Σταυρούλα Παπασπύρου: «Η δημοσιογραφία στις μέρες μας εξακολουθεί να είναι στρατευμένη»

Σταυρούλα Παπασπύρου: «Η δημοσιογραφία στις μέρες μας εξακολουθεί να είναι στρατευμένη» Facebook Twitter
0

«Πώς θα φύγει ο ρύπος από τα μυαλά και τις ψυχές μας;», «Τι στο καλό πήγε λάθος;», «Να προκαλέσουμε τους εφησυχασμένους», «Πουλάει ό,τι μας ξεπουλάει», «Μ' ενδιαφέρει να βλέπω τα μυστικά των πραγμάτων», «Γράφω για ό,τι αγάπησα και μίσησα», είναι μερικοί από τους τίτλους συνεντεύξεων και πορτρέτων τριάντα ενός Ελλήνων σημαντικών συγγραφέων από τα τέλη της δεκαετίας του '80 ως τις μέρες μας, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο βιβλίο της Σταυρούλας Παπασπύρου με τίτλο «Χωρίς Μαγνητόφωνο» και κατά κάποιον τρόπο συμπυκνώνουν την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.


Εκμυστηρεύσεις, αποκαλύψεις, εξομολογήσεις, αναστοχασμοί, πυκνές σκέψεις, θέσεις, απόψεις και χιλιάδες λέξεις κατακλύζουν το βιβλίο της δημοσιογράφου του πολιτιστικού ρεπορτάζ Σταυρούλας Παπασπύρου.


«Οι συνεντεύξεις που επέλεξα να συμπεριλάβω στο "Χωρίς μαγνητόφωνο" καλύπτουν χρονικά μια τριακονταετία. Παραχωρήθηκαν από σημαντικούς λογοτέχνες λίγο πριν ή λίγο μετά την έκδοση κάποιου βιβλίου τους και οι περισσότερες δημοσιεύτηκαν στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", όταν η κυκλοφορία της, σε σύγκριση με τις πωλήσεις των σημερινών φύλλων, ήταν αστρονομική.


Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το περιεχόμενό τους δεν εξαντλείται σε ζητήματα λογοτεχνίας αλλά αγκαλιάζει και την εκάστοτε επικαιρότητα μέσα από τα σχόλια που καλούνται να κάνουν οι συγγραφείς γι' αυτήν» γράφει η δημοσιογράφος στο πρόλογο του βιβλίου.

Πολλές σταθερές έχουν κατακρημνιστεί, οι αγωνίες των νέων ανθρώπων έχουν αυξηθεί ραγδαία και νομίζω ότι δεν έχουμε συνείδηση του πόσοι άνθρωποι παλεύουν για να επιβιώσουν. Βιώνουμε ένα ταξικό χάσμα.


Συναντηθήκαμε ένα παγωμένο πρωινό σε ένα καφέ του Θησείου. Κατέφθασε εμφανώς ενθουσιασμένη, κρατώντας το βιβλίο στα χέρια της και έχοντας συνειδητοποιήσει, βλέποντας όλα τα κείμενα συγκεντρωμένα, ότι πέρασε τα πιο δημιουργικά της χρόνια ασχολούμενη με μια δουλειά που αγαπούσε.


H Σταυρούλα Παπασπύρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και Μέσα Επικοινωνίας στο Παρίσι. Είναι πολιτιστική συντάκτρια από το 1987. Έχει εργαστεί στις εφημερίδες «Η Αυγή» και «Ελευθεροτυπία», σε πολλά περιοδικά, όπως τα «Τέταρτο», «Αντί», «Μετρό», «Σινεμά», «ΜΕΝ» και «Vogue», καθώς και στις τηλεοπτικές εκπομπές «Βιβλιόραμα», «Άξιον Εστί», «Έχει γούστο» και προσφάτως στο «Βιβλιοβούλιο» του Καναλιού της Βουλής, καλύπτοντας κυρίως το ρεπορτάζ βιβλίου.

Σταυρούλα Παπασπύρου: «Η δημοσιογραφία στις μέρες μας εξακολουθεί να είναι στρατευμένη» Facebook Twitter
Η υπογραφή είχε βαρύτητα σε όλους τους κύκλους της εφημερίδας, είτε επιτυχημένους είτε αποτυχημένους. Με ενδιέφερε πάντοτε να δουλεύω με τον ίδιο τρόπο. Ανήκω σε μια γενιά που δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί με το δημοσιογραφικό φιλότιμο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ξεκινώντας τη συζήτησή μας, επισημαίνει ότι «πέρα από τη θεματική των έργων που εξετάζονται στις σελίδες του βιβλίου, πέρα από ζητήματα που σχετίζονται με την τέχνη της γραφής, για το πώς το βίωμα μεταπλάθεται σε λογοτεχνία, για τη σχέση μυθοπλασίας και Ιστορίας, για το τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας στη χώρα μας, στο "Χωρίς μαγνητόφωνο" γίνεται επίσης λόγος για το σκάνδαλο Κοσκωτά αλλά και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για τα χρόνια της ευημερίας και για τα χρόνια της οικονομικής κατάρρευσης, για τις πολιτικές ηγεσίες και για την πνευματική ζωή μας, για την Ελλάδα που υποδεχόταν μετανάστες όπως και για την Ελλάδα που έφτασε στο σημείο να διώχνει τα παιδιά της στο εξωτερικό. Το βιβλίο διατρέχει όσα έχουμε ζήσει από το 1989 μέχρι σήμερα, φιλοδοξώντας να καλύψει παράλληλα ένα κομμάτι της ιστορίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας».

Η ιδέα του βιβλίου ως σύλληψης προέκυψε από τις πολυάριθμες συζητήσεις που κατά διαστήματα είχε με τον συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα. «Υπήρχε, μάλιστα, διδακτορικό φοιτητή που είχε ενσωματώσει αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις μας με τον κορυφαίο συγγραφέα και αυτός ήταν ένας βασικός λόγος για να καταλήξω στη διαμόρφωση αυτού του βιβλίου. Ο δεύτερος ήταν ότι χάνονταν σταδιακά τα ίχνη αυτών των συζητήσεων από το Διαδίκτυο» αναφέρει.


Η ίδια καταλήγει στο «Χωρίς μαγνητόφωνο» σε ένα βασικό συμπέρασμα: «Όλα αυτά έγιναν σε μια εποχή που ο γραπτός Τύπος είχε κύρος και η δημοσιογραφία στα μάτια των συμπολιτών μας λογαριαζόταν ακόμα ως λειτούργημα. Ήμουν τυχερή».

Γιατί θεωρεί τον εαυτό της τυχερό; «Στο βιβλίο περιλαμβάνεται μια διαδρομή συνομιλιών που ξεκινούν από το 1989 και τη συνέντευξη του Θανάση Βαλτινού και φτάνουν στο σήμερα. Τριάντα ολόκληρα χρόνια μιας ενδιαφέρουσας δημοσιογραφικής πορείας. Στην "Ελευθεροτυπία" ξεκίνησα να γράφω σε ένα ένθετο το 1991. Όμως, στο μισθολόγιο κατάφερα να μπω οκτώ χρόνια αργότερα, το 1999. Όλο αυτό το διάστημα ήμουν εξωτερική συνεργάτις.

Όταν προσλήφθηκα, πήγα στο γραφείο του διευθυντή Σεραφείμ Φυντανίδη, ο οποίος τότε με είχε ρωτήσει: "Καλά, εγώ νόμιζα ότι είσαι ήδη δική μας". Οκτώ χρόνια, λοιπόν, έδινα εξετάσεις. Από τότε μέχρι το κλείσιμό της και την περίοδο της απαξίωσης, επί ιδιοκτησίας Μάνιας Τεγοπούλου, βρισκόμουν σε αυτό το έντυπο. Ήταν πολύ καλές οι συνθήκες.


