Τα 10 αγαπημένα βιβλία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

Τα 10 αγαπημένα βιβλία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου Facebook Twitter
1

Περίπου δέκα χρόνων, φθινόπωρο, μόλις είχαν ανοίξει τα σχολεία, με αφορμή κάποια εργασία στο μάθημα της Ιστορίας επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Θα θυμάμαι για πάντα τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι της. Οι απορροφημένοι με την ανάγνωση λιγοστοί επισκέπτες, η ησυχία που κυριαρχούσε και που διακοπτόταν από το ξεφύλλισμα των σελίδων, οι δαιδαλώδεις διάδρομοι με τα πανύψηλα ξύλινα ράφια, οι εκατοντάδες δερματόδετοι τόμοι, τοποθετημένοι με τάξη ο ένας δίπλα στον άλλον, η χαρακτηριστική μυρωδιά του χαρτιού όταν τους άνοιγες... Από εκείνη την ημέρα και μέχρι τα 13 μου παραμελούσα συστηματικά τα μαθήματα του σχολείου για να διαβάζω μόνο λογοτεχνία! Μάλιστα, σε δύο χρόνια από εκείνη την επίσκεψη στη βιβλιοθήκη έλαβα κι ένα βραβείο από τον ίδιο τον δήμαρχο, για το οποίο είμαι περήφανος μέχρι σήμερα. Αυτό του καλύτερου... αναγνώστη!

Τα 10 αγαπημένα βιβλία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου Facebook Twitter
Παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερου αναγνώστη από τον δήμαρχο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι λίστες είναι πάντα επισφαλείς, έχουμε και λέμε...

1.

Το Κιβώτιο

του Άρη Αλεξάνδρου

Το «Κιβώτιο» πιστεύω πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα και από τα λίγα ελληνικά βιβλία των οποίων η αξία μεγαλώνει όσο περνάει ο χρόνος.

2.

Πόλεμος και Ειρήνη

του Λέοντος Τολστόι

Είναι το πρώτο κλασικό μυθιστόρημα που διάβασα στα ρωσικά. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία η αίσθηση της υπόκωφης «βουής» της πρόζας του μεγάλου συγγραφέα.

3.

Εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου

Μία από τις καλύτερες και πληρέστερες εισαγωγές στην τέχνη του κινηματογράφου κι ένα βιβλίο που ευτύχησε στη μετάφραση.

4.

Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη

του Θανάση Βαλτινού

Ο αγαπημένος μου νεοέλληνας συγγραφέας. Η αφηγηματική λιτότητα αυτού του βιβλίου καθώς και η «έντεχνη» απόδοση της προφορικότητας είναι συγκλονιστικές.

5.

Ο θρύλος των Φορσάιτ

του Τζον Γκάλσγουορθι

Το διάβασα σε μια εκπληκτική ρωσική μετάφραση. Υποβλητική αφήγηση, πλοκή, χαρακτήρες.

6.

Το εμβατήριο του Ραντέτσκυ

του Γιόζεφ Ροτ

Μια αριστουργηματική αφήγηση του πως η ιστορία μπορεί είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή και να διαπερνά τις ανθρώπινες σχέσεις, πόσω μάλλον όταν μια αυτοκρατορία καταρρέει...

7.

Η παρακμή του αστικού πολιτισμού

του Παναγιώτη Κονδύλη

Το διάβασα πριν από λίγα χρόνια, παρακινούμενος από το γιατί και τα πώς της κρίσης. Επανέρχομαι συχνά σε αποσπάσματά του, ιδιαίτερα στο εισαγωγικό κομμάτι που αφορά την Ελλάδα.

8.

Δον Κιχώτης

του Θερβάντες

Γιατί αφηγείται με έναν αξεπέραστο τρόπο μια ιστορία, καθιστώντας την αρχετυπική.

9.

Ταξίδι στην άκρη της νύχτας

του Σελίν

Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι μια έντονη συναισθηματική εμπειρία, μοιάζει σαν να υπνωτίζεσαι από μια παρατεταμένη κραυγή φρίκης, η οποία μεταλλάσσεται σε ποίηση.

10.

Πόλη παιδιών

του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου

Ένα βιβλίο που το παρακολούθησα, ενώ γραφόταν, κεφάλαιο-κεφάλαιο. Πιστεύω πως είναι ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί για τις Παιδουπόλεις της «ύστερης» περιόδου. Και τώρα, που έφυγε ο Πέτρος, είναι κάτι παραπάνω από αγαπημένο βιβλίο.

*Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες: «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου», «Υψωμα 33.», «Ο μανάβης», κ.α. καθώς και το «Σιωπηλός Μάρτυρας» που παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους.

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM