12ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο 2014

12ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο 2014 Facebook Twitter
0
12ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο 2014 Facebook Twitter

Τις δυνάμεις τους στην οινοχοϊα θα δοκιμάσουν οι συμμετέχοντες στον 12ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Οινοχόο 2014 που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, στις 16:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Athens Ledra.

Η ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή στον εθνικό διαγωνισμό, στον οποίο έχουν δηλώσει συνολικά 17 οινοχόοι από όλη την Ελλάδα, δείχνει τη δυναμική που έχει το κρασί τα τελευταία χρόνια αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον για έναν ανερχόμενο κλάδο. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη ιστορικά για τη χώρα μας.

Οι διαγωνιζόμενοι θα δοκιμάσουν τις γνώσεις τους τόσο σε θεωρητικά όσο και πρακτικά θέματα που αφορούν τη γαστρονομία ευρύτερα. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ακολουθούν τα πρότυπα και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόοων και η προετοιμασία γίνεται με άκρα μυστικότητα. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την ημιτελική φάση που πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες χωρίς τη συμμετοχή κοινού και αποτελείται από γραπτή εξέταση σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών καθώς και αρμονία των κρασιών με ένα συγκεκριμένο πιάτο. Από το σύνολο των διαγωνιζομένων θα επιλεγούν κατά την φάση αυτή οι τρεις καλύτεροι για τον τελικό. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μόνο την τελική φάση, που θα ακολουθήσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ξενοδοχείο Athens Ledra και από την οποία θα αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής.

Ο νικητής που θα αναδειχθεί από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Οινοχόο θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον Παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργανώνεται το 2016 στην Αργεντινή. Στον Παγκόσμιο διαγωνισμό συμμετέχουν περίπου πενήντα χώρες και το επίπεδο των διαγωνιζομένων είναι πάρα πολύ υψηλό. Το υψηλό αυτό επίπεδο ορίζεται κυρίως από λίγες σημαντικές όμως χώρες ( Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία κλπ ) οι οποίες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προετοιμασία των υποψηφίων διαγωνιζομένων.

Ο διαγωνισμός οργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και έχει την υποστήριξη μιας πληθώρας χορηγών οι οποίοι αναλαμβάνουν να βοηθήσουν την περαιτέρω εκπαίδευση του νικητή με στόχο τη βελτίωση των γνώσεών του πάνω σε θέματα που αφορούν τη δουλειά του.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM