Η περιπέτεια της Λογικής

Η περιπέτεια της Λογικής Facebook Twitter
0

Τι είναι το Logicomix;

Είναι το μυθιστόρημα μιας μεγάλης πνευματικής περιπέτειας σε μορφή κόμικ ή, αν προτιμάτε, graphic novel.

Ποια είναι η πραγματικότητα στην οποία βασίζεται;

Η δράση διαρκεί κάπου πενήντα χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του 1880 μέχρι την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Αφηγητής και κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Μπέρτραντ Ράσελ και η ιστορία στην οποία πρωταγωνιστεί είναι η αγωνιώδης απόπειρα κάποιων πνευματικά υπερφιλόδοξων, ιδιοφυών αλλά και βασανισμένων ανθρώπων να αποδείξουν ότι τα μαθηματικά οδηγούν στην απόλυτη αλήθεια, η περιπέτεια που ονομάζεται «αναζήτηση των θεμελίων».

Ήρωές σας είναι μαθηματικοί όπως ο Χίλμπερτ και ο Γκέντελ και φιλόσοφοι όπως ο Βίτγκενσταϊν και τα μέλη του περίφημου «Κύκλου της Βιέννης». Πώς συναντιέται η πραγματική ζωή και το έργο τους με τη μυθοπλασία;

Ένας βιογράφος θεωρητικά προσπαθεί να μην αλλοιώνει την πραγματικότητα - μάταιος κόπος, βέβαια, γιατί η αλλοίωση είναι στη φύση της αφήγησης. Όμως εμείς, με τον Χρίστο Παπαδημητρίου, ξεκινήσαμε μεν από πραγματικά γεγονότα, είχαμε όμως εξαρχής τη διάθεση να πούμε την ιστορία με δικό μας τρόπο, με μυθιστόρημα, όχι βιογραφία. Έτσι κι αλλιώς, η ιστορία μας είναι μακρόχρονη και πολυπρόσωπη, κι η προσαρμογή της σε ένα ενιαίο αφηγηματικό σύνολο απαιτεί μεγάλα άλματα αφαίρεσης και σύνθεσης, άρα και φαντασίας. Θα έλεγα λοιπόν ότι στοLogicomixσυμβαίνει ένα παράδοξο απ' αυτά που τρέμουν οι μαθηματικοί: Ενώ βασίζεται στην πραγματικότητα, είναι ταυτόχρονα έντονα μυθοπλαστικό με πολλές σημασίες του όρου.

Παίζει ρόλο η Αθήνα στην εξέλιξη της ιστορίας, αποτελεί μέρος του καμβά;

Η κύρια ιστορία κυλάει ανάμεσα σε τρία κεφάλαια, όπου οι συγγραφείς, ο Χρίστος κι εγώ, κι οι καλλιτέχνες, ο Αλέκος κι η Αννί, ερχόμαστε αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλο και με το υλικό, προσπαθώντας να καταλάβουμε καλύτερα τα γεγονότα και το νόημά τους, στο τότε και στο σήμερα. Τα κεφάλαια αυτά εξελίσσονται στη σημερινή Αθήνα.

Γιατί επιλέξατε graphicnovelγια να μιλήσετε για τη λογική και τα μαθηματικά; Μήπως στοχεύετε σε ένα περισσότερο νεανικό κοινό;

Μα δεν «μιλάμε για τη λογική και τα μαθηματικά»! Λέμε μια ιστορία βαθιά ανθρώπινη, της οποίας οι πρωταγωνιστές είναι μπλεγμένοι σε μια αναζήτηση υπαρξιακή - άλλο αν οι αφορμές της είναι η λογική και τα μαθηματικά. Όσο για το κόμικ: είναι μια εκφραστικά υπερπλήρης γλώσσα, το πάντρεμα δύο μεγάλων τεχνών, της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής, που φτιάχνει μια τρίτη, αυτόνομη. Με αυτή την έννοια, τα κόμικς δεν έχουν κανένα λόγο -εκτός από την ιστορική συγκυρία και τις προτιμήσεις κάποιων δημιουργών- να στοχεύουν σε κοινό συγκεκριμένης ηλικίας. Το κοινό του Logicomix είναι το κοινό ενός μυθιστορήματος. Βέβαια, το νεανικό κοινό είναι ευπρόσδεκτο - αλλά καλεσμένοι είναι όλοι!

Ποια η προσωπική σας εμπλοκή στο εικαστικό σκέλος;

Το σενάριο γράφτηκε με την τεχνική που λέγεται «full script». Δηλαδή, ξεκινώντας από τη δράση και τους διαλόγους, που γράψαμε μαζί με τον Χρίστο, εγώ έκανα στη συνέχεια το ντεκουπάζ, το σπάσιμο της δράσης σε καρέ, περιγράφοντάς τα με γλώσσα κινηματογραφική, καθώς κι ο Αλέκος κι εγώ έχουμε περάσει από το σινεμά. Από εκεί και πέρα αρχίζει η καθαρά εικαστική δουλειά του Αλέκου και της Αννί. Το ταλέντο τους είναι το εκ των ων ουκ άνευ του βιβλίου.

Πόσο δύσκολο ήταν να υποχωρήσουν οι λέξεις απέναντι στις εικόνες; Ποιοι συμβιβασμοί ή προκλήσεις εμφανίζονται στο πέρασμα από τη λογοτεχνία στο κείμενο για ένα γραφικό μυθιστόρημα;

Κανένας συμβιβασμός, μόνο προκλήσεις και δυνατότητες. Το graphic novel δεν υστερεί σε εκφραστική δυνατότητα και νοηματικό βάθος ούτε του μυθιστορήματος, ούτε του θεάτρου, ούτε του κινηματογράφου. Έχει βέβαια τους δικούς του κανόνες - όπως κάθε τέχνη.

Βοηθάει το κόμικ στην αποκατάσταση της επικοινωνίας της λογικής και των μαθηματικών με το ευρύ κοινό; Είναι μια χρήσιμη εκλαΐκευση;

Δεν πιστεύω ότι η επικοινωνία οποιουδήποτε είδους βοηθιέται με κάτι άλλο από την καλή διάθεση και το μεράκι μόνο, πράγματα που μπορεί να βρεθούν οπουδήποτε. Πάντως, εμείς δεν νοιώθουμε ιεραπόστολοι των μαθηματικών ούτε μας ενδιαφέρει να κάνουμε «εκλαΐκευση» - έννοια που, μεταξύ μας, αντιπαθώ ιδιαίτερα. Λέμε μια ιστορία πάνω σε ένα θέμα που μας παθιάζει κι αυτό το πάθος είναι ο μόνος οδηγός μας.

Ποια θα είναι η διεθνής πορεία του;

Έχει ήδη αγοραστεί από τον Bloomsbury, οίκο με μεγάλη λογοτεχνική παράδοση - αλλά γνωστότερο πια ως «εκδότη του Χάρι Πότερ»! Θα το κυκλοφορήσει σε Αμερική και Αγγλία την άνοιξη ως το πρώτο του graphic novel. Επίσης, έχουν αρχίσει να γίνονται πωλήσεις σε εκδότες άλλων χωρών, ευρωπαϊκών αλλά και ασιατικών.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη δημιουργία του;

Χωρίς καμία αμφιβολία τα πέντε χρόνια και βάλε της διάρκειάς του. Έργο υπομονής και επιμονής, μακρύτατης και αδιάλειπτης προσήλωσης - δύσκολο πράγμα!

Είναι μια ιστορία με happyend;

Α, μη ρωτάτε συγγραφέα να σας μιλήσει για το τέλος! Το μόνο που μπορώ να πω είναι το παλιό εκείνο «η συνέχεια επί της οθόνης»... Ή, σωστότερα, «επί της σελίδας!».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί διαβάζουμε (και αγαπάμε) ακόμα τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Βιβλίο / Γιατί διαβάζουμε (και αγαπάμε) ακόμα τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Η ταινία της Έμεραλντ Φένελ μας θύμισε την αξεπέραστη αξία του κλασικού έργου της Έμιλι Μπροντέ και τους άπειρους λόγους για τους οποίους παραμένει ανάμεσα στα αγαπημένα αναγνωστών και κριτικών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ευάρεστος Πιμπλής: «Το να σε λέει “τέρας” ένας Πρόεδρος είναι τρομακτικό»

Lifo Videos / Ευάρεστος Πιμπλής: «Το να σε λέει “τέρας” ένας Πρόεδρος είναι τρομακτικό»

Ο νεαρός συγγραφέας που έκανε αίσθηση με το πρώτο του μυθιστόρημα «Πέρα από τη συναίνεση» (εκδ. Πόλις) μιλά για την queer κουλτούρα στα χρόνια του Tραμπ και για το πώς συμφιλιώνεται κανείς με τον ομοερωτικό σεξουαλικό του προσανατολισμό σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Εξομολόγηση και μαθητεία»

Long Stories / «Εξομολόγηση και μαθητεία»

