Ο Άρθουρ Κλαρκ του 1964 προβλέπει το μέλλον και το πετυχαίνει διάνα

Facebook Twitter
0


«Θα μπορούμε να βρισκόμαστε σε άμεση επαφή μεταξύ μας, όπου κι αν βρισκόμαστε, θα μπορούμε να επικοινωνούμε με τους φίλους μας σε όλη τη γη, ακόμα κι αν δεν ξέρουμε που βρίσκεται το σώμα τους. Σε πενήντα χρόνια από τώρα, θα είναι δυνατόν για κάποιον να κάνει τις δουλείες του από την Ταϊτή ή από το Μπαλί σα να βρίσκεται στο Λονδίνο… Σχεδόν όλες οι ικανότητες, διοικητικές, ακόμα και σωματικές δραστηριότητες, θα μπορούν μια μέρα να πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα από την απόσταση. Το εννοώ απόλυτα όταν λέω ότι μια μέρα θα μπορούμε να έχουμε χειρουργούς που θα πραγματοποιούν εγχειρίσεις στη Νέα Ζηλανδία, ενώ οι ίδιοι θα βρίσκονται στο Εδιμβούργο.»

Το 2001, χειρουργοί που βρίσκονταν στην Καλιφόρνια έκαναν 17 επεμβάσεις σε ασθενείς που βρισκόταν στη Ρώμη. Η ομάδα είχε στη διάθεσή της ρομπότ και τεχνολογία videoconference.

Δεν επρόκειτο απλώς για φαντασιώσεις ενός ενθουσιώδους συγγραφέα: όχι μόνο ήξερε τι έλεγε, αλλά ήταν και σε θέση να τεκμηριώσει τις απόψεις του. Το 1945 δημοσίευσε μια μελέτη με τίτλο Extra-Terrestrial Relays — Can Rocket Stations Give Worldwide Radio Coverage, η οποία δημοσιεύτηκε στο Wireless World, ένα περιοδικό που δεν ήταν επίσημα επιστημονικό, αλλά ήταν από τα λίγα που έχαιρε αντίστοιχου σεβασμού. Στη μελέτη αυτή ο Clarke εξετάζει στην ουσία την αρχή της δορυφορικής αναμετάδοσης πληροφοριών, κάτι που άρχισε συζητιέται στα σοβαρά το 1954.

Νομίζω ότι ο Άρθουρ Κλαρκ έγινε (ξανά) γνωστός επειδή ο Κιούμπρικ σκηνοθέτησε την Οδύσσεια 2001, παρά για τις συγγραφικές του ικανότητες. Η ταινία έχει τεράστια αξία, βεβαίως, αλλά αναρωτιέμαι πόσοι κατάλαβαν τι γίνεται χωρίς να έχουν διαβάσει το βιβλίο. Οι εικόνες είναι καταπληκτικές μεν, αλλά υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτές η οποία επίσης αξίζει πολύ. Αν δεν έχετε διαβάσει ακόμα την τριλογία της Οδύσσειας, ήρθε η ώρα για να το κάνετε. Αν δε μπορώ να σας πείσω για το πόσο σπουδαίος συγγραφέας ήταν ο Άρθουρ Κλαρκ, ας μιλήσουν τα γεγονότα: διαβάστε την πιο μικρή – σύντομη ιστορία που έγραψε για τον εκδότη του περιοδικού Analog το 1984. Η ιστορία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό την ίδια χρονιά:

Και ο Θεός είπε: DELETE σειρές Ένα μέχρι Άλφα. LOAD. RUN.

Και το σύμπαν σταμάτησε να υπάρχει.

 

Μετά αναλογίστηκε για μερικούς αιώνες, αναστέναξε, και πρόσθεσε: ERASE.

Και δεν υπήρξε ποτέ.

