Τα 10 αγαπημένα βιβλία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

Τα 10 αγαπημένα βιβλία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου Facebook Twitter
1

Περίπου δέκα χρόνων, φθινόπωρο, μόλις είχαν ανοίξει τα σχολεία, με αφορμή κάποια εργασία στο μάθημα της Ιστορίας επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Θα θυμάμαι για πάντα τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι της. Οι απορροφημένοι με την ανάγνωση λιγοστοί επισκέπτες, η ησυχία που κυριαρχούσε και που διακοπτόταν από το ξεφύλλισμα των σελίδων, οι δαιδαλώδεις διάδρομοι με τα πανύψηλα ξύλινα ράφια, οι εκατοντάδες δερματόδετοι τόμοι, τοποθετημένοι με τάξη ο ένας δίπλα στον άλλον, η χαρακτηριστική μυρωδιά του χαρτιού όταν τους άνοιγες... Από εκείνη την ημέρα και μέχρι τα 13 μου παραμελούσα συστηματικά τα μαθήματα του σχολείου για να διαβάζω μόνο λογοτεχνία! Μάλιστα, σε δύο χρόνια από εκείνη την επίσκεψη στη βιβλιοθήκη έλαβα κι ένα βραβείο από τον ίδιο τον δήμαρχο, για το οποίο είμαι περήφανος μέχρι σήμερα. Αυτό του καλύτερου... αναγνώστη!

Τα 10 αγαπημένα βιβλία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου Facebook Twitter
Παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερου αναγνώστη από τον δήμαρχο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι λίστες είναι πάντα επισφαλείς, έχουμε και λέμε...

1.

Το Κιβώτιο

του Άρη Αλεξάνδρου

Το «Κιβώτιο» πιστεύω πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα και από τα λίγα ελληνικά βιβλία των οποίων η αξία μεγαλώνει όσο περνάει ο χρόνος.

2.

Πόλεμος και Ειρήνη

του Λέοντος Τολστόι

Είναι το πρώτο κλασικό μυθιστόρημα που διάβασα στα ρωσικά. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία η αίσθηση της υπόκωφης «βουής» της πρόζας του μεγάλου συγγραφέα.

3.

Εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου

Μία από τις καλύτερες και πληρέστερες εισαγωγές στην τέχνη του κινηματογράφου κι ένα βιβλίο που ευτύχησε στη μετάφραση.

4.

Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη

του Θανάση Βαλτινού

Ο αγαπημένος μου νεοέλληνας συγγραφέας. Η αφηγηματική λιτότητα αυτού του βιβλίου καθώς και η «έντεχνη» απόδοση της προφορικότητας είναι συγκλονιστικές.

5.

Ο θρύλος των Φορσάιτ

του Τζον Γκάλσγουορθι

Το διάβασα σε μια εκπληκτική ρωσική μετάφραση. Υποβλητική αφήγηση, πλοκή, χαρακτήρες.

6.

Το εμβατήριο του Ραντέτσκυ

του Γιόζεφ Ροτ

Μια αριστουργηματική αφήγηση του πως η ιστορία μπορεί είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή και να διαπερνά τις ανθρώπινες σχέσεις, πόσω μάλλον όταν μια αυτοκρατορία καταρρέει...

7.

Η παρακμή του αστικού πολιτισμού

του Παναγιώτη Κονδύλη

Το διάβασα πριν από λίγα χρόνια, παρακινούμενος από το γιατί και τα πώς της κρίσης. Επανέρχομαι συχνά σε αποσπάσματά του, ιδιαίτερα στο εισαγωγικό κομμάτι που αφορά την Ελλάδα.

8.

Δον Κιχώτης

του Θερβάντες

Γιατί αφηγείται με έναν αξεπέραστο τρόπο μια ιστορία, καθιστώντας την αρχετυπική.

9.

Ταξίδι στην άκρη της νύχτας

του Σελίν

Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι μια έντονη συναισθηματική εμπειρία, μοιάζει σαν να υπνωτίζεσαι από μια παρατεταμένη κραυγή φρίκης, η οποία μεταλλάσσεται σε ποίηση.

10.

Πόλη παιδιών

του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου

Ένα βιβλίο που το παρακολούθησα, ενώ γραφόταν, κεφάλαιο-κεφάλαιο. Πιστεύω πως είναι ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί για τις Παιδουπόλεις της «ύστερης» περιόδου. Και τώρα, που έφυγε ο Πέτρος, είναι κάτι παραπάνω από αγαπημένο βιβλίο.

*Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες: «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου», «Υψωμα 33.», «Ο μανάβης», κ.α. καθώς και το «Σιωπηλός Μάρτυρας» που παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους.

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