Το ένθετο "Επτά" της "Κυριακάτικης" ήταν εβδομαδιαίο και σου έδινε τη δυνατότητα να επιλέγεις τα θέματά σου, να έχεις χρόνο και ελευθερία. Κυρίως, υπήρχε εμπιστοσύνη. Γι' αυτό, λοιπόν, γράφω ότι ήμουν πολύ τυχερή. Διότι ένιωθα περήφανη που ήμουν δημοσιογράφος. Ήταν μια εποχή κατά την οποία ο γραπτός Τύπος είχε βαρύτητα, εγκυρότητα, αποδοχή και απήχηση».

Αναντίρρητα, οι αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα στην πτώχευση ισχύουν και για την "Ελευθεροτυπία". Οφείλω, όμως, να πω ότι αυτό που κρατώ από εκείνα τα χρόνια είναι η απόλυτη ελευθερία. Το γεγονός ότι εργαζόμασταν σε ένα περιβάλλον εργασιακής ειρήνης, χωρίς βυζαντινισμούς.

Όπως μου λέει η ίδια, μια εικόνα που προσδιορίζει τη μεταβολή του ρόλου του δημοσιογράφου και έχει εντυπωθεί πολύ έντονα στη μνήμη της προέρχεται από το δημοψήφισμα του 2015.


«Θυμάμαι που ήμουν το Σύνταγμα συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις. Το σύνθημα που ακουγόταν πολύ έντονα ήταν το "αλήτες - ρουφιάνοι – δημοσιογράφοι", αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην τηλεοπτική κάλυψη εκείνου του γεγονότος. Όταν το άκουσα, δεν σου κρύβω ότι σε έναν βαθμό το συμμερίστηκα. Ακόμα κι εγώ είχα αγανακτήσει.


Παρακολουθούσαμε μηχανισμούς προπαγάνδας και όχι αντικειμενική δημοσιογραφία. Ειδικότερα, λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης αλλά και μετέπειτα, η κατάσταση ξέφτισε. Επίσης, όσο υπεύθυνη και σοβαρή είναι η δημοσιογραφία, τόσο λιγότερο αμφισβητείται από την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επομένως, αν υπάρχει ένα ισχυρό αντίβαρο, ο κίνδυνος είναι προφανώς μικρότερος. Όμως, νομίζω ότι η δημοσιογραφία στις μέρες μας εξακολουθεί να είναι στρατευμένη».

Σταυρούλα Παπασπύρου: «Η δημοσιογραφία στις μέρες μας εξακολουθεί να είναι στρατευμένη» Facebook Twitter
Η γνωστή δημοσιογράφος λατρεύει το κολύμπι, τον χορό, το διάβασμα και τις ξένες σειρές. «Δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από τον ελεύθερο χρόνο» προσθέτει. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ως δημοσιογράφος εργάστηκε στην «Ελευθεροτυπία» σε όλες τις περιόδους της, και όταν η κυκλοφορία της ήταν άπιαστη και όταν στο τέλος πουλούσε μόλις 2.500 φύλλα.


«Η υπογραφή είχε βαρύτητα σε όλους τους κύκλους της εφημερίδας, είτε επιτυχημένους είτε αποτυχημένους. Με ενδιέφερε πάντοτε να δουλεύω με τον ίδιο τρόπο. Ανήκω σε μια γενιά που δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί με το δημοσιογραφικό φιλότιμο» τονίζει.


Μέσα στην εφημερίδα έκανε ελάχιστες φιλίες και με κάποιους διατηρεί ακόμα επικοινωνία. Τον μακροβιότερο διευθυντή της «Ε», Σεραφείμ Φυντανίδη, δεν τον γνώρισε ποτέ, πέρα από δύο συναντήσεις που είχε μαζί του. Η μία ήταν όταν προσλήφθηκε και η δεύτερη όταν αποφάσισαν στην εφημερίδα να μοιράζουν βιβλία ως ένθετα και χρειάστηκαν τη βοήθειά της.


