Πολιτικός Φιλελευθερισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πολιτικός Φιλελευθερισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα Facebook Twitter
0
Πάνος Αλεξανδρής
Πάνος Αλεξανδρής, ΓΓ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ δημοκρατίες υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα και μεγαλύτερες προκλήσεις σε σχέση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ιδεολογία του πολιτικού φιλελευθερισμού, γέννημα θρέμμα της Αμερικανικής Επανάστασης και του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, είναι ταυτισμένη με την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στον 20ο αιώνα τα βασικά αιτήματα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιστρέφονταν γύρω από άσκηση βασικών ατομικών ελευθεριών. Ο 20ος αιώνας ήταν ένας αιώνας άσκησης ανθρώπινης βαρβαρότητας, με δύο παγκόσμιους πολέμους, και ταυτόχρονα επιβολής διαφόρων μορφών αυταρχικών καθεστώτων. Επίσης, ήταν ο αιώνας ανόδου και πτώσης του αυτοαποκαλούμενου υπαρκτού σοσιαλισμού. Άρα τα θέματα εκείνη την εποχή άπτονταν στη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών όπως: η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι, η ελευθερία του συναθροίζεσται κλπ. 


Ο νέος αιώνας έφερε μαζί του και τις νέες προκλήσεις αναδεικνύοντας ως σημαντικά τα δικαιώματα προστασίας της προσωπικότητας, τα θέματα επιρροής στις ελευθερίες από τη χρήση του διαδικτύου, τα θέματα υποστήριξης της διαφορετικότητας και της κατάργησης κάθε διάκρισης με βάση τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, το σεξουαλικό προσανατολισμό κλπ. καθώς και τα θέματα πλήρους κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία. Ο πολιτικός φιλελευθερισμός απαντά θετικά σε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης των ελευθεριών, όπως και σε κάθε προσπάθεια κατοχύρωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας. Η βασική αυτή θεωρία προάσπισης της αστικής δημοκρατίας είναι ταυτόχρονα και φρουρός κάθε ανθρώπινης ελευθερίας. 


Από τη δική μας πλευρά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την επιτυχή εκπόνηση δύο Εθνικών Σχεδίων Δράσης - του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο του 2021 - προωθεί και στηρίζει ενεργά όλες τις σύγχρονες δράσεις για τη διεύρυνση και κατοχύρωση δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στόχοι του Εθνικού Σχεδίου είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, της ρατσιστικής βίας και των διακρίσεων και να διασφαλισθεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, αφορά στην χρονική περίοδο 2020-2023 και έχει μεταξύ των στόχων του: την αποτελεσματική πρόληψη, προστασία, δίωξη και αποκατάσταση ρατσιστικών περιστατικών, την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων διακρίσεων και παρενοχλήσεων βασισμένων σε φυλετικά, εθνοτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, σε αναπηρία, σε σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα, έκφραση και χαρακτηριστικά φύλου, και τέλος ,την ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων. 


Μακροπρόθεσμα, οι στόχοι του εν λόγω Εθνικού Σχεδίου είναι: να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, της ρατσιστικής βίας και των διακρίσεων και να διασφαλισθεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να ζήσουν σε μία πλουραλιστική δημοκρατική κοινωνία.


Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί μια εθνική στρατηγική, η οποία τέθηκε από κοινού από τα αρμόδια Υπουργεία και τη UNICEF, λειτουργεί με στόχους υλοποιήσιμους σε χρονικό ορίζοντα τριετίας (2021-2023).


Ως άξονες υψηλής προτεραιότητας του εν λόγω Εθνικού Σχεδίου (οι οποίοι συμβαδίζουν με αυτούς που προβλέπονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις Συστάσεις της Επιτροπής των Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την σχετική Στρατηγική της Ε.Ε.), αναδεικνύονται η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, η φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη, η προστασία των παιδιών στο πλαίσιο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην υγεία, τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, και τέλος, η οριζόντια δράση για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες και η διεθνής προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού.


Ενώ πρόσφατα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετείχε στο υπό εκπόνηση Εθνικό Σχέδιο Δράσης ΛΟΑΤΚΙ+, το οποίο συνιστά απόρροια της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Η ανωτέρω Στρατηγική αποτελεί έργο της Επιτροπής η οποία συστήθηκε για το σκοπό αυτό, με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Μάρτιο στην οποία μετείχα.


Εν κατακλείδι και προς επίρρωση του λόγου ύπαρξης των ανωτέρω Σχεδίων και Δράσεων, αποτελεί πασιφανές γεγονός ότι διανύουμε μια εποχή όπου η κατοχύρωση της πραγματικής Δημοκρατίας αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία προκλήσεων. Προκλήσεις στις οποίες έχουμε ανταποκριθεί.

Ο Πάνος Αλεξανδρής είναι ΓΓ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Guest Editors
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο σημερινό έβδομο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν αποτελούν πια εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης του δεξιού άκρου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Guest Editors / Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Όταν εισάγεται η ιδιωτική οικονομική σχέση ασθενούς - γιατρού ανατρέπεται η συνθήκη που εγγυάται την ποιότητα της φροντίδας στο δημόσιο νοσοκομείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΜΕΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΔΩΝΑ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Guest Editors / Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: Στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Στο δεύτερο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Ακροδεξιάς καταγράφουμε τη δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική Ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ στην πολυήμερη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο. Ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» μέσα και έξω από τη Βουλή και ποιες οι κύριες πτυχές της επιχειρηματολογίας τους;
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα για την παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής; Ένα κείμενο του Παρατηρητήριου της Ακροδεξιάς από το Σημείο, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που εργάζεται για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Μπελιά

Guest Editors / Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα;

Δεν είναι οπισθοδρομικό να μας λέει σήμερα το ΚΚΕ ότι μέχρι να νικήσουμε τον καπιταλισμό με συνολική επανάσταση κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες και εν γένει θηλυκότητες) θα πρέπει να ζουν χωρίς να αντιδρούν στην καταπίεση της πατριαρχίας γιατί «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε τώρα»;
ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