Θα τολμούσες να ταξιδέψεις με τόσο ελαφριά βαλίτσα;

Facebook Twitter
1

Και ναι, εννοώ το στυλ της στα ρούχα.

 

 

«Οι faux ενήλικες του Γούντι Άλεν δειπνούν στο Elaine’s και αναλύουν το θέμα «τέχνη vs ηθικής». Μοιράζονται αναψυκτικά και αναρωτιούνται «τι είναι η αγάπη». Έχουν «ενδιαφέροντα» επαγγέλματα, τα οποία ποτέ δεν μπαίνουν εμπόδιο στα αισθηματικά τους. Αρκετοί χαρακτήρες «γράφουν», συνήθως σε μαγνητόφωνα. Στο “Μανχάταν”, ο Γούντι Άλεν παραιτείται από σεναριογράφος της τηλεόρασης και αργότερα τον βλέπουμε να γράφει μια «ιδέα» για ένα διήγημα, μια ιδέα, φοβάμαι, είναι η «ιδέα» της ίδιας της ταινίας: «άνθρωποι στο Μανχάταν που μονίμως δημιουργούν πραγματικά περιττά προβλήματα για τους εαυτούς τους, τα οποία τους εμποδίζουν να αντιμετωπίσουν τα τρομαχτικά άλυτα προβλήματα του σύμπαντος.»

Απόσπασμα κριτικής της ταινίας «Μανχάταν» του Γούντι Άλεν από την Joan Didion στο New York Review of Books

Η λίστα της Joan Didion

Λίστα βαλίτσας:

2 φούστες

2 ζέρσεϊ ή κορμάκια

1 πουλόβερ

2 ζευγάρια παπούτσια

Καλσόν

Σουτιέν

Νυχτικό

Τσιγάρα

Μπέρμπον

Τσαντάκι με: σαμπουάν, οδοντόβουρτσα/οδοντόπαστα, σαπούνι της Basis, ξυραφάκι, αποσμητικό, ασπιρίνες, φάρμακα, Tampax, κρέμα προσώπου, πούδρα, baby oil

 

Στο χέρι:

Κουβέρτα μοχέρ

Γραφομηχανή

2 σημειωματάρια και στυλό

Κλειδιά σπιτιού

 

Αυτή η λίστα ήταν καρφιτσωμένη στο εσωτερικό της ντουλάπας μου στο Χόλυγουντ εκείνα τα χρόνια που ήμουν λίγο ή πολύ ρεπόρτερ. Η λίστα με βοηθούσε να φτιάχνω βαλίτσα χωρίς να σκέφτομαι, για οποιαδήποτε αποστολή. Να σημειωθεί η εσκεμμένη ανωνυμία της εμφάνισης: γράφοντας μια φούστα, ένα κορμάκι και καλσόν μπορούσα να είμαι προετοιμασμένη για όλο το φάσμα της παγκόσμιας κουλτούρας. Να σημειωθεί και η μοχέρ κουβέρτα για τις πτήσεις χωρίς κουβέρτες και για τα δωμάτια ξενοδοχείων με σταθερό κλιματισμό. Να σημειωθεί το μπέρμπον για το ίδιο δωμάτιο ξενοδοχείου. Να σημειωθεί η γραφομηχανή για το αεροδρόμιο, για την επιστροφή: η ιδέα ήταν να μπαίνω στο νοικιασμένο αυτοκίνητο, να κάνω check in, να βρίσκω ένα παγκάκι και να ξεκινάω με τις σημειώσεις της ημέρας.

Σας άρεσε (ή δεν σας άρεσε) κάποιο βιβλίο; Γράψτε μας λίγα λόγια γι ‘ αυτό!

Το Book Room θέλει να μάθει τι διαβάζετε, αν σας άρεσε ή όχι. Γράψτε λίγα (ή πολλά) λόγια για το βιβλίο που διαβάσατε και στείλτε τα στο [email protected]. Οι κριτικές θα δημοσιεύονται κάθε Κυριακή στο Book Room.  Όλοι ρωτάμε τους φίλους μας τι να διαβάσουμε και τι όχι, γιατί να μην γίνει και μέσα από αυτή τη στήλη;

Βιβλίο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Αυτες οι αντιθεσεις στα σχολια παντα μου φαινονται εξαιρετικα ενδιαφερουσες. Αλλος στις φωτογραφιες αυτες βλεπει ενα σκιαχτρο κι αλλος βλεπει την ομορφια ενος γερασμενου σωματος. Εγω παντως τεινω προς το δευτερο, η γυναικα ειναι θεα.