Τι πήγε λάθος και έκλεισε η «Ελευθεροτυπία»; «Η εφημερίδα αυτή ήταν η μικρογραφία της Ελλάδας. Ανεξέλεγκτη δανειοδότηση, κακή οικονομική διαχείριση, κανένας έλεγχος και παραγοντισμοί. Υπήρξαν πρόσωπα που ήταν πολύ χαμηλά στην ιεραρχία και λάμβαναν περισσότερα χρήματα από τον αρχισυντάκτη, αφού ήταν αγαπημένα παιδιά άλλων που είχαν εξουσία μέσα στην εφημερίδα.


Αναντίρρητα, οι αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα στην πτώχευση ισχύουν και για την "Ελευθεροτυπία". Οφείλω, όμως, να πω ότι αυτό που κρατώ από εκείνα τα χρόνια είναι η απόλυτη ελευθερία. Το γεγονός ότι εργαζόμασταν σε ένα περιβάλλον εργασιακής ειρήνης, χωρίς βυζαντινισμούς».

Στην πρώτη θέση της ιεραρχίας των μέσων η Σταυρούλα Παπασπύρου τοποθετεί την εφημερίδα, αλλά σήμερα προτιμά να τις διαβάζει από το Διαδίκτυο.

Τη ρωτώ γιατί το βιβλίο φέρει το τίτλο «Χωρίς μαγνητόφωνο». Και απαντά: «Η απουσία μαγνητοφώνου με ωθούσε να καταγράφω τα ουσιώδη από κάθε συνομιλία και ήταν κάτι που με ανάγκαζε να είμαι σε μεγαλύτερη εγρήγορση, πιο προσεκτική». Αυτή την πρακτική την ξεκίνησε από μια συνέντευξη που τη σημάδεψε.


Στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν ήταν νεόκοπη πολιτιστική συντάκτρια στην «Αυγή», της ανέθεσαν να πάρει συνέντευξη από τη Διδώ Σωτηρίου. «Πήγαινα να τη συναντήσω με ένα δέος. Όταν έφυγα, πίστευα ότι είχα στα χέρια μου ένα ντοκουμέντο. Επιστρέφοντας στην εφημερίδα ήμουν πολύ χαρούμενη, όρμησα στην απομαγνητοφώνηση και θεώρησα σωστό να διατηρήσω ατόφιο το πηγαίο ύφος της, μεταφέροντας τον λόγο όσο πιο πιστά γινόταν. Μάλιστα, κατά την επιστροφή κρατούσα με ενθουσιασμό στο χέρι μου ένα γαρίφαλο που μου είχε χαρίσει. Ήμουν ξετρελαμένη για το υπέροχο επάγγελμα που έκανα.


Την επόμενη μέρα, μόλις η Διδώ Σωτηρίου είδε τυπωμένη τη συνέντευξη, με αναζήτησε στο τηλέφωνο. Μου έβαλε τις φωνές, λέγοντα: "Kοριτσάκι μου, υπήρξα κι εγώ δημοσιογράφος. Πώς μετέφερες έτσι τα λεγόμενά μου; Γιατί δεν τα σουλούπωσες λιγάκι; Ντροπή!". Κάπως έτσι αποφάσισα ότι στις επόμενες συνεντεύξεις θα κρατώ σημειώσεις και δεν θα χρησιμοποιώ μαγνητόφωνο» αφηγείται.

Σταυρούλα Παπασπύρου: «Η δημοσιογραφία στις μέρες μας εξακολουθεί να είναι στρατευμένη» Facebook Twitter
Ο Βακαλόπουλος προέβλεψε την έκπτωση που θα ερχόταν. Σκιαγραφούσε την Ελλάδα που είχε πάρει λανθασμένη κατεύθυνση. Ήταν ένας άνθρωπος που διατηρούσε για τον εαυτό του την πολυτέλεια να σκέφτεται. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Μερικές από τις αγαπημένες της συνεντεύξεις που εμπεριέχονται στο βιβλίο είναι αυτές με τον Νίκο Χουλιαρά, τη Μάρω Δούκα, τον Θανάση Βαλτινό, τη Ρέα Γαλανάκη και τον Μένη Κουμανταρέα.


