Ξεφυλλίζοντας την παιδική μου ηλικία

Ξεφυλλίζοντας την παιδική μου ηλικία Facebook Twitter
0

Όταν γίνεσαι γονιός ανοίγονται μπροστά σου δύο επιλογές (που ενδεχομένως να καθορίσουν το υπόλοιπο της ζωής σου). Η πρώτη είναι να αποφασίσεις ότι αφού έχεις παιδί εσύ πρέπει να αποχαιρετίσεις για πάντα τη δική σου παιδικότητα και η δεύτερη είναι να αφεθείς στη νέα αυτή σχέση και να αφυπνίσεις το παιδί που υπάρχει μέσα σου. Η δεύτερη επιλογή σου εξασφαλίζει ένα ταξίδι στον χρόνο καθώς ,παρατηρώντας το παιδί σου, θυμάσαι πώς ήταν η δική σου παιδική ηλικία. Μέσα σε αυτό το ταξίδι ανακαλείς παιχνίδια, σκανταλιές και φυσικά βιβλία που σε σημάδεψαν (χωρίς να το γνωρίζεις τότε) μέχρι την ενήλικη ζωή σου.

Οι ειδικοί λένε ότι αν θέλεις να απομακρύνεις ένα πιτσιρίκι από τον υπολογιστή και να το ωθήσεις στην ανάγνωση βιβλίων, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: να δει εσένα να διαβάζεις. Όταν έβαλα μπροστά αυτό το σχέδιο (ως γονιός που θέλω να δώσω το καλό παράδειγμα) αποφάσισα να το κάνω με βιβλία που έρχονται από το μακρινό παρελθόν της δικής μου παιδικότητας και τα οποία προσφέρει η εφημερίδα Καθημερινή σε μια σειρά με τίτλο «Βιβλία που αγαπήσαμε». Επέλεξα τον Μικρό Πρίγκιπα και τον Τομ Σόγιερ.

Έπιασα στα χέρια μου το αριστούργημα του Σεντ Εξυπερί και το ξεφύλλισα με μεγάλη συγκίνηση. Οι ζωγραφιές του συγγραφέα που συνοδεύουν το κείμενο μου φάνηκαν διαφορετικές. Όταν ήμουν μικρή δεν είχα δώσει τόση σημασία στα σκίτσα, αλλά τώρα πια μπορώ να αντιληφθώ όλη τη συναισθηματική έξαρση που κρύβει η απλότητά τους. Οι ήρωες του μυθιστορήματος δεν ήταν πλέον βγαλμένοι από τη φαντασία... Καθένας αντιπροσωπεύει κάποιο άτομο που γνωρίζω και ο συγγραφέας περιέγραφε τα χαρακτηριστικά του με τον πιο πετυχημένο και παραμυθένιο τρόπο. Όσο για τον πρωταγωνιστή, τον Μικρό Πρίγκιπα, αυτό το πλάσμα που συνδυάζει ευαισθησία, πείσμα και αθωότητα νομίζω ότι στο ενήλικο μυαλό μου προσωποποιεί με τον καλύτερο τρόπο την πιο εσωτερική μορφή της παιδικής ηλικίας. Φυσικά τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου σε ένα απόγευμα και αυτή τη φορά δάκρυσα όταν έφτασα στο σημείο που αλεπού έχει εξημερωθεί από το μικρό αγόρι:

Έτσι ο μικρός πρίγκιπας εξημέρωσε την αλεπού. Κι όταν πλησίαζε να ‘ρθει η ώρα του αποχωρισμού:
- Αχ! είπε η αλεπού … Θ’ αρχίσω τα κλάματα.
- Δικό σου είναι το λάθος, είπε ο μικρός πρίγκιπας.
- Ναι, σωστά, είπε η αλεπού.
- Μα συ θα βάλλεις τα κλάματα, είπε ο μικρός πρίγκιπας.
- Και βέβαια, είπε η αλεπού.
- Τότε, από αυτό, δεν κερδίζεις τίποτε! – Κάτι κερδίζω, είπε η αλεπού είναι το χρώμα του σταριού.

