ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Οι εκδότες μιλούν για την αναστολή της διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές

Οι εκδότες μιλούν για την αναστολή της διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές Facebook Twitter
Φτάσαμε στο σήμερα, όπου, ενώ υπάρχουν τα χρήματα των εκδοτών στο κρατικό ταμείο για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, δεν μπορούν να εκταμιευτούν, γιατί οι υπάλληλοι αδυνατούν να ελέγξουν τα τιμολόγια.
0

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣΕΕΒΙ (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) να αναστείλει τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και στους σπουδαστές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 μίλησαν στη LiFO οι κ.κ. Αλέξανδρος Παπαζήσης, πρόεδρος του ΣΕΕΒΙ, και Γιώργος Δαρδανός, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου προκειμένου να σκιαγραφήσουν τα αίτια της οικονομικής αδυναμίας του κλάδου να στηρίξει με ίδιους πόρους τη διανομή.

Ο κ. Δαρδανός περιγράφει το καθεστώς προμήθειας επιστημονικών συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια τα χρόνια της κρίσης, δίνοντας οικονομικά στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος των περικοπών. «Πριν από μερικά χρόνια, για την προμήθεια των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το κράτος διέθετε περίπου το ποσό των ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αρχικά, πριν από τέσσερα χρόνια, καταργήθηκε το δεύτερο βιβλίο (βοήθημα). Πρόπερσι, έγινε ένα οριζόντιο κούρεμα της τάξης του 15% στις τιμές όλων των πανεπιστημιακών εγχειριδίων. Μία χρονιά μετά, δηλαδή πέρσι, εφαρμόστηκαν οι “επτά κόφτες τιμών”. Η εφαρμογή των περιορισμών αυτών έφερε ως αποτέλεσμα ένα επιπλέον κούρεμα ύψους 28-30%. Βέβαια, το υπουργείο έκανε δύο θετικές κινήσεις: η πρώτη ήταν ότι άρχισε να αγοράζει, αργά έστω και σε μικρές ποσότητες, βιβλία για τις βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια των πανεπιστημιακών σχολών. Η δεύτερη ήταν ότι αποφασίστηκε η δωρεάν παραχώρηση βιβλίων στους φοιτητές που βρίσκονται στο δεύτερο πτυχίο – και δεν είναι λίγοι. Προειδοποιήσαμε εγκαίρως το υπουργείο ότι οι κόφτες αυτοί έκαναν τη διαδικασία κοστολόγησης και έγκρισης των τιμολογίων τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα που δεν θα υπήρχε υπάλληλος ούτε του υπουργείου Παιδείας ούτε του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος θα μπορούσε να ελέγξει τα τιμολόγια των εκδοτών και να εγκρίνει την πληρωμή τους. Και δικαιωθήκαμε πανηγυρικά! Φτάσαμε στο σήμερα, όπου, ενώ υπάρχουν τα χρήματα των εκδοτών στο κρατικό ταμείο για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, δεν μπορούν να εκταμιευτούν, γιατί οι υπάλληλοι αδυνατούν να ελέγξουν τα τιμολόγια. Εν τω μεταξύ, οι εκδότες αιμορραγούν οικονομικά: έχουν ήδη πληρώσει το κόστος έκδοσης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για να είναι έτοιμα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τους ζητείται η προπληρωμή του φόρου για το επόμενο έτος κι έχουν ήδη προπληρώσει προκαταβολή ΦΠΑ 18%, ο οποίος δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται. Επιπλέον, ο κλάδος μας έχει ιδιαιτερότητα στον ΦΠΑ (παράγουμε βιβλία με ΦΠΑ 24% και πουλάμε με ΦΠΑ 6%». 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΕΒΙ κ. Παπαζήσης: «Οι νέες προτάσεις που εφαρμόστηκαν από το υπουργείο ήταν η οριζόντια περικοπή της τάξεως 16-20% σε όλες τις τιμές των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (2016-17), η μη πληρωμή διχρωμιών, ακόμα και αναγκαίων για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου όπου αντικαθιστούν τετραχρωμίες, η μη πληρωμή του σκληρού εξωφύλλου, η αύξηση του ποσοστού των σελίδων από 30% σε 40% για τον χαρακτηρισμό ενός βιβλίου ως “τεχνικού”, η πληρωμή συγγραμμάτων που έχουν το πολύ 900 σελίδες, η πληρωμή μειωμένης τιμής λόγω παλαιότητας, η πληρωμή μειωμένης τιμής λόγω αριθμού διανεμηθέντων αντιτύπων». Και συμπληρώνει: «Τα χρήματά μας είναι ήδη διαθέσιμα στο υπουργείο και δεν έχουν εκταμιευθεί από τον Μάιο του 2016, κυρίως λόγω των υπερ-σχολαστικών ελέγχων επειδή το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ που χρησιμοποιούμε δεν επιδέχεται παρερμηνείες και είναι απόλυτα διαφανές. Αυτήν τη στιγμή, λόγω έλλειψης πόρων, αδυνατούμε να πληρώσουμε όχι μόνο τους φόρους μας αλλά και το προσωπικό μας, τους συγγραφείς και τους συνεργάτες παραγωγής».

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχή της ηδονής: Μια σουρεαλιστική, σέξι ιστορία στην καλοκαιρινή Ανάφη 

Βιβλίο / Η αρχή της ηδονής: Μια σουρεαλιστική, σέξι ιστορία στην καλοκαιρινή Ανάφη 

Ένα τολμηρό καλλιτεχνικό project έγινε η αφορμή για να κάνει ο εικαστικός René Habermacher ένα ταξίδι στη θάλασσα με πλήρωμα έξι ναύτες κι έναν καπετάνιο, απαθανατίζοντας μια σουρεαλιστική εμπειρία που κατέληξε σε ναυάγιο. Το βιβλίο «The Pleasure Principle» καταγράφει αυτό το ταξίδι μέσα από φωτογραφίες του René, κείμενα και εικαστικά έργα, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση.
M. HULOT
Νίκος Μάντης «Το χιόνι του καλοκαιριού»

Το πίσω ράφι / Για τις απουσίες που μας κάνουν αργούς στα αισθήματα

Καλοκαίρι στην Πελοπόννησο, στη σκιά της δεκαετίας του ’80: ένα πληγωμένο παιδί, μια μητέρα που επιστρέφει αλλαγμένη και μυστικά που βαραίνουν τη σιωπή των ενηλίκων - αυτά ξετυλίγει ο Νίκος Α. Μαντής στο πρώτο του μυθιστόρημα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Νέα βιβλία που περιμένουμε ως το τέλος του χρόνου, και κάποιες επανεκδόσεις

Fall Preview 2025 / 13 βιβλία που περιμένουμε ως το τέλος της χρονιάς

Ο πάντα επίκαιρος Καβάφης, νέα, σύγχρονα και παλιότερα ονόματα της λογοτεχνικής σκηνής και κάποιες ξεχωριστές επανεκδόσεις που δικαίως θα διεκδικήσουν χώρο στη βιβλιοθήκη όλων, βιβλιόφιλων και μη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Εμανουέλ Καρέρ «Ένα ρωσικό μυθιστόρημα»

Το πίσω ράφι / Ένα επτασφράγιστο μυστικό που προκάλεσε αμηχανία και πάταγο

Προκλητικός, ωμός, συχνά σοκαριστικός, ο Εμανουέλ Καρέρ εξερευνά στο «Ένα ρωσικό μυθιστόρημα» το οικογενειακό του παρελθόν, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμα και τα πιο κοντινά του πρόσωπα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ζυμώνοντας ψωμί και ταριχεύοντας έναν νεκρό στην αρχαία Αίγυπτο

Αναγνώσεις / Ζυμώνοντας ψωμί και ταριχεύοντας έναν νεκρό στην αρχαία Αίγυπτο

Πώς ήταν η ζωή στην αρχαία Αίγυπτο; Ένας Αμερικανός αρχαιολόγος περιγράφει το 24ωρο των ανθρώπων κάθε ιδιότητας και κοινωνικής τάξης στις Θήβες της αρχαίας Αιγύπτου μέσα από ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι αληθινές.
THE LIFO TEAM
Ανί Ερνό: «Όπως η σεξουαλική επιθυμία, έτσι και η μνήμη δεν σταματά ποτέ»

Βιβλίο / Ανί Ερνό: «Όπως η σεξουαλική επιθυμία, έτσι και η μνήμη δεν σταματά ποτέ»

Η Γαλλίδα συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας γεφυρώνει, με τη μυθιστορηματοποίηση της μνήμης, τη μεγάλη λογοτεχνία, από τον Μαρσέλ Προυστ μέχρι τον σύγχρονό μας Εντουάρ Λουί. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1940.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΕΠΕΞΕΡΓ. Παύλος Μεθενίτης «Αμανίτα μουσκάρια»

Το πίσω ράφι / Όταν μια ολόκληρη διμοιρία ανταρτών ξεκληρίστηκε από παραισθησιογόνα μανιτάρια

Στηριγμένο σε πραγματικά γεγονότα, το μυθιστόρημα «Αμανίτα μουσκάρια» του Παύλου Μεθενίτη εξερευνά το ζήτημα των ουσιών ως καταφύγιο αλλά και ως καταστροφή, και μας παρασύρει σ’ ένα ταξίδι ποτισμένο από την ελληνική πραγματικότητα, παραμονές της οικονομικής κρίσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Arsenale: Το πιο απρόσμενο βιβλιοπωλείο των Κυκλάδων φτιάχτηκε στην Ανάφη

Βιβλίο / Arsenale: Το πιο απρόσμενο βιβλιοπωλείο των Κυκλάδων φτιάχτηκε στην Ανάφη

Σε ένα νησί που μετρά λιγότερους από 300 μόνιμους κατοίκους, ένα παλιό καραβόσπιτο μεταμορφώθηκε σε ένα καταφύγιο πολιτισμού γεμάτο βιβλία, μουσικές και μικρούς θησαυρούς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μαρκ Τουέιν, «Οι περιπέτειες του Χακ Φιν»

Το πίσω ράφι / Το μυθιστόρημα του Μαρκ Τουέιν που έθαψαν οι κριτικοί και το αποθέωσε ο Χέμινγουεϊ

Στις «Περιπέτειες του Χακ Φιν» ο Μαρκ Τουέιν έπλασε τον πιο ελεύθερο ήρωα της αμερικανικής λογοτεχνίας, που αρνήθηκε τους κανόνες της κοινωνίας του και ένωσε την τύχη του με έναν σκλάβο δραπέτη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