«Η πρώτη συνέντευξη με τον Κουμανταρέα πραγματοποιήθηκε στο σπίτι μου και στη συνέχεια διατηρήσαμε οικογενειακές σχέσεις. Το τέλος του με σόκαρε. Ήταν βίαιο. Ίσως και μυθιστορηματικό. Ήμουν παρούσα σε όλη τη διάρκεια της δίκης των δολοφόνων του. Και μου προξένησε τεράστια εντύπωση το ότι ήρθαν ελάχιστοι άνθρωποι να την παρακολουθήσουν.

Επίσης, διαμόρφωσα τη χειρότερη εικόνα για τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια. Προέβαινε σε συνεχείς αλλαγές της υπερασπιστικής γραμμής, ενώ τον θυμάμαι να λέει στο δικαστήριο ότι ο Μένης είχε γράψει το «Τρίτο Στεφάνι», ένα βιβλίο που είναι γραμμένο από τον Κώστα Ταχτσή. 


Ο Μένης ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος. Ο πόθος τον ακολουθούσε μέχρι τα γεράματα. Πάντοτε επέλεγε τη ζωή. Η προσωπική του διαδρομή αποκαλύπτεται σε όσα έγραψε στον «Θησαυρό του Χρόνου».


Ανεξίτηλες έχουν μείνει οι συναντήσεις της με αξεπέραστες προσωπικότητες όπως ο Χρήστος Βακαλόπουλος και ο Νίκος Θέμελης. «Ο Βακαλόπουλος προέβλεψε την έκπτωση που θα ερχόταν. Σκιαγραφούσε την Ελλάδα που είχε πάρει λανθασμένη κατεύθυνση. Ήταν ένας άνθρωπος που διατηρούσε για τον εαυτό του την πολυτέλεια να σκέφτεται. Με την προσωπικότητά του σε ωθούσε να γίνεσαι δημιουργικός, να εξελίσσεσαι. Έλεγε ο ίδιος ότι το πρόβλημα είναι πως "πιστέψαμε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ελευθερία μας, το ανεμπόδιστο δηλαδή της εσωτερικής μας ζωής".


Από τον Νίκο Θέμελη δεν ξεχνώ την αίγλη που είχε το πρόσωπό του. Είχα την τύχη να βρίσκομαι στον στενό πυρήνα των συντακτών με τους οποίους είχε επιλέξει να μιλά. Η τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν στο σπίτι του, στου Παπάγου. Παρόλο που πονούσε πολύ, δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε μια στιγμή. Αναρωτιέμαι, πάντως, πώς άνθρωποι με το εκτόπισμά του δεν είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της ανομίας που κινούνταν γύρω τους».


Ποια είναι η δική της γνώμη για την κρίση; «Πολλές σταθερές έχουν κατακρημνιστεί, οι αγωνίες των νέων ανθρώπων έχουν αυξηθεί ραγδαία και νομίζω ότι δεν έχουμε συνείδηση του πόσοι άνθρωποι παλεύουν για να επιβιώσουν. Βιώνουμε ένα ταξικό χάσμα. Και η κρίση ήταν μια χρήσιμη ευκαιρία για να αντιληφθούμε ποιοι άνθρωποι είναι πραγματικοί φίλοι, ποιοι αξίζουν, αλλά και ένας τρόπος για να φανεί η βαθύτερη ποιότητα του καθενός.


Βέβαια, πικράθηκα με συμπεριφορές. Είδαμε πολλές ακρότητες. Έναν ακατανόητο φανατισμό, μια άκρατη επιθετικότητα από ανθρώπους που διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι είναι αριστεροί και ανοιχτόμυαλοι. Πιστεύω ότι αριστερά πάντα θα υπάρχει, παρά το ότι τον έχουν καπηλευτεί πολιτικά αυτό τον όρο.


