Και παρά τις αντιρρήσεις, αυτοί έχουν φέρει ξανά το βιβλίο στην πρώτη γραμμή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το ξενοδοχείο της εξορίας: Η ιστορία του Hôtel Lutetia

Βιβλίο / Το ξενοδοχείο της εξορίας: Η ιστορία του Hôtel Lutetia

Λειτούργησε ως κέντρο Γερμανών αντιφρονούντων πριν από τον πόλεμο, έγινε έδρα της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Κατοχή και κέντρο υποδοχής των διασωθέντων από στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Απελευθέρωση.
THE LIFO TEAM
Έφτιαξε τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Δεν ήταν αρκετό

Βιβλίο / Έφτιαξε τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Δεν ήταν αρκετό

Στην αυτοβιογραφία του «I Regret Almost Everything», ο Κιθ ΜακΝάλι δεν αφηγείται την ιστορία ενός θριαμβευτή αλλά ενός ανθρώπου που μετέτρεψε την ανασφάλεια σε αισθητική. Η ειλικρινής, ωμή αφήγησή του είναι ένας ανελέητος απολογισμός γεμάτος ενοχές, αποτυχίες και μια επίμονη αίσθηση ότι τίποτα από όσα έχτισε δεν μπόρεσε να καλύψει το εσωτερικό του κενό.
M. HULOT
Μιράντα Τζουλάι: «Στην Αμερική, κάθε μέρα είναι ένας γαμημένος εφιάλτης»

Βιβλίο / Μιράντα Τζουλάι: «Στην Αμερική, κάθε μέρα είναι ένας γαμημένος εφιάλτης»

Καλλιτέχνιδα με πολύπλευρο έργο ‒ σινεμά, περφόρμανς, βιβλία, video art. Μια ανήσυχη, τολμηρή, σύγχρονη Aμερικανίδα που δεν ησυχάζει στιγμή. Έρχεται στην Αθήνα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Το πίσω ράφι/ Τόνι Μόρισον «Τζαζ»

Το πίσω ράφι / «Τζαζ»: Η σκοτεινή ιστορία που έδωσε στην Τόνι Μόρισον το Νόμπελ

Στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’20, εν μέσω της Μεγάλης Μετανάστευσης και της έκρηξης της τζαζ, η μεγάλη Αφροαμερικανίδα συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία έρωτα και βίας, φωτίζοντας τα τραύματα του παρελθόντος που διαμορφώνουν τις ζωές των ηρώων της.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Από τη Λουίζ Μπρουκς στον Γκέμπελς: O ασπρόμαυρος κόσμος του Πάμπστ

The Review / Από τη Λουίζ Μπρουκς στον Γκέμπελς: Η άνοδος και η πτώση ενός σπουδαίου σκηνοθέτη

Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητάει με τον κορυφαίο μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη για το μυθιστόρημα «Ασπρόμαυρο» του Ντάνιελ Κέλμαν. Ήρωας του βιβλίου είναι ο Αυστριακός σκηνοθέτης Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ και θέμα του οι καλλιτέχνες που συνθηκολόγησαν με το Κακό στις ποικίλες σατραπείες του κόσμου. Εν προκειμένω, στη ναζιστική Γερμανία.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Δεν είναι δουλειά των πλουσίων να αποφασίζουν τι φόρους θα πληρώνουν»

Γκαμπριέλ Ζουκμάν / «Δεν είναι δουλειά των πλουσίων να αποφασίζουν τι φόρους θα πληρώνουν»

Ο Γάλλος οικονομολόγος, Γκαμπριέλ Ζουκμάν, που έγινε διάσημος με την πρότασή του για άπαξ φορολόγηση 2% σε κάθε μεγιστάνα επιμένει ότι η σκανδαλώδης φοροδιαφυγή των πολλά εχόντων δεν είναι φυσικός νόμος αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που επιβάλλεται να αλλάξουν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
 Τι συμβαίνει όταν οι λέξεις δεν είναι αρκετές; Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης απαντά

Radio Lifo / Τι συμβαίνει όταν οι λέξεις δεν είναι αρκετές; Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης απαντά

Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης κουβεντιάζει με τον Τάσο Μπρεκουλάκη και τη Μαρία Δρουκοπούλου με αφορμή το νέο του βιβλίο «Μέσα από τις λέξεις» και λύνει όλες τους τις απορίες.
THE LIFO TEAM
Ο βουρκόλακας, ο άλιωτος, ο απέθαντος είναι μια χαρά Έλληνες και δικά μας παιδιά.

Βιβλίο / Ο βουρκόλακας, ο άλιωτος κι ο απέθαντος είναι μια χαρά Έλληνες- δικά μας παιδιά

Σύμφωνα με την έκδοση «Ο Βουρκόλακας και άλλα μορμολύκεια», η μορφή του ενυπήρχε στις ελληνικές αφηγήσεις, διαπερνώντας αρχαίες δοξασίες και προφορική παράδοση - έτσι εξηγείται το πρόσφατο ενδιαφέρον για τις ιστορίες λαογραφικού τρόμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Είναι ο Πολ Λιντς ο σπουδαιότερος εν ζωή Ιρλανδός συγγραφέας;

Βιβλίο / Είναι ο Πολ Λιντς ο σπουδαιότερος εν ζωή Ιρλανδός συγγραφέας;

Η πρόσφατη έκδοση του «Πιο πέρα από τη θάλασσα» στα ελληνικά αποδεικνύει με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι ο Ιρλανδός συγγραφέας δεν είναι μόνο ο πιο ουσιαστικός αναθεωρητής του μυθιστορήματος του 19ου αιώνα, αλλά ίσως και ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της λογοτεχνίας της χώρας του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