Ο Τομ Σόγιερ ήταν μια ευχάριστη εξισορρόπηση μετά τον Μικρό Πρίγκιπα. Θυμόμουν ότι ο ήρωας ήταν ένα σκανταλιάρικο αγόρι που έκανε τα πάντα άνω κάτω, αλλά ξαναδιαβάζοντας το βιβλίο του Μαρκ Τουαίην ανακάλυψα τη μαγεία της περιγραφής απ΄την αρχή. Επίσης διαπίστωσα ότι μέσα σε αυτό το βιβλίο μπορεί να κρύβονται συμβουλές προς τους γονείς πιο εύστοχες και σημαντικές από οποιαδήποτε επιστημονική ανάλυση. Ο συγγραφέας περιγράφει μια σειρά από περιπέτειες στις οποίες μπλέκει ο μικρός Τομ Σόγιερ παρασύροντας και όλη την παρέα και σε ταξιδεύει σε εποχές όπου η αλάνα, η σφεντόνα και οι αυτοσχέδιες στολές ήταν το πιο δημιουργικό παιχνίδι για τα μικρά παιδιά.

Η πιο σημαντική έκπληξη που έκρυβε η ανάγνωση (για δεύτερη φορά) του Τομ Σόγιερ ήταν ότι ακόμα και ως ενήλικας έπιασα τον εαυτό μου να ζηλεύει την ατρόμητη φύση του μικρού ήρωα. Αυτή την αίσθηση ότι όλα μπορείς να τα καταφέρεις αρκεί να μη φοβάσαι. Την ίδια ζήλια θυμάμαι ότι ένιωθα και ως πιτσιρίκα μόνο που τότε δεν ήξερα ότι κάποια στιγμή ο φόβος γίνεται μόνιμος συνοδός της ενηλικίωσης και σε κάνει να ξεχάσεις την ανεμελιά του μικρού Σόγιερ.

Τώρα που το σκέφτομαι νομίζω πως η επιλογή των βιβλίων δεν ήταν τυχαία. Μάλλον ο μικρός μου έχει (ή θα ήθελα να έχει) έναν συνδυασμό και των δύο ηρώων. Την ευαισθησία του Μικρού Πρίγκιπα μαζί με το θάρρος του Τομ Σόγιερ. Η αλήθεια είναι ότι αφού τελείωσα τα βιβλία τον έπιασα αρκετές φορές να τα ξεφυλλίζει προσπαθώντας να με μιμηθεί. Και τότε ένιωσα πόσο κλασικές αξίες είναι αυτά τα αναγνώσματα, και πόσο διαχρονική η σημασία τους όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για εμάς τους μεγάλους που τελευταία προτιμάμε την κυνικότητα του internet από την συγκίνηση της ανάγνωσης.

Γι’ αυτό η εκδοτική προσφορά της εφημερίδας Καθημερινή με τίτλο «Τα βιβλία που αγαπήσαμε» ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα. Η σειρά περιλαμβάνει δημοφιλή έργα Ελλήνων και ξένων κλασικών συγγραφέων:

Ξεφυλλίζοντας την παιδική μου ηλικία Facebook Twitter

Το νησί των θησαυρών, του Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον
Μικρές Κυρίες, της Λουίζα Μέι Άλκοτ
Μικρός Πρίγκιπας, του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Χάιντι, της Γιοχάνα Σπίρι
Παραμύθι χωρίς όνομα, της Πηνελόπης Δέλτα
Τομ Σόγερ, του Μαρκ Τουαίην
Μόγλης - Το βιβλίο της ζούγκλας, του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ
Πήτερ Παν, του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι

Όποιο κι αν επιλέξεις η μόνη προϋπόθεση είναι να αφεθείς στη μαγεία της αφήγησης σαν να είσαι ακόμα παιδί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM