ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
18.3.2020 | 19:13

Ένα θέμα ...

που δεν έχει θίξει κάποιος φίλος της στήλης είναι το θέμα της διατροφής-άθλησης.Ακολουθώντας έναν σωστό πλάνο διατροφής και γυμναστικής ,θα ενισχύσετε το ανασοποιητικό σας ,θα αποκτήσετε διάθεση ,ενέργεια και ένα σώμα για παραλία.Άπλετος χρόνος για σπιτικο φαγητό με ποιοτικές θερμίδες με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ,για άθληση εντός και εκτός σπιτιού.Λύσεις υπάρχουν ,δικαιολογίες δεν υπάρχουν!Ο καναπές είναι για το σκ , όχι για καθημερινές..
39
 
 
 
 
σχόλια
Όσον αφορά το θέμα της άθλησης και της γυμναστικής έχεις δίκιο. Γνωρίζουμε ότι η έντονη άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσωπικά, είμαι αντίθετος σε ορισμένα σημεία όσον αφορά το "τα πάντα κλειστά", όπως για παράδειγμα στο κλείσιμο των ανοικτών χώρων άθλησης (βλέπε ανοικτοί χώροι στίβου) αλλά θα εφαρμόσω την εντολές-προτροπές των ειδικών γιατί είμαι χημικός και όχι γιατρός. Επιπλέον, ας είμαστε ειλικρινείς. Η σπιτική προπόνηση είναι "παρηγοριά στον άρρωστο". Ειδικότερα για άτομα που υπό κανονικές συνθήκες αθλούνται έντονα, όχι μόνο είναι άχρηστες αλλά εαν κρατήσουν καιρό θα τους πάνε ένα ή και περισσότερα βήματα πίσω (εκτός αν διαθέτουν πλήρες home gym). Κανένα είδος άσκησης δε μπορεί να υποκαταστήσει την έντονη αναερόβια προπόνηση με ελεύθερα βάρη ή sprints.
Συγγνώμη που πετάγομαι εμβόλιμα (και ξέρω ότι με έχεις παρεξηγήσει, αν ενδιαφέρει μπορώ να διευκρινίσω εκείνο που σε ενόχλησε στο σχολιασμό μου πρωτύτερα) αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ακριβώς ότι για να πάρεις λαχανικά και φρούτα και να είναι και καλά σε ποιότητα πρέπει να πας στη λαϊκή (όπου υπάρχει πολύς κόσμος σε άθλιες συνθήκες συγχρωτισμού υπό τις παρούσες συνθήκες), ή σε καταστήματα βιολογικών (που συχνά απέχουν από τα σπίτια μας).Αν είναι μια οικογένεια 4 ατόμων, δε, πρέπει να ζαλωθείς μεγάλες ποσότητες οι οποίες καταναλώνονται γρήγορα και δεν φτουράνε για πολύ. Ας πούμε, είχα πάρει 4 κιλά πορτοκάλια, 2 κιλά μήλα, 1.5 κιλό φράουλες και τώρα μετά από 1 βδομάδα δεν υπάρχει δείγμα (υπάρχουν 2 μήλα στο ψυγείο). Σήμερα μαγείρεψα φασολάκια με ντομάτα λαδερά, το ένα μου παιδί δεν τα τρώει με τίποτα (έχει ειδικό θέμα), αναγκάστηκα να βάλω να ψήσω μια vegetarian πίτσα παράλληλα. Χθες είχα κάνει φακές, το μεσημέρι φάγαμε, το βράδυ γκρίνιαζαν, έπρεπε να ζυμώσω μπιφτέκια. Ήθελαν μαζί και πατάτες, τους λέω άσε τις πατάτες, τις κρατώ για άλλη στιγμή που θα μας έχουν τελειώσει άλλα τρόφιμα...Γι'αυτό παραπάνω λέω ότι αυτά έχουν εφαρμογή μόνο σε συγκεκριμένες ηλικίες και συγκεκριμένες συνθήκες. Καλή η πρόθεσή σου μεν, και ορθό αυτό που λες (δεν νοείται να παραγγέλνουν όλοι ντελίβερυ ή να τρώνε σκουπίδια) αλλά πολλές παράμετροι δεν έχουν συνυπολογιστεί.