Και ο Αλέξης Τσίπρας αριστερός δηλώνει, αλλά ποιος άλλος υπηρέτησε καλύτερα τα μνημόνια; Ωστόσο, ποιος άλλος κατάφερε να διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη τα τελευταία χρόνια; Πάντως, αισθάνομαι πιο προστατευμένη απ' αυτή την κυβέρνηση. Κρίνω ότι υπερασπίζεται τους αδύναμους λίγο περισσότερο σε σχέση με τους προηγούμενους» υποστηρίζει.


Σε τι περιβάλλον μεγάλωσε και πότε αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος; «Οι γονείς μου εργάζονταν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο πατέρας μου, μάλιστα, ξεκίνησε από καταμετρητής και κατάφερε να γίνει διευθυντής της τράπεζας. Και οι δυο αγαπούσαν πολύ τα βιβλία. Θυμάμαι ότι από πολύ μικρή ηλικία με ξετρέλαινε ο κόσμος της βιβλιοθήκης. Ήταν το καταφύγιό μου.

Οι γονείς μου διάβαζαν εφημερίδα κι έτσι απέκτησα από νωρίς οικειότητα με τη μυρωδιά του χαρτιού και τον έντυπο λόγο. Το μικρόβιο της δημοσιογραφίας εισχώρησε μέσα μου όταν διάβαζα μανιωδώς τη στήλη "Ωτοβλεψίες" στις πολιτιστικές σελίδες των "Νέων", ένα μονόστηλο με περιεκτικές ειδήσεις από τον χώρο του πολιτισμού. Έλεγα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος για να καταφέρω να γράφεται το όνομά μου στις πολιτιστικές σελίδες».

Αυτό που υπογραμμίζει πολύ έντονα για τη δημοσιογραφική της πορεία είναι το γεγονός πως θεωρούνταν αδιανόητο να πας στις συνεντεύξεις αδιάβαστος. «Βλέπω ότι σήμερα οι συνεντεύξεις γίνονται τηλεφωνικά, γραπτές ή χωρίς προετοιμασία. Επίσης, η αγραμματοσύνη έχει μεγεθυνθεί σε απίστευτο βαθμό. Ανορθογραφίες και ασύντακτα κείμενα εξαιτίας μιας βιασύνης, μιας ταχύτητας να προλάβεις να δημοσιεύσεις το κείμενό σου γρήγορα, αδιαφορώντας πλήρως για την αξιοπιστία.


Στη δική μας γενιά δίναμε διαρκώς εξετάσεις. Υπήρχε σεβασμός απέναντι στους συνομιλητές. Κάναμε εκατό τσιγάρα προκειμένου να γράψουμε μια παράγραφο» παραδέχεται.


Το βιβλίο αυτό καλύπτει μια περίοδο τριάντα ετών και διαβάζεται ως τοιχογραφία μιας εποχής. Είναι μια συλλογή ψυχογραφημάτων και συγγραφικών αποσταγμάτων σπουδαίων ανθρώπων.


Το τελευταίο χρονικό διάστημα παραμένει προσγειωμένη, χωρίς την πίεση της καθημερινότητας της εφημερίδας και χορτασμένη από εικόνες, αφηγήσεις και ιστορίες πνευματικών προσωπικοτήτων.


«Είναι ο ανθός όσων έκανα στη δημοσιογραφία. Ολόκληρη η ζωή μου. Ψηφίδες αναμνήσεων, στιγμές με σημαντικά πρόσωπα, συζητήσεις που σε ακολουθούν, κυρίως παραμένοντας πιστή στο πνεύμα των συναντήσεων αυτών» λέει.


Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Βαγγέλη Ραπτόπουλο, σύζυγό της επί είκοσι πέντε χρόνια. Όπως δηλώνει: «Αν δεν ήταν σύζυγός μου, θα βρισκόταν ανάμεσα στους συγγραφείς που θα ήθελα να τους πάρω συνέντευξη».


