Utters excess in between

Utters excess in between Facebook Twitter
Janis Rafa, A Sign of Prosperity to the Dreamer, 2014. Courtesy the artist.
0

Η ομαδική έκθεση utters excess in between έχει ως βασικό άξονα αυτό το οποίο δε μπορεί γίνει αντιληπτό μέσω της εκφοράς του λόγου, μέσω της γραμματικής ή συντακτικής κανονικότητάς του.

Το μη γλωσσικά αντιληπτό χρησιμοποιείται στην έκθεση ως μεταφορά καταγράφοντας όσα δεν υπάγονται στη γραμμική σκέψη, όσα διαφεύγουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, από τις προϋπάρχουσες δομές της, και κατά συνέπεια από τις κοινωνικοπολιτικές ή οικονομικές συμβάσεις που συχνά ορίζει. Άναρχοι τρόποι λεκτικής επικοινωνίας, ιδιόλεκτοι, μουρμουρητά και άλλα παραγλωσσικά συστήματα, χρησιμοποιούνται στην έκθεση για τη σύνθεση ενός εναλλακτικού οπτικού χρονικού επιθυμιών, αναμνήσεων, αισθήσεων.

Η έκθεση θίγει τόσο προσωπικές όσο και συλλογικές αφηγήσεις που ξετυλίγονται σταδιακά, δημιουργώντας συνεχείς συνδέσεις ανάμεσα στα έργα των καλλιτεχνών.

Από τις γλυπτικές χειρονομίες της Falke Pisano στο φιλμ της Janis Rafa, και από τις εγκαταστάσεις του Christian Nyampeta και της Rana Hamadeh, στο υφαντό της Mehraneh Atashi, η έκθεση έχει ως στόχο να επικυρώσει την ύπαρξη αποσιωπημένων ιστοριών. Αντίστοιχα, μέσα από τις αρχειακές δομές της Μαρίνας Ξενοφώντος και το φωτογραφικό έργο του Γιώργου Πρίνου, φιλοδοξεί να λειτουργήσει τόσο ως μια συνεχής έρευνα και καταγραφή των πολλαπλών τρόπων συνύπαρξης, όσο και ως τρόπος επανεξέτασης των ιεραρχικών δομών που συντηρούν σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά συστήματα.

Πώς μπορεί η έκθεση αυτή να χρησιμοποιηθεί σαν μεθοδολογία νομιμοποίησης απείθαρχων, μη συμβατικών και πιθανώς πεισματικά διαταραγμένων τρόπων ύπαρξης; Πώς μπορούν τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, καταγράφοντας 'ανοίκειες' σκηνές, δραστηριότητες, αμφιβολίες ή ακόμα δαιμονοποιημένα συναισθήματα να αποτελέσουν κινήσεις προς τη ρήξη με κυρίαρχους τρόπους σκέψης, δράσης, οριοθέτησης της ταυτότητας;

Η έκθεση utters excess in between, έχει ως στόχο να υπάρξει σαν μια προσπάθεια εναντίωσης στην πολιτική της απόλυτης, καθολικής κατανόησης μέσω της ποιητικής του μυθικού και μαγικού, του παραλόγου και αμέτρητου, του αλλόκοτου και ενίοτε αφανούς στοιχείου.

Συμμετέχοντες/Συμμετέχουσες καλλιτέχνες: Mehraneh Atashi, Rana Hamadeh, Christian Nyampeta, Falke Pisano, Yorgos Prinos, Janis Rafa, Marina Xenofontos

Επιμέλεια: Ιωάννα Γερακίδη, Δανάη Ηώ

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