"Πετσέτα, νερό και το σχοινάκι σου..." Δε διαβάζω Men's Health λολΕπί προσθέτως, δεν αναφέρομαι μόνο σε επαγγελματίες αθλητές αλλά στον οποιονδήποτε έχει μια πολύ καλή φυσική κατάσταση. "Μερικοί αλτήρες και μια μπαρα" βοηθούν να συντηρηθείς...αν πρόκειται για μια κοπέλα 20 χρονών που δεν έχει περάσει ποτέ έξω από ένα γυμναστήριο ή ένα κουλουάρ στίβου. Κάποιος που κάνει ελεύθερο squat ή άρσεις 150+ κιλά δεν πρόκειται να "συντηρηθεί" έτσι. Όπως και νά έχει άλλα προέχουν αυτές τις μέρες, just saying.
Πώς φαίνεται ότι την εξομολόγηση τη γράφει νέο άτομο άρρεν, ασυντρόφευτο, που δεν έχει τεράστια εμπειρία από μαγείρεμα. (Αν κάνω λάθος, ευχαρίστως να με διαψεύσει).ΠΟΥ θα βρει κάποιος τα ολόφρεσκα ποιοτικά υλικά με τα οποία θα μαγειρέψει τα καταπληκτικά θρεπτικά και υγιεινά βιολογικά αυτά γεύματα; Μπορεί κανείς να σουλατσάρει ελεύθερα σε αγορές βιολογικών, μάρκετ deli με υπερτροφές και σούπερ μάρκετ με υπερεπάρκεια σε όλα τα είδη;Εμείς που έχουμε ψωνίσει για κανα 2 βδομάδες, και σαφώς τα αποθέματα σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα έχουν πλέον σωθεί, και με παιδιά που δεν τρώνε και τα πάντα που δημιουργεί τα δικά του προβλήματα, αναγκαζόμαστε να φτιάχνουμε 2 φαγιά και πάλι να μην βγαίνει το ισοζύγιο θρεπτικότητας-αποθεματικότητας.
Κατάψυξη (λαχανικά: φασολάκια, μπάμιες, αρακά, κολοκυθάκια, καρότα, καλαμπόκι, πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι, φρούτα: λωτοί, φράουλες, μύρτιλα, κρέατα και ψαρικά)...Τουρσιά (μελιτζάνες, λάχανοσαλάτες, άγουρες ντομάτες)...Αποξηραμένα φρούτα (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σταφίδες, κράνα, goji berries)...Κονσέρβες (μανιτάρια, καλαμπόκι, ανανάς)...Ξηρά τρόφιμα, πολύ θρεπτικά: φασόλια, ρεβύθια, φακές, φάβα, τραχανάς, πληγούρι, κριθάρι...Πολλά μπαχαρικά (μαύρο κύμινο, καυτερά πιπέρια, τζίντζερ, κουρκουμά), βότανα (θυμάρι, δυόσμο, φασκόμηλο) και τσάγια...Γαλακτοκομικά με μέτρο και καλύτερα αν μπορείτε να τα αποφεύγετε.
Το κεφίρ είναι πολύ θρεπτικό, αλλά να ξέρετε όλα τα γαλακτοκομικά φέρνουν φλέγματα και έτσι αποδυναμώνουν το αναπνευστικό. Ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια) και σπόρους (κουκουνάρι, κολοκυθόσπορους) μπορείτε να βάζετε σε φαγητά.
Eκτιμώ την προσπάθειά σου, αλλά ίσως δεν πρόσεξες τα άλλα σχόλιά μου. 1.τα μισά της λίστας είναι εκτός λόγω διαβήτη...2.άντε να ταϊσεις 7χρονο χουρμάδες, πληγούρι και κουνουπίδι...Το νόημα του αρχικού μου σχολίου δηλαδή παραμένει: οι συστάσεις αυτές είναι ιδανικές για άντρα υγιή και μόνο του περίπου 25 χρονών. Οι υπόλοιποι λίγο παιδευόμαστε να βγάλουμε το μενού υπό τις παρούσες συνθήκες. Το παλεύουμε όμως!
caravan, η λίστα είναι γενική για ένα μέσο νοικοκυριό με παιδιά1. με διαβήτη προφανώς όσα από τα παραπάνω έχουν πολλά σάκχαρα είναι ακατάλληλα, αν και δεν είναι λίγες οι επιλογές που μένουν (πολλά λαχανικά)2. για τα παιδιά πολλά μπαχαρικά και βότανα: σε φακές (κάρυ), φάβα (άνηθο, δυόσμο), εφευρετικότητα: κουνουπίδι πουρέ, αρακά πουρέ με δυόσμο ή και μήλο, μελιτζάνες πουρέ, σούπες βελουτέ, πιτάκια με γέμιση λαχανικών, "μπιφτέκια" με φασόλια, ρεβυθοκεφτέδες, πληγούρι σε σαλάτες, παιχνίδι: χουρμάδες με "κουκούτσι" αμύγδαλο ή καρύδι (όλο και κάτι τρώνε όταν τους φτιάχνουν) και ξέχασα πριν το μέλι.
