Δεν είμαι εδώ για να ακολουθώ κανόνες

Δεν είμαι εδώ για να ακολουθώ κανόνες Facebook Twitter
0
Πώς μπορεί να βρεθεί στο ίδιο σημείο ένας Σούφι με έναν δολοφόνο;

Η απάντησή μου είναι: καλώς ήρθατε στον πλανήτη Γη.

Είσαι καθηγητής γιόγκα. Πώς διοχετεύεις αυτήν τη γνώση στη μουσική που γράφεις;

Πάντα το βλέπω ως κάποιου είδους συμφωνία. Κάθε τάξη είναι μια συμφωνική ορχήστρα. Έχεις τα κρουστά και τα έγχορδα στην αίθουσα διδασκαλίας. Έμαθα από την αρχή πως όταν διδάσκω πρέπει να αφήνω εκτός μαθήματος τον εαυτό μου. Ό,τι κι αν συμβαίνει εκείνη την εποχή, πρέπει να μένει μακριά από το μάθημα. Έτσι μόνο μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους να βρουν τον εαυτό τους. Κάτι τέτοιο μεταφέρω και στη σκηνή και στη μουσική μου. Είναι η ίδια προετοιμασία. Εστιάζεις στους ανθρώπους γύρω σου και προσπαθείς να τους βοηθήσεις. Βασικά, τους ανακουφίζεις από τον πόνο τους, τους βοηθάς να χαλαρώσουν.

Προσεγγίζεις τη ζωή σου αλλά και τη σύνθεση ως μια πνευματική διαδικασία. Πώς καταφέρνεις να διατηρείς κάτι τέτοιο, όντας κομμάτι μιας μεγάλης βιομηχανίας όπως η μουσική;

Ξέροντας τι απαιτεί η Δευτέρα, τι απαιτεί η Τρίτη, δουλεύοντας σκληρά. Όταν είμαι σπίτι, πριν από μια περιοδεία, δουλεύω σκληρά, εξασκούμαι στη γιόγκα και όταν βγαίνω στον «δρόμο» παρτάρω τρελά. Όταν με δεις κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας, καπνίζω και πίνω. Δεν είμαι έτσι στο σπίτι. Είμαι ένας πατέρας που του αρέσει να περνά πολύ χρόνο με τα παιδιά του, να πηγαίνει τις κόρες του στο σχολείο και τον γιο του στο τάε κβον ντο δυο φορές την εβδομάδα. Βασικά, η οικογενειακή μου ζωή με ισορροπεί και μου επιτρέπει να είμαι ανοιχτός όταν περιοδεύω. Έτσι, πολύς κόσμος με βλέπει να γλεντάω ή να πίνω μετά τις συναυλίες και νομίζει ότι έτσι είμαι πάντα. Είναι σαν να είσαι κοντά σε κάτι και να μην το βλέπεις. Είναι σαν να βλέπεις τον Θεό την έβδομη μέρα της δημιουργίας και να μη σκέφτεσαι τι έκανε τις πρώτες έξι. Δεν μπορείς να κρίνεις κάποιον στο ρεπό του.

Στο τραγούδι «Klowds» χρησιμοποιείς ένα sample με μπαγλαμά, που έχεις πάρει από τον πρώτο, ουσιαστικά, Τούρκο ροκ μουσικό. Πες μου λίγα πράγματα παραπάνω γι' αυτό το τραγούδι.

