Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Μάνας κουζίνα κουζίνα
  • Ανακαλώντας αναμνήσεις. Οι περισσότεροι νέοι χώροι εστίασης κρατούν αποστάσεις από τα γευστικά ρίσκα και τις θεαματικές αλλαγές. Η κρίση έχει στεγνώσει ακόμα και τη φαντασία από τις φρέσκες προτάσεις. Πάντα, όμως, θα υπάρχουν ιδέες και τολμηροί που παίρνουν το ρίσκο προτείνοντας κάτι διαφορετικό. Το ολοκαίνουργιο μαγαζί «Μάνας κουζίνα κουζίνα» που μόλις άρχισε να «μπουσουλάει» στη hot γειτονιά της πλατείας Αγ. Ειρήνης, στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει μια διαφορετική άποψη. Ο μεγάλος σχολικός χάρτης της Ελλάδας σε περίοπτη θέση δηλώνει ότι η κουζίνα μαγειρεύει παραδοσιακές συνταγές από κάθε γωνιά της. Η διάθεση των ιδιοκτητών είναι να αναβιώσουν τις παλιές συνταγές, ακολουθώντας την εποχικότητα και σερβίροντας την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα της νέας γενιάς. Μέχρι εδώ όλα γνωστά. Η ιδέα είναι ότι σερβίρεσαι μόνος σου, διαλέγοντας από τη βιτρίνα, όπου φιγουράρουν τα ταψιά. Επιλέγεις είτε το μεγάλο λευκό πιάτο που χωράει τρεις γεύσεις και πληρώνεις €7,8, είτε το μεσαίο με 2 γεύσεις (€5) ή το μπολ για σαλάτα ή σούπα με (€2,8). Το Μάνας κουζίνα κουζίνα ανοίγει από το πρωί, προσφέροντας ελληνικό πρωινό, το μεσημέρι μαγειρευτά φαγητά και από τις 11.00 το βράδυ ακολουθεί ουζοκατάσταση με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, πίτες και ρακόμελα στα τραπεζάκια στην πλατεία κάτω από τα δέντρα. Ο νεαρός μάγειρας Θοδωρής Φουράκης μαγειρεύει σε δική του εκδοχή το χανιώτικο μπουρέκι και το πετυχαίνει. Ψιλοκομμένη πατάτα, κολοκύθια, ντομάτες και μυζήθρα συνθέτουν ένα πιάτο απλό και σπιτικό. Καλοφτιαγμένο το κλέφτικο με το αρνάκι, τη φέτα, τις πιπεριές και το δεντρολίβανο, όλα ψημένα στην λαδόκολλα. Η κολοκυθοπαστίτσα, μια παραδοσιακή συνταγή της Νάξου, ήταν μια ομελέτα λαχανικών χωρίς αυγά. Δεν με ενθουσίασε, αντιθέτως τα μελιτζανοκεφτεδάκια με φέτα ήταν νόστιμα. Το στυλ του καλόγουστου μαγαζιού παραπέμπει σε νεο-μπακάλικο, με ελληνικά προϊόντα στα ράφια που μπορείς να αγοράσεις. Καλή αρχή! ☛ Μάνας κουζίνα κουζίνα, Αιόλου 27Α, κέντρο, 210 3252335.