Ο δικός μου ο καναπές έχει κάνει λακκούβα!Προς το παρόν θέλω να μου βρεις εξομολογουμενε ένα τρόπο να σταματήσω να χάνω κιλά, εκτός από το να τρώω σαν βόδι, γιατί αυτό δεν πιάνει πλέον.
Σάκχαρο νηστείας για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω καν τι είναι. Κάνω συχνά αιματολογικες και το ζάχαρο μου είναι κανονικό.Κετονες στα ουρα δεν έχω ιδέα αν υπάρχουν, γιατί δεν έχω κάνει τις σχετικές εξετάσεις. Λευκά κόπρανα όχι δεν είχα ποτέ. Φουσκωματα ή πόνους στο δεξί πλευρό δεν έχω παρατηρήσει. Το λέω με μια επιφύλαξη, με την έννοια ότι μπορεί να είχα κάποια στιγμή και να μην το παρατήρησα
Ωραία, τα τελευταία πολύ καλά. Μπράβο. Οι κετόνες στα ούρα φαίνονται στη γενική ούρων, είναι σταυρουδάκια δίπλα στην ένδειξη οξόνη. Παθούσα και μαθούσα στα λέω αυτά.Απόκλεισέ τα ρε παιδάκι μου, να χαρείς τα πεθαμένα σου που λένε, και άντε να τα λέμε με άλλη διάθεση, σίγουρη και ξέγνοιαστη!
Σάκχαρο νυστείας -δηλαδή πρωϊνό χωρίς να φας, από αιμοληψία- υψηλό (πάνω από 126) και κετόνες στα ούρα σημαίνει διαβήτης. Σε τέτοιες ηλικίες τύπου 1. Πόνος διαξιφιστικός στο δεξί πλευρό, φούσκωμα και λευκά κόπρανα είναι συμπτώματα παγκρεατίτιδας ή ίκτερου από φραγή του χοληδόχου πόρου.
Τέλος πάντων, ο γιατρός θα σε κατευθύνει. Μην τα λέμε έτσι και μας πάρουν με τις πέτρες όσοι μας διαβάσουν. Ένας καλός παθολόγος ξέρει τι να ελέγξει για να αποκλείσει τα σοβαρά και κατόπιν συζητάς τι φταίει και πώς το κοντρολλάρεις (γιατί και να τρως σαβούρες δεν είναι λύση, είναι κενές θερμίδες, κάνουν κακό)
Ο διαβήτης είναι και εμένα ο μεγάλος μου φόβος γιατί έχει η μαμά μου, η οποία είναι ινσουλινοεξαρτωμενη. Βασικά έγινε στα 50κατι της.Έχω κάνει αρκετές φορές εξετάσεις αίματος και έχω κάνει και μόνη μου εξέταση ζαχάρου με τον μετρητή που έχουμε σπίτι. Ήταν πάντα γύρω στο 80, που απ'όσο ξέρω είναι φυσιολογικό.
Να, για κάτι τέτοια πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί τώρα με τον κορονοϊό και να μην το παίζουμε ανετιλα επειδή είμαστε νέοι. Γιατί μπορεί να ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες και να μην το ξέρουμε. Να εγώ για παράδειγμα, αν έχω κάτι απ'όλα αυτά, ίσως ανήκω και δεν το ξέρω.
