Δικαίωμα στην πόλη!

Δικαίωμα στην πόλη! Facebook Twitter
0

Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων. Τέλος μιας θλιβερής εποχής για την πρωτεύουσα, αρχή μιας νέας; Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά το ότι τα ηνία ανέλαβε ένας πολιτικά «άκαυτος» άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό, φρέσκιες ιδέες και διαπιστωμένες δημοκρατικές ευαισθησίες είναι σίγουρα ενθαρρυντικό. Ήταν μια μεγάλη νίκη για όλους όσοι βλέπαμε την πόλη μας να μαραζώνει ως το μη παρέκει, ενόσω ο φαφλατάς, μεγαλομανής, παλιομοδίτης, βαθύτατα υποκριτής κι εμφανώς ανεπαρκής δημοτικός της άρχοντας μεταμορφωνόταν σε μια δυσκοίλια Μαρία Αντουανέτα.

Η (οργανωμένη) γκέι κοινότητα της πόλης στήριξε εξαρχής τον νέο δήμαρχο. Η νίκη είναι και δική της. Νίκησε το καθαρό, ευθύ βλέμμα ενάντια στο χαμηλωμένο και λοξό, η ειλικρίνεια ενάντια στην κρυψίνοια, η ορατότητα ενάντια στο «δεν με αφορά». Ο Νικήτας Κακλαμάνης κατάφερε, άλλωστε, κάτι μοναδικό: να στηρίξουν προεκλογικά οι ανοικτά γκέι δήμαρχοι Παρισιού και Βερολίνου τον στρέιτ αντίπαλό του! Ούτε ο Ηλίας Ψινάκης δεν τον έσωσε, κι ας πρώτευσε ο σελέμπριτι-μαϊντανός σε ψήφους.

Τι περιμένουμε από τον νέο δήμαρχο; Ok, να στηρίξει ανοικτά, όπως υποσχέθηκε, το Athens Pride, να πιέσει για Σύμφωνο Συμβίωσης και γκέι γάμο. Εκείνο, όμως, που σίγουρα προέχει είναι μια καθαρότερη, ασφαλέστερη, δημοκρατικότερη, πιο φιλική κι επιτέλους πιο μοντέρνα πόλη για όλους τους δημότες της, ανεξάρτητα από ηλικίες, φύλα, φυλές, εθνικότητες, ερωτικές ή άλλες προτιμήσεις. Κάτι που, βέβαια, πρέπει να γίνει υπόθεση συλλογική. Το μέλλον μας δεν είναι τα Χρυσά Αυγά.

Εξίσου ενθαρρυντική είναι η εκλογή του προοδευτικού, ανοιχτόμυαλου Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, προς ολοφυρμό του αρτηριοσκληρωτικού, ομοφοβικού μητροπολίτη Άνθιμου. Που, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του, εξακολουθεί να... μακροημερεύει και μετά την ήττα του εκλεκτού του υποψήφιου Κώστα Γκιουλέκα!

Υπέρμαχος του Συμφώνου Συμβίωσης δήλωσε ο πρωθυπουργός στον πρόσφατο δημόσιο διάλογο με τους νέους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συμπεριλάβει τους γκέι. Σύμφωνο, ωστόσο, ακόμα... γιοκ. Ασυνεπής ήταν, επίσης, στο θέμα των εγκλημάτων μίσους, καλυπτόμενος πίσω από το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Κι ας είμαστε από τις ελάχιστες ανεπτυγμένες χώρες που σπανιότατα εφαρμόζουν τη λειψή, έστω, σχετική νομοθεσία, έχοντας γι' αυτό εγκληθεί από ΟΗΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης. Τουτέστιν, η υπόσχεση του γ.γ. Νέας Γενιάς για μια καμπάνια που «θα εστιάζει στη συντροφικότητα μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου» ακούγεται σαν ανέκδοτο.

QueerWeek

20/11 (& 27 /11): Tea parties με άποψη στο Αρχείο Γυναικών Δελφύς, Κων/πόλεως 299, Κολωνός, 210 5148997 (5-8 μ.μ.) • 21/11 Προσκύνημα: Madonna Madness party στο My Bar, Κακουργοδικείου 6, Ψυρρή • Γραφεία ΟΛΚΕ: Νέο εβδομαδιαίο ωράριο Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή 6-8 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 25, 7ος όροφος) Συνεχίζονται μέχρι 24/11 οι προβολές της σπονδυλωτής ταινίας του Χρήστου Δήμα Τέσσερα (σινέ Φιλίπ, πλ. Αμερικής, 10:30 μ.μ.) • Don't call her name! Lady Gaga, το πολυτελές λεύκωμα του Τζόνι Μόργκαν για τη μεγάλη μητέρα-θεά των απανταχού γκέι κυκλοφορεί σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά (εκδ. Ψυχογιός)

    Lgbtqi+
    0

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    *Χαλάρωσε, να το κάνεις/ από τον Πάνο Μιχαήλ

    Όαση / *Χαλάρωσε, να το κάνεις/ από τον Πάνο Μιχαήλ

    Από σήμερα η ΟΑΣΗ αλλάζει μορφή. Δεν είναι πια blog. Είναι επιδερμίδα με μνήμη· ένα σημείο πάνω στον ψηφιακό χάρτη όπου η queer φωνή δεν λογοκρίνεται, δεν περνάει από φίλτρο, και δεν χρειάζεται να αποδείξει πως υπάρχει.
    ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
    Tο νέο (παλιό) πρόσωπο του cruising – Μια βόλτα στους γκέι στάβλους της Αθήνας

    Lgbtqi+ / Tο νέο (παλιό) πρόσωπο του cruising – Μια βόλτα στους γκέι στάβλους της Αθήνας

    Στη σάουνα της M. Αλεξάνδρου στο Γκάζι ορδές ανδρών επιδίδονται, μέσα στα σκοτάδια, σε αυτά που πλέον μπορούν να κάνουν και στο φως. Δυο φίλοι μας, γκέι άνδρες, κρατάνε ημερολόγιο απ’ την τελευταία τους επίσκεψη.
    THE LIFO TEAM
    «Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

    Lgbtqi+ / «Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

    Μια βραδιά στα καλλιστεία Miss Hellas Drag Pageant 2025, εκεί όπου το ταλέντο, το γκλίτερ, το χιούμορ και οι out of the box εμφανίσεις περισσεύουν − και βιώσαμε στην πράξη πώς είναι όταν η διαφορετικότητα όχι απλώς γίνεται αποδεκτή, αλλά γιορτάζεται με ενθουσιασμό.
    ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
    Τέρψη, τακούνι ή φλατ;

    Lgbtqi+ / Η Τερψιχόρη δεν θέλει να την στενεύουν άλλο τα παπούτσια της

    Στα 22 της η Τερψιχόρη ψάχνει παπούτσια που θα χωράνε την καριέρα ενός μοντέλου, τη μετανάστευση, την τρανς ταυτότητα και την καθημερινότητά της. Της αρέσει να περπατάει σε ψηλά τακούνια όπως και να πέφτει, αλλά μόνο για να κάνει dip στο voguing.
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
    chem sex

    Lgbtqi+ / Είναι το chemsex η νέα μεγάλη απειλή για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

    Τι ακριβώς είναι το chemsex, γιατί παραμένει ταμπού ακόμα και μέσα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και γιατί έχει συνδεθεί μαζί της; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και γιατί η δαιμονοποίηση δεν είναι λύση; Ειδικοί από τον χώρο της υγείας μιλούν στη LIFO.
    ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
    Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

    Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

    Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
    ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
    Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

    Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

    Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
    LIFO NEWSROOM