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Το Αποστακτήριον
  • Για φαγητό που το θυμάσαι. Θεωρώ ότι μέρος της επιτυχίας ενός μαγαζιού είναι φεύγοντας να θυμάσαι τουλάχιστον δύο πιάτα που έφαγες και να θέλεις να επιστρέφεις γι' αυτές τις γεύσεις. Αυτή είναι η σκέψη που κάνω καθισμένη κάτω από την πλούσια φυλλωσιά της μουριάς, δοκιμάζοντας το εξαίσιο ντολμαδάκι γιαλαντζί (€6) με βιολογικά αμπελόφυλλα, κουκουνάρι και σταφίδες, σαν μπιζουδάκι, φτιαγμένο από τα χεράκια της Ζωής. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ζωή και ο Κωνσταντίνος, δύο αδέρφια, έστησαν με αγάπη το Αποστακτήριον, ένα ζεστό και χαριτωμένο μεζεδοπωλείο. Τώρα το καλοκαίρι τα τραπέζια βγαίνουν σε μια κλασική πλατεία της Νέας Ερυθραίας, δίνοντάς σου την αίσθηση χωριού και εξοχής. Μου άρεσε και η οικεία σάλα τους με τα εντυπωσιακά ράφια φουλ στα αποστάγματα. Οι μεζέδες είναι κλασικοί, με προσέγγιση σπιτική. Είναι σαν να σε έχουν καλέσει τα αδέλφια στο σπίτι τους για φαγητό. Εδώ, ο ουρανίσκος δεν προσπαθεί να προσαρμοστεί στα τερτίπια των γαστρονομικών επιταγών. Όλα είναι γνωστά. Ο μαριναρισμένος γαύρος (€7,5) είναι εξαιρετικός και η Ζωή πρόθυμη να σου πει τον τρόπο για να τον φτιάξεις σπίτι σου. Στην κουζίνα μπαίνουν πρώτες ύλες που έρχονται από βιολογικές καλλιέργειες αλλά και από το ιδιωτικό μποστάνι της οικογένειας. Το λιαστό πλοκάμι χταποδιού (€10) έρχεται μόλις βγει από τη σχάρα και η σάρκα του είναι ζουμερή και θαλασσινή. Τα παστουρμαδοπιτάκια με αρμένικο παστουρμά, ντοματούλα και κασέρι Μυτιλήνης (€7,5), μια μπουκιά, τρώγονται απνευστί. Καλά λόγια έχω να πω και για το αφράτο και γευστικό κεμπάπ που συνοδεύεται με ψητή ντομάτα και μείγμα γιαουρτιού (€9,5). Τιμήθηκε και ο κλασικός ντάκος, με την κριθαροκουλούρα λουσμένη σε μαριναρισμένη ντομάτα και ωραιότατο ξύγαλο Σητείας (€7). Όλα τα πιάτα έρχονται φροντισμένα, χωρίς φιοριτούρες, τίμια. Με κέρδισαν η απλότητα, η ευγένεια των ιδιοκτητών και η καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αν θα ξαναπήγαινα; Φυσικά, και με μεγάλη μου χαρά.  ☛ Το Αποστακτήριον, Αγίων Αναργύρων 2 & πλ. 28ης Οκτωβρίου (Τσακπίνη), Νέα Ερυθραία, 210 6207126.
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Κτήμα Κοκοτού
  • Κρασί και μουσική. Η πρόταση από το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα Αττικής είναι ελκυστική, αφού συνδυάζει τα μοναδικά αρώματα του κρασιού με τη μουσική. Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου μπορείτε να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες, στο οινοποιείο, και να πάρετε γεύση από τέσσερα κρασιά του κτήματος που θα συνοδεύονται από finger food του «Δειπνοσοφιστηρίου». Ακολουθούν ο σολίστας του σαξοφώνου Θεόδωρος Κερκέζος, με τον συνθέτη και σολίστα Χρίστο Παπαγεωργίου στο πιάνο, που θα ερμηνεύσουν έργα διάσημων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Σε έκτακτη συμμετοχή η σοπράνο Ματίνα Βελιμαχίτη. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ του συλλόγου «Φλόγα», ο οποίος φροντίζει παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. ☛ Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 6948 509 580 & 6946 068 010.
  • Food+Wine by Olivier CampanhaΑφίξεις. Ο σεφ Olivier Campanha, μετά την προσπάθειά του στο εστιατόριο Mono, συμπράττει με τον εξαιρετικό οινοχόο Γιάννη Μακρή Aiws και κάνουν νέα αρχή στο Κολωνάκι, στην οδό Ξενοκράτους 49, με το , στη θέση που βρισκόταν το εστιατόριο Duo. Ένα δίδυμο που δημιουργεί προσδοκίες. / Στον Πειραιά ετοιμάζεται δυνατή εστιατορική άφιξη σε κτίριο νεοκλασικό, όπου θα σερβίρεται μια μεγάλη ποικιλία λαχταριστών παραδοσιακών μεζέδων διά χειρός του πολύ καλού σεφ Χρήστου Τζιέρα και θα συνοδεύεται από ενδιαφέρουσα ποικιλία αποσταγμάτων. Και το όνομα αυτού... Belle Amie, που παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές, και όχι μόνο, με το όνομα αλλά και την τοποθεσία του, αφού επιστρέφει στο κτίριο που το φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες.

Σεφ Χρήστος Τζιέρας

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM