Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Μάνας κουζίνα κουζίνα
  • Ανακαλώντας αναμνήσεις. Οι περισσότεροι νέοι χώροι εστίασης κρατούν αποστάσεις από τα γευστικά ρίσκα και τις θεαματικές αλλαγές. Η κρίση έχει στεγνώσει ακόμα και τη φαντασία από τις φρέσκες προτάσεις. Πάντα, όμως, θα υπάρχουν ιδέες και τολμηροί που παίρνουν το ρίσκο προτείνοντας κάτι διαφορετικό. Το ολοκαίνουργιο μαγαζί «Μάνας κουζίνα κουζίνα» που μόλις άρχισε να «μπουσουλάει» στη hot γειτονιά της πλατείας Αγ. Ειρήνης, στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει μια διαφορετική άποψη. Ο μεγάλος σχολικός χάρτης της Ελλάδας σε περίοπτη θέση δηλώνει ότι η κουζίνα μαγειρεύει παραδοσιακές συνταγές από κάθε γωνιά της. Η διάθεση των ιδιοκτητών είναι να αναβιώσουν τις παλιές συνταγές, ακολουθώντας την εποχικότητα και σερβίροντας την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα της νέας γενιάς. Μέχρι εδώ όλα γνωστά. Η ιδέα είναι ότι σερβίρεσαι μόνος σου, διαλέγοντας από τη βιτρίνα, όπου φιγουράρουν τα ταψιά. Επιλέγεις είτε το μεγάλο λευκό πιάτο που χωράει τρεις γεύσεις και πληρώνεις €7,8, είτε το μεσαίο με 2 γεύσεις (€5) ή το μπολ για σαλάτα ή σούπα με (€2,8). Το Μάνας κουζίνα κουζίνα ανοίγει από το πρωί, προσφέροντας ελληνικό πρωινό, το μεσημέρι μαγειρευτά φαγητά και από τις 11.00 το βράδυ ακολουθεί ουζοκατάσταση με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, πίτες και ρακόμελα στα τραπεζάκια στην πλατεία κάτω από τα δέντρα. Ο νεαρός μάγειρας Θοδωρής Φουράκης μαγειρεύει σε δική του εκδοχή το χανιώτικο μπουρέκι και το πετυχαίνει. Ψιλοκομμένη πατάτα, κολοκύθια, ντομάτες και μυζήθρα συνθέτουν ένα πιάτο απλό και σπιτικό. Καλοφτιαγμένο το κλέφτικο με το αρνάκι, τη φέτα, τις πιπεριές και το δεντρολίβανο, όλα ψημένα στην λαδόκολλα. Η κολοκυθοπαστίτσα, μια παραδοσιακή συνταγή της Νάξου, ήταν μια ομελέτα λαχανικών χωρίς αυγά. Δεν με ενθουσίασε, αντιθέτως τα μελιτζανοκεφτεδάκια με φέτα ήταν νόστιμα. Το στυλ του καλόγουστου μαγαζιού παραπέμπει σε νεο-μπακάλικο, με ελληνικά προϊόντα στα ράφια που μπορείς να αγοράσεις. Καλή αρχή! ☛ Μάνας κουζίνα κουζίνα, Αιόλου 27Α, κέντρο, 210 3252335.
