ΦΩΤΙΕΣ

10 εικόνες από την "Απουσία" της Sophie Calle

10 εικόνες από την "Απουσία" της Sophie Calle Facebook Twitter
0

Με τη νέα της έκθεση, "η απουσία " (The Absence), η Sophie Calle , εξετάζει το αίσθημα της απώλειας. Συνδέει το θάνατο της μητέρας της με την περίφημη κλοπή των δεκατριών έργων τέχνης από το Gardner Museum της Βοστώνης, το 1990.

Ανάμεσα στα έργα που κλάπηκαν τότε ήταν και «η συναυλία» του Βερμέερ, έργο για το οποίο η Calle δημιούργησε μια εγκατάσταση.

Στην έννοια της απουσίας εργάζεται από το 2006 μέχρι σήμερα. Ενσωματώνει αυτοβιογραφικές φωτογραφίες , ιστορίες , και εικονογραφικά σύνεργα. Επιχειρεί μια διαυγή και μεθοδική απεικόνιση της ψυχολογικής διαλεύκανση του πένθους ως κόρη.

Σημειώνει: « Έθαψα το πορτρέτο και τα κοσμήματα της μητέρας μου στην ακτή του Βόρειου Πόλου . Η μητέρα μου πάντα ονειρευόταν να πάει στο Βόρειο Πόλο. Πέθανε πριν από δύο χρόνια, χωρίς να εκπληρώσει αυτό το όνειρο. Ίσως ήθελε να το κρατήσει ζωντανό. Πέρυσι είχα προσκληθεί στην Αρκτική, και πήγα γι 'αυτήν. Στη βαλίτσα μου είχα : το πορτρέτο της, το Chanel κολιέ της, το δαχτυλίδι της ".

 

10 εικόνες από την "Απουσία" της Sophie Calle Facebook Twitter
Τί βλέπετε; (Βερμέερ, Η Συναυλία)

 

10 εικόνες από την "Απουσία" της Sophie Calle Facebook Twitter
Η Απουσία

 

10 εικόνες από την "Απουσία" της Sophie Calle Facebook Twitter
Η Απουσία

 

10 εικόνες από την "Απουσία" της Sophie Calle Facebook Twitter
Η Απουσία

 

10 εικόνες από την "Απουσία" της Sophie Calle Facebook Twitter
Βόρειος Πόλος (λεπτομέρεια)

 

10 εικόνες από την "Απουσία" της Sophie Calle Facebook Twitter
Η Απουσία

 

10 εικόνες από την "Απουσία" της Sophie Calle Facebook Twitter
Βόρειος Πόλος

 

10 εικόνες από την "Απουσία" της Sophie Calle Facebook Twitter
Η Απουσία

 

10 εικόνες από την "Απουσία" της Sophie Calle Facebook Twitter
I Died In A Good Mood (από την ταινία που έκανε για τη μητέρα της, λεπτομέρεια)

 

 

Η έκθεσή της Sophie Calle,  στη γκαλερί Paula Cooper της Βοστώνης

H Sophie Calle γεννήθηκε στη Γαλλία το 1953.  Συγγραφέας , φωτογράφος , καλλιτέχνης εγκαταστάσεων.Τη δεκαετία του 60 ήταν γνωστή στο λογοτεχνικό κίνημα ως Oulipo. Με τη δουλειά της ακολουθεί τις γραμμές της ζωής των άλλων, διερευνώντας την ιδιωτικότητα. Στα θέματά της εξετάζει την ταυτότητα, την οικειότητα, και την ανθρώπινη ευαισθησία.

 

*****

Εικαστικά
0

ΦΩΤΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