Με τη Θεοδώρα Τζήμου στo Fish Spa

Με τη Θεοδώρα Τζήμου στo Fish Spa Facebook Twitter
Φωτό: Photoharrie
0

Από την τζαμαρία του πρώτου ορόφου φαίνεται το καταπληκτικό μπλε κτίριο της Αιόλου, που στο ισόγειο στεγάζει το Mama Roux και από πάνω το Comedy Club, σ’ ένα μαγικό σημείο του ιστορικού κέντρου.

Στις δεξαμενές κατά μήκος της τζαμαρίας εκατοντάδες μικρά ψαράκια Garra Rufa κόβουν βόλτες πάνω κάτω, περιμένοντας για το επόμενο πόδι (ή χέρι) που θα μπει στο νερό για να του ορμήξουν και να του εξαφανίσουν τα

νεκρά κύτταρα και το ξηρό δέρμα. Πολλοί τρομάζουν στην ιδέα, αλλά στην ουσία αυτό που καταλαβαίνεις είναι ένα ανεπαίσθητο μούδιασμα στο πόδι. Είναι μια φυσική μέθοδος περιποίησης των άκρων που προέρχεται από την Τουρκία, αλλά εφαρμόζεται κυρίως στις χώρες της Άπω Ανατολής. Ο Φώτης Διονυσόπουλος, ιδιοκτήτης του αθηναϊκού fish spa (καθώς και άλλων έξι στη Ρόδο), φέρνει τα «θαυματουργά» ψάρια από ειδικά ιχθυοτροφεία της Σιγκαπούρης και τα ανανεώνει ανά τακτά διαστήματα. Η Θεοδώρα βάζει διστακτικά τα πόδια της στη δεξαμενή και αμέσως της «επιτίθενται» τα περισσότερα από τα 300 ψάρια που βρίσκονται στο νερό. Στην αρχή αισθάνεται λίγο άβολα, όπως τότε που, για τα γυρίσματα της αριστουργηματικής ταινίας Από την άκρη της πόλης του Γιάνναρη, όπου έπαιζε μια Ρωσοπόντια πόρνη, μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή της σε οίκο ανοχής. «Μου είχε φανεί σαν ένας κόσμος που υπήρχε δίπλα μου, αλλά δεν τον ήξερα. Επίσης, μου είχε κάνει εντύπωση το Μενίδι. Κατάλαβα ότι ζούσα σε μια πόλη της οποίας την άκρη δεν ήξερα». Ήταν ο ρόλος που την έβαλε αυτομάτως στο πάνθεον των καλύτερων νέων ηθοποιών. Μ’ ένα πρόσωπο όμορφο, εύθραυστο και σκληρό ταυτόχρονα, ό,τι πρέπει για ρόλους αλήτικους και δύσκολους, μου θύμιζε πάντα μια εκδοχή της Κιμ Γκόρντον. Άλλωστε, η αγαπημένη της μπάντα είναι οι Sonic Youth. «Παλιά ταξίδευα πάρα πολύ για συναυλίες. Ξεκίνησα να πηγαίνω να βλέπω τους Sonic Youth και κόλλησα. Έχω πάει πολλές φορές στο Reading, κανονικά, με σκηνή, λάσπη και μπίρα ζεστή, έχω δει τους Nirvana το 1991 στο Paradiso, στο Άμστερνταμ, σ’ εκείνη τη θρυλική συναυλία, εκεί επίσης έχω δει Iron Butterfly και -το ξέρω ότι ξερνάς- Texas, έχω πάει στην Αγγλία, στο Ozzfest, και σε πολλά άλλα». Πίσω στην Αθήνα, στα ‘90s, τη δεκαετία της ευφορίας, η Θεοδώρα ισορροπούσε ανάμεσα στον ροκ και τον dance χαρακτήρα της. Από τη μια στο Booze για ν’ ακούει Kyuss και Girls against boys και στη Βίλα Αμαλία για ελληνικό πανκ και από την άλλη στο Fuzz, στη Μαβίλη, για acid house και techno. «Στο Fuzz πήγαινα πολύ. Δούλευα κιόλας. Με πλήρωναν πέντε χιλιάρικα για να χορεύω ανάμεσα στον κόσμο. Πολύ μικρή τότε. Πρέπει να ήμουν 17 χρόνων. Fuzz και μετά Οινόφυτα. Σ’ έπαιρνε η μπάλα και γεια σου. Πάντως, δεν μου άρεσε ποτέ αυτός ο διαχωρισμός: είσαι ροκού ή ρεϊβού, είσαι εμπορικός ή ποιοτικός ηθοποιός. Αυτός ο διαχωρισμός είναι για μένα καταστροφικός. Μπορεί να με τρελάνει. Είμαστε σαράντα πέντε χιλιάδες πράγματα και κάθε μέρα στη ζωή μας τα πάντα συνηγορούν στο να είμαστε ένα πράγμα. Γιατί, ρε πούστη μου;». Η Θεοδώρα γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν, στην Τασκένδη.

Η οικογένειά της βρέθηκε εκεί γιατί ο παππούς και η γιαγιά της ήταν πολιτικοί πρόσφυγες. Ο παππούς της ήταν ο «θρυλικός» αντάρτης Αριστοτέλης Χοτούρας (Αρριανός στο παρατσούκλι), εσωκομματικός αντίπαλος του Νίκου Ζαχαριάδη στο ΚΚΕ και εκ των αρχηγών της αντιηγετικής φράξιας της Τασκένδης. Στα δύο της θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο πατέρας της αρχιτέκτονας, η μάνα της γιατρός που κάνει το αγροτικό της, με αποτέλεσμα η οικογένεια να μετακινείται συνεχώς. Αθήνα, Βόλος, Καρδίτσα, Γιάννενα. «Δεν είχα επαφή με το θέατρο όσο ήμουν στο σχολείο, αλλά είχα μία ροπή προς τον χορό. Στην Τρίτη λυκείου βρέθηκε κάποιος που είχε ένα θεατρικό εργαστήρι, με έβαλε να διαβάσω ένα ποίημα, μου άρεσε πολύ όλη αυτή η διαδικασία κι έτσι σκέφτηκα να δώσω εξετάσεις και πέρασα στο Εθνικό». Έχει παίξει στις περισσότερες παραστάσεις του Μιχαήλ Μαρμαρινού και στις περισσότερες ταινίες του Γιάνναρη. «Η πιο σημαντική στιγμή για μένα ήταν ο Αγαμέμνονας του Μαρμαρινού στο θέατρο Θησείο, όπου εγώ έπαιζα την Κασσάνδρα και ο Μπλέιν Ρέινιγκερ των Tuxedomoon των ομώνυμο ρόλο». Στο θέατρο έχει δουλέψει με τον Γιάννη Χουβαρδά, τη Νικαίτη Κοντούρη, την Όλια Λαζαρίδου, στο σινεμά με τους Γιώργο Σταμπουλόπουλο (στην Πανδώρα, για την οποία

πήρε και το Βραβείο Ερμηνείας στη Θεσσαλονίκη), Στέλλα Θεοδωράκη και Λουκία Ρικάκη, μεταξύ άλλων. Δουλεύει ασταμάτητα. Τώρα παίζει στην Αυλή των Θαυμάτων που σκηνοθετεί ο Κακλέας στο Εθνικό, κάνει πρόβες για το Τρωΐλος και Χρυσηίδα του Σαίξπηρ που θα ανεβάσει επίσης στο Eθνικό ο Λιθουανός Οσκάρας Κορσουνόβας, ενώ ετοιμάζει κι έναν μονόλογο για το θέατρο του Νέου Κόσμου, το Χέρι, του σπουδαίου Τιμ Κράουτς. «Είναι μια παράσταση για ένα κορίτσι που αποφάσισε στα δέκα του να σηκώσει το χέρι του ψηλά και το κράτησε εκεί για τριάντα χρόνια. Απίστευτη ιστορία. Ήταν ένα κορίτσι που δεν έκανε τίποτα στη ζωή του, μέχρι που σήκωσε το χέρι του. Και πάλι, χωρίς να κάνει τίποτα στην ουσία, έγινε γνωστή, έκθεμα σε μουσεία κ.λπ.». Συγχρόνως, έχει δύο ταινίες που θα βγουν το επόμενο διάστημα, το πολύπαθο Man at sea του Γιάνναρη (που ξαναμοντάρεται για να βγει στις αίθουσες) και τον Άδικο Κόσμο του Φίλιππου Τσίτου, με ασταμάτητη ροή από βραβεία και διακρίσεις σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ. « Ήταν μεγάλη εμπειρία για μένα ο Άδικος Κόσμος. Ο Τσίτος είναι ένας πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος και αυτό βγαίνει στις ταινίες τους. Το φιλμ αφηγείται

την ιστορία ενός αστυνομικού που ξαφνικά αποφασίζει να πάψει να είναι άδικος και να αθωώνει όσους έμπλεξαν με το έγκλημα επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή, ώσπου σκοτώνει κατά λάθος έναν άνθρωπο. Συγχρόνως, μπλέκει σε μια ερωτική περιπέτεια με ‘μένα, που είμαι και η μοναδική μάρτυρας στον φόνο. Την ταινία τη διακατέχει μια ταπεινότητα. Ακόμα και στην ερωτική ιστορία. Είναι μια υπέροχη και απλή ταινία με φοβερή κινηματογράφηση». Τα ψάρια συνεχίζουν τη δουλειά τους στα πάλλευκα πόδια της Θεοδώρας,ο ήλιος δύει στην οδό Αιόλου, ένας ποδηλάτης περνάει βιαστικά. «Τελευταία, διαβάζω πάλι κλασικά πράγματα. Το Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα του Μπουλγκάκοφ, την Ανάσταση του Τολστόι και

από τα πιο καινούργια τον Άνθρωπο Αντίγραφο του Ζοζέ Σαραμάγκου».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