Ω λα λα, άμα η μαμά σου είναι έχεις κληρονομική τάση πιθανώς. Κι εγώ είχα κι ανακάλυψα διαβήτη από το πουθενά (τυχαία το βρήκα, όπως τυχαία και τον καρκίνο μου τον βρήκα, εξ ου και θεωρώ τον εαυτό μου κωλόφαρδο άνθρωπο). Λοιπόν, το μηχανάκι του πράγματι μετράει το σάκχαρο του αίματος. Υπολόγιζε πάντα κανα 3-4 μοναδούλες ψηλότερα στο μικροβιολογικό. Για να μην σε μπλέκω με διάφορα πολύπλοκα και κάνω τον γιατρό θα σου πω το εξής πάρα πολύ απλό κι ανώδυνο. Την επόμενη φορά που θα κάνεις μια αιματολογική εξέταση για οτιδήποτε άλλο ρουτίνας, πες να σου βάλουν μια γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μέσα στις εξετάσεις. (Είναι και φθηνή εξέταση) Δεν χρειάζεται εσύ να κάνεις κάτι. Αν είναι μέσα στα φυσιολογικά, το σάκχαρο το ξεχνάς, είσαι ΟΚ. Γράφε κάπου τι τρως κάθε μέρα. Την γυμναστική δεν στην βάζω μέσα γιατί πρέπει κανείς να γυμνάζεται για πρωταθλητισμό για να καίει τόσες θερμίδες που να χάνει βάρος άνευ αλλαγής στη διατροφή, είναι μύθος ότι χάνει κάποιος βάρος με τη γυμναστική. Και κράτα το ημερολόγιο να το δείξεις αν σου ζητηθεί να πεις πόσο και τι τρως. Καλή επιτυχία και ψυχραιμία. Η εποχή μας είναι εξελιγμένη και η επιστήμη κάθε μέρα προχωρά ακόμα και για σοβαρά προβλήματα. :)
Καραβαν, ναι αυτήν την άτιμη την κληρονομική τάση είναι που φοβάμαι. Στη μαμά μου βέβαια είχαν πει τότε ότι θα μπορούσε να είχε αποφύγει την ινσουλίνη. Και αυτή η γυναίκα, μέσα σε όλα της τα στραβά έχει και ζάχαρο. Τέλος πάντων!
Μάλιστα. Καλά που κάναμε την συζήτηση τελικά, κέρδος ήταν. Να βγεί και κάτι καλό από όλο αυτό που ζούμε. Λοιπόν, πιάσε κόψε τις σαχλαμπούχλες σαβούρες, αν έχεις κληρονομική τάση αποσυντονίζουν τον οργανισμό και την παραγωγή ινσουλίνης και αν δεν έχεις διαβήτη σου κάνουν προ-διαβήτη (ινσουλινοαντίσταση). Τρώγε όσο το δυνατόν φυσιολογικά φρέσκα τρόφιμα, κάνε φυσιολογική άσκηση όσο μπορείς (όταν βγούμε από τα σπίτια μας το περπάτημα 1 ώρα την ημέρα είναι άριστο) και κράτα ένα φυσιολογικό όσο γίνεται βάρος, χωρίς υστερίες. Έλεγχε που και που το σάκχαρο πρωϊ νηστική και έλεγχε που και που το σάκχαρο 2 ώρες μετά από ένα βαρύ γεύμα με υδατάνθρακες (αν είναι πάνω από 160 στο δίωρο είναι καμπανάκι). Κι αυτά είναι οι καλύτερες συμβουλές που θα σου έδινε κι ένας ενδοκρινολόγος. Και προσπάθησε να μην στενοχωρείς ή εκνευρίζεις τη μαμά σου: το σάκχαρο είναι και ψυχολογικό και ταβανιάζει σε περιόδους άγχους, στενοχώριας και ασθενειών (γι'αυτό είναι ευπαθής ομάδα οι διαβητικοί τώρα, κινδυνεύουν να σηκωθεί τόσο το σάκχαρο που να πέσουν σε διαβητικό κώμα). Κι όλα καλά θα πάνε. Promise. :)
Καραβαν, θα κάνω τις εξετάσεις που μου είπες! Από περπάτημα άλλο τίποτα. Κάνω και μέσα στο σπίτι στο διάδρομο.Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!Μακεδόνα, τι να κάνουμε; Είστε λιγότερο ανθεκτικοί. Σε όλες τις πανδημίες οι άνδρες που πέθαναν ήταν περισσότεροι από τις γυναίκες. Τα παράπονα σου στη φύση.
Ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί, όταν εγώ πήγαινα στο δημοτικό, ο κανόνας περί τελικού ν εφαρμοζόταν και στα αρσενικά. Τουλάχιστον η δασκάλα μας αυτό μας είχε μάθει. Αν δεν κάνω λάθος αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια και το τελικο ν διατηρείται πάντα στα αρσενικά.Εν πάση περιπτώσει, ούτε εγώ θα μπορούσα να είμαι ποτέ μαζί σου, όπως και αν είσαι εμφανισιακά. Η σκατοψυχια και η έλλειψη αξιοπρέπειας είναι ντεκαυλε!
Αριάδνηκ, για την κληρονομικότητα έχει σημασία ο τύπος. Αν έχει τύπου 2 μετά από παχυσαρκία μάλλον τις κληρονομικές συνήθειες να προσέχεις, δε χρειάζεται πανικός.