Τη μέρα που συναντηθήκαμε διάβαζε το βιβλίο του Μπανκς Ράσελ «Μια άλλη γλυκιά διάσταση», στο οποίο ξετυλίγεται η ιστορία ενός πολύνεκρου δυστυχήματος σχολικού λεωφορείου και το ηθικό δίλημμα μιας μικρής κοινωνίας. Το δίλημμα αυτό φέρνει στο φως ένα από τα πιο βασανιστικά ερωτήματα της ζωής: «Όταν το χειρότερο συμβεί, σε ποιον ρίχνεις το φταίξιμο;».


Αγαπημένοι της ξένοι συγγραφείς είναι οι Φίλιπ Ροθ, Πολ Όστερ, Χάινριχ Μπελ και Μίλαν Κούντερα. Αναφέρει ότι το βιβλίο που τη σημάδεψε σε μικρή ηλικία ήταν το «Κάστρο» του Κρόνιν. Ήρωας είναι ένας γιατρός είκοσι τεσσάρων χρόνων που ξεκινά με τον ιδεαλισμό και την αγνότητα της ηλικίας του να υπηρετήσει τους αρρώστους στη μουντή και άχαρη φύση των ανθρακωρυχείων της νότιας Ουαλίας. Ζητά να ανατρέψει το υπάρχον, προσβλέποντας σε μια αγαθή επανάσταση που θα λειτουργήσει ως μια κοινωνική αλλά και θεία δικαιοσύνη.

Η γνωστή δημοσιογράφος λατρεύει το κολύμπι, τον χορό, το διάβασμα και τις ξένες σειρές. «Δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από τον ελεύθερο χρόνο» προσθέτει. Κλείνοντας, θα μου πει ότι από τότε που θυμάται τον εαυτό της επιθυμούσε να γράφει και να διαβάζει. Το κατάφερε. Γι' αυτό συμπληρώνει εμφατικά: «Όσο μπορώ να διαβάζω, δεν θα πλήξω ποτέ στη ζωή μου».


Φεύγοντας, τη ρωτώ τι εύχεται για το δικό της βιβλίο. Εκείνη τη στιγμή ανοίγει το «Χωρίς μαγνητόφωνο» και εστιάζει σε μια παράγραφο που είχε γράψει για το βιβλίο της Μάρως Δούκα «Τίποτα δεν χαρίζεται»: «Θα μπορούσε κανείς να διαβάσει το βιβλίο αυτό ξεκινώντας απ' όποιο σημείο τού κάνει κέφι, άναρχα. Έτσι όμως και το πιάσει από την αρχή ως το τέλος, συντονισμένος με τη συνειρμική σκέψη και τους ελιγμούς της Δούκα ανάμεσα σε πρόσωπα, έργα κι εποχές, ακόμα καλύτερα. Υπάρχουν πολλές παράλληλες ιστορίες που τρέχουν υπόγεια στις σελίδες του: για το πώς διαμορφώνεται ένας συγγραφέας, πώς τέχνη και ζωή αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοκαθρεφτίζονται αλλά και πώς μια χώρα, η δική μας, γλίστρησε στην ανεμελιά της ευημερίας, δόξασε τη φτήνια, έπεσε στην παγίδα της αμεριμνησίας κι έφτασε εδώ που έφτασε».



Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγoντας το αρχείο του Μένη Κουμανταρέα

Βιβλίο / Ανοίγoντας το αρχείο του Μένη Κουμανταρέα

Μια νουβέλα με θέμα ταμπού, που κανένας δεν γνώριζε την ύπαρξή της. Ορισμένα αποκηρυγμένα κείμενα. Άγνωστες εκδοχές των βιβλίων του. Και πολλά άλλα στοιχεία από το αρχείο του δολοφονημένου συγγραφέα έρχονται στο φως πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια μύχια πτυχή του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