Ο συνθέτης είναι ο Erkin Koray. Κάποιοι με λένε κλέφτη και αυτό με προσβάλλει. Αυτό το τραγούδι το είχα φτιάξει αρχικά για να με ακούσω να ροκάρω, για να τσεκάρω τα φωνητικά μου πάνω από μια ροκ σύνθεση. Δεν ήταν για τον δίσκο. Η Warp με ρώτησε αν θέλω να το κυκλοφορήσω. Ποιος είμαι εγώ να πω όχι, να μη μοιραστώ αυτήν τη μουσική; Μερικές από τις καλύτερες μουσικές στο χιπ χοπ στα '80s και '90s φτιάχτηκαν με την ίδια διαδικασία. Προσέγγισα τη ροκ μουσική πειράζοντάς την και, κόβοντας μικρά μέρη, κράτησα ό,τι μου άρεσε. Ο Erkin Koray είναι σπουδαίος και χωρίς εμένα, δεν με χρειάζεται, αλλά θέλω να πιστεύω ότι περισσότερος κόσμος θα ασχοληθεί με τη μουσική του λόγω του sample που έχω χρησιμοποιήσει. Γι' αυτό και δίνω πάντα τη λίστα των original τραγουδιών, ώστε να μπορεί ο κόσμος να ακούσει πως ήταν πριν τα πειράξω εγώ. Δεν με ενδιαφέρει να κλέψω τη μουσική κανενός. Οι προθέσεις μου είναι αγνές και ανοιχτόκαρδες. Άλλωστε, θα μου άρεσε να συνεργαστώ μαζί του. Βασικά, θα ήθελα να συνεργαστώ με όλους τους μουσικούς που έχω χρησιμοποιήσει samples τους στα τραγούδια μου. Αν μπορώ να παίξω σαν τον γαμημένο Erkin Koray, τότε... γαμώ.

Πολλά από τα κομμάτια σου έχουν μια ανατολίτικη πινελιά και ίσως γι' αυτό η μουσική σου είναι αρκετά γνωστή στην Ελλάδα. Πώς συνδέεσαι με αυτούς τους ήχους;

Είμαι Ανατολίτης. Οι ρίζες μου είναι από την Αιθιοπία και κάπως έτσι εξηγείται γιατί αυτοί οι ήχοι ταρακουνούν τις χορδές και της δικής μου ψυχής.

Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το «Caliph's Tea Party», όπου διάφοροι καλλιτέχνες (Bibio, Broadcast, Mark Pritchard κ.λπ.) πειράζουν το δικό σου «A Sufi and a killer». Πώς σου φαίνεται ο τρόπος που προσέγγισαν τον δίσκο σου;

Είναι τιμή μου. Εντάξει, κάποια remix είναι λίγο υπερβολικά, αλλά τα περισσότερα με ενθουσίασαν πραγματικά. Άνοιξαν ένα καινούργιο κομμάτι του εαυτού μου, κάτι που τελικά χρειαζόμουν. Όλη αυτή η διαδικασία που στέλνεις τις a capella εκδόσεις των τραγουδιών σου σε τόσους διαφορετικούς τύπους, που παίζουν τελείως διαφορετικά είδη μουσικής, είναι ένα τρόπος να διατηρείς τις μουσικές σου πιθανότητες στο άπειρο. Δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτό το πράγμα - όσον αφορά το δημιουργικό κομμάτι απλά δεν υπάρχουν κανόνες. Δεν είμαι εδώ για να ακολουθώ κανόνες.

Τι κάνει μια συναυλία επιτυχημένη για 'σένα;

Να βγάζεις προς τα έξω ό,τι ήθελες να βγάλεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Να τα δίνεις όλα ό,τι κι αν συμβαίνει, ακόμα κι αν έχεις τεχνικά προβλήματα με τον ήχο. Ν' ακούς τον κόσμο να φωνάζει για μιάμιση ώρα. Να βγαίνεις για encore χωρίς να έχεις άλλα τραγούδια και να πρέπει να αυτοσχεδιάσεις εκείνη τη στιγμή. Όλα αυτά αποτελούν συστατικά μιας επιτυχημένης βραδιάς.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Queer Ranch Festival: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Μουσική / Queer Ranch Festival στη Λέσβο: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Τέσσερις θηλυκότητες έβαλαν το ταλέντο και τις επαφές τους και έφτιαξαν ένα φεστιβάλ στην Ερεσό της Λέσβου που συγκεντρώνει άτομα από όλο τον πλανήτη και τα εισιτήριά του γίνονται sold out μέσα σε μισή ώρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