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Το Αποστακτήριον
  • Για φαγητό που το θυμάσαι. Θεωρώ ότι μέρος της επιτυχίας ενός μαγαζιού είναι φεύγοντας να θυμάσαι τουλάχιστον δύο πιάτα που έφαγες και να θέλεις να επιστρέφεις γι' αυτές τις γεύσεις. Αυτή είναι η σκέψη που κάνω καθισμένη κάτω από την πλούσια φυλλωσιά της μουριάς, δοκιμάζοντας το εξαίσιο ντολμαδάκι γιαλαντζί (€6) με βιολογικά αμπελόφυλλα, κουκουνάρι και σταφίδες, σαν μπιζουδάκι, φτιαγμένο από τα χεράκια της Ζωής. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ζωή και ο Κωνσταντίνος, δύο αδέρφια, έστησαν με αγάπη το Αποστακτήριον, ένα ζεστό και χαριτωμένο μεζεδοπωλείο. Τώρα το καλοκαίρι τα τραπέζια βγαίνουν σε μια κλασική πλατεία της Νέας Ερυθραίας, δίνοντάς σου την αίσθηση χωριού και εξοχής. Μου άρεσε και η οικεία σάλα τους με τα εντυπωσιακά ράφια φουλ στα αποστάγματα. Οι μεζέδες είναι κλασικοί, με προσέγγιση σπιτική. Είναι σαν να σε έχουν καλέσει τα αδέλφια στο σπίτι τους για φαγητό. Εδώ, ο ουρανίσκος δεν προσπαθεί να προσαρμοστεί στα τερτίπια των γαστρονομικών επιταγών. Όλα είναι γνωστά. Ο μαριναρισμένος γαύρος (€7,5) είναι εξαιρετικός και η Ζωή πρόθυμη να σου πει τον τρόπο για να τον φτιάξεις σπίτι σου. Στην κουζίνα μπαίνουν πρώτες ύλες που έρχονται από βιολογικές καλλιέργειες αλλά και από το ιδιωτικό μποστάνι της οικογένειας. Το λιαστό πλοκάμι χταποδιού (€10) έρχεται μόλις βγει από τη σχάρα και η σάρκα του είναι ζουμερή και θαλασσινή. Τα παστουρμαδοπιτάκια με αρμένικο παστουρμά, ντοματούλα και κασέρι Μυτιλήνης (€7,5), μια μπουκιά, τρώγονται απνευστί. Καλά λόγια έχω να πω και για το αφράτο και γευστικό κεμπάπ που συνοδεύεται με ψητή ντομάτα και μείγμα γιαουρτιού (€9,5). Τιμήθηκε και ο κλασικός ντάκος, με την κριθαροκουλούρα λουσμένη σε μαριναρισμένη ντομάτα και ωραιότατο ξύγαλο Σητείας (€7). Όλα τα πιάτα έρχονται φροντισμένα, χωρίς φιοριτούρες, τίμια. Με κέρδισαν η απλότητα, η ευγένεια των ιδιοκτητών και η καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αν θα ξαναπήγαινα; Φυσικά, και με μεγάλη μου χαρά.  ☛ Το Αποστακτήριον, Αγίων Αναργύρων 2 & πλ. 28ης Οκτωβρίου (Τσακπίνη), Νέα Ερυθραία, 210 6207126.
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Κτήμα Κοκοτού
  • Κρασί και μουσική. Η πρόταση από το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα Αττικής είναι ελκυστική, αφού συνδυάζει τα μοναδικά αρώματα του κρασιού με τη μουσική. Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου μπορείτε να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες, στο οινοποιείο, και να πάρετε γεύση από τέσσερα κρασιά του κτήματος που θα συνοδεύονται από finger food του «Δειπνοσοφιστηρίου». Ακολουθούν ο σολίστας του σαξοφώνου Θεόδωρος Κερκέζος, με τον συνθέτη και σολίστα Χρίστο Παπαγεωργίου στο πιάνο, που θα ερμηνεύσουν έργα διάσημων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Σε έκτακτη συμμετοχή η σοπράνο Ματίνα Βελιμαχίτη. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ του συλλόγου «Φλόγα», ο οποίος φροντίζει παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. ☛ Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 6948 509 580 & 6946 068 010.
  • Food+Wine by Olivier CampanhaΑφίξεις. Ο σεφ Olivier Campanha, μετά την προσπάθειά του στο εστιατόριο Mono, συμπράττει με τον εξαιρετικό οινοχόο Γιάννη Μακρή Aiws και κάνουν νέα αρχή στο Κολωνάκι, στην οδό Ξενοκράτους 49, με το , στη θέση που βρισκόταν το εστιατόριο Duo. Ένα δίδυμο που δημιουργεί προσδοκίες. / Στον Πειραιά ετοιμάζεται δυνατή εστιατορική άφιξη σε κτίριο νεοκλασικό, όπου θα σερβίρεται μια μεγάλη ποικιλία λαχταριστών παραδοσιακών μεζέδων διά χειρός του πολύ καλού σεφ Χρήστου Τζιέρα και θα συνοδεύεται από ενδιαφέρουσα ποικιλία αποσταγμάτων. Και το όνομα αυτού... Belle Amie, που παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές, και όχι μόνο, με το όνομα αλλά και την τοποθεσία του, αφού επιστρέφει στο κτίριο που το φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες.

Σεφ Χρήστος Τζιέρας

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