 

Υστερόγραφο: οι «Επικυρίαρχοι» είναι ακόμα καλύτερη ιστορία από την Οδύσσεια. Κατά την δική μου, εντελώς ασήμαντη γνώμη. Απλά σας το λέω…

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Romantasy: Το σύγχρονο εκδοτικό φαινόμενο που σπάει ταμεία και κατακτά τους νεαρούς αναγνώστες

Βιβλίο / Romantasy: Έρωτες, δράκοι και επική δράση στη νέα υβριδική λογοτεχνία της γενιάς του ΤιkTok

Συνδυάζοντας έρωτα, δράκους και επικές περιπέτειες, το υβριδικό αυτό είδος σημειώνει εντυπωσιακές πωλήσεις παγκοσμίως, μετατρέπει συγγραφείς όπως η Ρεμπέκα Γιάρος και η Σάρα Τζ. Μάας σε σταρ της γενιάς του TikTok
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ 22η ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, σε τροχιά σύνδεσης με τις νέες τάσεις αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Βιβλίο / ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Απολογισμός της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Μαΐου και διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από το ΕΛΙΒΙΠ. Ποιες σημαντικές καινοτομίες υπήρξαν και τι μένει να γίνει ακόμα;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η συγγραφέας πίσω από τα «Μπούτια και Διανόηση»

Βιβλία και Συγγραφείς / Η συγγραφέας πίσω από τo «Μπούτια και Διανόηση»

Η πιο αναγνωρίσιμη βιβλιοφιλική φωνή του ελληνικού Instagram, η Ματίνα Αποστόλου, γνωστή από τον λογαριασμό της «Intellectual Thighs», μιλά για την αγάπη της για τα βιβλία αλλά και για το νέο της μυθιστόρημα, «Ρίζες».
M. HULOT
«Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», ένα graphic novel για τη ζωή του πρόωρα χαμένου δημιουργού

Βιβλίο / Παύλος Σιδηρόπουλος: Ένα graphic novel για τη ζωή του «πρίγκιπα της ροκ»

Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, που εργάστηκαν στο σενάριο και στο σχέδιο του «Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», εξηγούν πώς προσέγγισαν τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία αυτής της σύνθετης προσωπικότητας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ευτυχώς για μας, η Τζένη Μαστοράκη αγαπούσε από μικρή τις ιστορίες που τη φόβιζαν/ «Κι όλα τα κακά σκορπά…»: Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη

Βιβλίο / Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη κυκλοφορεί ξανά

Ένα σπουδαίο, αλλά σχετικά άγνωστο έργο της κορυφαίας ποιήτριας και μεταφράστριας κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε αυτόνομη έκδοση από την Άγρα, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Titus Milech: «Όταν κατάλαβα, μου ήταν αδύνατο να συνεχίσω να μιλάω Γερμανικά»

Titus Milech / O Γερμανός ψυχίατρος που νιώθει βαθιά απαξίωση για τη χώρα του

Ο Titus Milech μιλάει για τη βαθιά απαξίωση που νιώθει για τη χώρα στην οποία γεννήθηκε λόγω των εγκλημάτων του ναζισμού και εξηγεί γιατί του είναι αδύνατον ακόμα και να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Άλμπερτ Σπέερ, «ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Φύρερ»

Βιβλίο / Άλμπερτ Σπέερ, «ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Φύρερ»

Ένα νέο βιβλίο εξερευνά την γοητεία που ασκούσε στον Χίτλερ ο αγαπημένος του αρχιτέκτονας και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο Σπέερ «ξέπλυνε» τη συμμετοχή του στον όλεθρο και εμφανίστηκε ως «ο καλός Ναζί»
THE LIFO TEAM
Ερίκ Βιγιάρ: Ο συγγραφέας που μίλησε τη γλώσσα των φτωχών και των κατατρεγμένων

Βιβλίο / Ερίκ Βιγιάρ: Ο συγγραφέας που μίλησε τη γλώσσα των φτωχών και των κατατρεγμένων

Το νέο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα που κυκλοφορεί στα ελληνικά, «Οι ορφανοί - Μια ιστορία του Μπίλι δε Κιντ», επιβεβαιώνει τον λόγο που το ελληνικό αναγνωστικό κοινό τον προτιμά: αφηγείται πραγματικά γεγονότα με την ευαισθησία του λογοτέχνη και δεν φοβάται να προασπιστεί με τις λέξεις του τους αφανείς και τους ανυπεράσπιστους.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Όταν η αγάπη δεν έχει γλώσσα

Φωτογραφία / Father and Son: Φωτογραφίζοντας μια σιωπηλή σχέση

Στο φωτογραφικό πρότζεκτ «Father and Son» του Βάλερι Ποστάροβ, μια απλή χειρονομία, το κράτημα του χεριού, μετατρέπεται σε πράξη επανασύνδεσης, φωτίζοντας τη σιωπηλή, συχνά ανείπωτη σχέση ανάμεσα σε πατέρες και γιους μέσα από διαφορετικές κουλτούρες και γενιές.
M. HULOT