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος υπήρξε στενός φίλος του Μένη Κουμανταρέα από το 1978 μέχρι το 2014, που ο σημαντικός Έλληνας συγγραφέας δολοφονήθηκε. Σε αυτό το διάστημα αντάλλαξαν επιστολές, «ένα δούναι και λαβείν ανάμεσα σε δυο ψυχές, ένα γραμμένο από την ίδια τη ζωή επιστολογραφικό μυθιστόρημα», που ετοιμάστηκαν για να κυκλοφορήσουν, η έκδοσή τους όμως έχει «παγώσει». Δημοσιεύουμε τον πρόλογο που ο Β. Ραπτόπουλος ετοίμασε για αυτόν τον τόμο, υπό μορφή μιας τελευταίας άτυπης επιστολής, όπως λέει ο ίδιος.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τι κοινό έχουν ο Μπάρακ Ομπάμα και η Ντούα Λίπα;

The Review / Ας μιλήσουμε για το βιβλίο που ενθουσίασε τη Ντούα Λίπα και τον Μπάρακ Ομπάμα

Διάβασαν και προώθησαν και οι δυο το μυθιστόρημα «Σάρκα» του Ουγγροβρετανού Ντέιβιντ Σόλοϊ, που κέρδισε το βραβείο Booker του 2025 και θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. H Βένα Γεωργακοπούλου συζητά γι’ αυτό με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο, πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Γιάννης Παλαβός

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Παλαβός: «Τα βιβλιοπωλεία είναι γεμάτα μέτρια ή κακά βιβλία»

Μεγάλωσε σ’ ένα γυναικείο περιβάλλον και βρήκε καταφύγιο στην παιδική βιβλιοθήκη του χωριού του. Δεν ένιωσε ποτέ πραγματικά Αθηναίος και τον ενοχλεί ο διάχυτος εγωισμός των social media. Aκόμη και σήμερα αρκετοί πιστεύουν πως το «Παλαβός» είναι ψευδώνυμο. Ο βραβευμένος συγγραφέας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Έχουν, αλήθεια, νόημα οι επανεκδόσεις βιβλίων;

Βιβλίο / Έχουν νόημα οι επανεκδόσεις;

Η εκ νέου κυκλοφορία ξένων τίτλων φέρνει στο προσκήνιο κλασικά έργα, αλλά θέτει και το εξής ερώτημα: χρειαζόμαστε επετειακές εκδόσεις βιβλίων όπως η «Λίγη Ζωή» της Γιαναγκιχάρα, που μοιάζει να αφορά την εποχή που γράφτηκε;
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άρια Σαϊονμάα: «Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται»

Το πίσω ράφι / «Μίκη, ήσουν και είσαι ο πιο σημαντικός μέντορας»

Το αυτοβιογραφικό αφήγημα της Άρια Σαγιονμάα «Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται» σφραγίζει η πληθωρική προσωπικότητα του Θεοδωράκη, καθώς ανασυστήνεται η πολιτικοποιημένη ατμόσφαιρα των ’70s.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Άλαν Χόλινγκχερστ: «Στην queer λογοτεχνία, κάτι από εκείνη την παλιά οργή θα επιστρέψει»

Βιβλίο / Άλαν Χόλινγκχερστ: «Η παλιά οργή θα επιστρέψει στην queer λογοτεχνία»

Με αφορμή την ελληνική έκδοση της «Υπόθεσης Σπάρσολτ» ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς μιλάει στη LiFO για την εξέλιξη της queer λογοτεχνίας, τη μετατόπιση του δημόσιου λόγου γύρω από την ταυτότητα και τα δικαιώματα, αλλά και για τον τρόπο γραφής του σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πουλάει ο κομμουνισμός σήμερα;

The Review / Πουλάει ο κομμουνισμός σήμερα;

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης γράφει το μυθιστόρημα «Τα κιάλια του Βασίλι Τσουικόφ» που δίνει τον λόγο σε έναν δογματικό και βαθιά τραυματισμένο κομμουνιστή δικηγόρο, ο οποίος πολιορκεί τα γραφεία του ΚΚΕ απαιτώντας δικαίωση. Η Βένα Γεωργακοπούλου μιλά με τη μεταφράστρια και συγγραφέα Κατερίνα Σχινά για το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Χατζηιακώβου: «Ευθύνονται και οι εκδότες για τη σαβούρα»

Βιβλίο / Βασίλης Χατζηιακώβου: «Ευθύνονται και οι εκδότες για τη σαβούρα»

Μια εκ βαθέων κουβέντα με τον συγγραφέα του αφηγήματος «Η δική μου Σόλωνος… και τρία σύννεφα στον ουρανό», ο οποίος υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς στον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