Οι εκδότες μιλούν για την αναστολή της διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές

Οι εκδότες μιλούν για την αναστολή της διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές Facebook Twitter
Φτάσαμε στο σήμερα, όπου, ενώ υπάρχουν τα χρήματα των εκδοτών στο κρατικό ταμείο για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, δεν μπορούν να εκταμιευτούν, γιατί οι υπάλληλοι αδυνατούν να ελέγξουν τα τιμολόγια.
0

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣΕΕΒΙ (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) να αναστείλει τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και στους σπουδαστές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 μίλησαν στη LiFO οι κ.κ. Αλέξανδρος Παπαζήσης, πρόεδρος του ΣΕΕΒΙ, και Γιώργος Δαρδανός, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου προκειμένου να σκιαγραφήσουν τα αίτια της οικονομικής αδυναμίας του κλάδου να στηρίξει με ίδιους πόρους τη διανομή.

Ο κ. Δαρδανός περιγράφει το καθεστώς προμήθειας επιστημονικών συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια τα χρόνια της κρίσης, δίνοντας οικονομικά στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος των περικοπών. «Πριν από μερικά χρόνια, για την προμήθεια των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το κράτος διέθετε περίπου το ποσό των ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αρχικά, πριν από τέσσερα χρόνια, καταργήθηκε το δεύτερο βιβλίο (βοήθημα). Πρόπερσι, έγινε ένα οριζόντιο κούρεμα της τάξης του 15% στις τιμές όλων των πανεπιστημιακών εγχειριδίων. Μία χρονιά μετά, δηλαδή πέρσι, εφαρμόστηκαν οι “επτά κόφτες τιμών”. Η εφαρμογή των περιορισμών αυτών έφερε ως αποτέλεσμα ένα επιπλέον κούρεμα ύψους 28-30%. Βέβαια, το υπουργείο έκανε δύο θετικές κινήσεις: η πρώτη ήταν ότι άρχισε να αγοράζει, αργά έστω και σε μικρές ποσότητες, βιβλία για τις βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια των πανεπιστημιακών σχολών. Η δεύτερη ήταν ότι αποφασίστηκε η δωρεάν παραχώρηση βιβλίων στους φοιτητές που βρίσκονται στο δεύτερο πτυχίο – και δεν είναι λίγοι. Προειδοποιήσαμε εγκαίρως το υπουργείο ότι οι κόφτες αυτοί έκαναν τη διαδικασία κοστολόγησης και έγκρισης των τιμολογίων τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα που δεν θα υπήρχε υπάλληλος ούτε του υπουργείου Παιδείας ούτε του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος θα μπορούσε να ελέγξει τα τιμολόγια των εκδοτών και να εγκρίνει την πληρωμή τους. Και δικαιωθήκαμε πανηγυρικά! Φτάσαμε στο σήμερα, όπου, ενώ υπάρχουν τα χρήματα των εκδοτών στο κρατικό ταμείο για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, δεν μπορούν να εκταμιευτούν, γιατί οι υπάλληλοι αδυνατούν να ελέγξουν τα τιμολόγια. Εν τω μεταξύ, οι εκδότες αιμορραγούν οικονομικά: έχουν ήδη πληρώσει το κόστος έκδοσης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για να είναι έτοιμα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τους ζητείται η προπληρωμή του φόρου για το επόμενο έτος κι έχουν ήδη προπληρώσει προκαταβολή ΦΠΑ 18%, ο οποίος δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται. Επιπλέον, ο κλάδος μας έχει ιδιαιτερότητα στον ΦΠΑ (παράγουμε βιβλία με ΦΠΑ 24% και πουλάμε με ΦΠΑ 6%». 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΕΒΙ κ. Παπαζήσης: «Οι νέες προτάσεις που εφαρμόστηκαν από το υπουργείο ήταν η οριζόντια περικοπή της τάξεως 16-20% σε όλες τις τιμές των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (2016-17), η μη πληρωμή διχρωμιών, ακόμα και αναγκαίων για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου όπου αντικαθιστούν τετραχρωμίες, η μη πληρωμή του σκληρού εξωφύλλου, η αύξηση του ποσοστού των σελίδων από 30% σε 40% για τον χαρακτηρισμό ενός βιβλίου ως “τεχνικού”, η πληρωμή συγγραμμάτων που έχουν το πολύ 900 σελίδες, η πληρωμή μειωμένης τιμής λόγω παλαιότητας, η πληρωμή μειωμένης τιμής λόγω αριθμού διανεμηθέντων αντιτύπων». Και συμπληρώνει: «Τα χρήματά μας είναι ήδη διαθέσιμα στο υπουργείο και δεν έχουν εκταμιευθεί από τον Μάιο του 2016, κυρίως λόγω των υπερ-σχολαστικών ελέγχων επειδή το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ που χρησιμοποιούμε δεν επιδέχεται παρερμηνείες και είναι απόλυτα διαφανές. Αυτήν τη στιγμή, λόγω έλλειψης πόρων, αδυνατούμε να πληρώσουμε όχι μόνο τους φόρους μας αλλά και το προσωπικό μας, τους συγγραφείς και τους συνεργάτες παραγωγής».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Βιβλίο / Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Από την Αμοργό ως την Αλεξανδρούπολη και από την Ξάνθη ως τη Μυτιλήνη, τα μικρά βιβλιοπωλεία αποκτούν για πρώτη φορά συλλογική φωνή. Βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