Η Amazon ετοιμάζει νέα υπηρεσία συνδρομητικής ηλεκτρονικής ανάγνωσης

Η Amazon ετοιμάζει νέα υπηρεσία συνδρομητικής ηλεκτρονικής ανάγνωσης Facebook Twitter
H Amazon δίνει πρόσβαση στους εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους βιβλίων που διακινεί ως πλατφόρμα με μια μηνιαία συνδρομή που θ'ανέρχεται στα 9.99 δολάρια.
0

Η Amazon ετοιμάζει νέα υπηρεσία συνδρομητικής ηλεκτρονικής ανάγνωσης Facebook Twitter
Kανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπολογίζονται τα πνευματικά δικαιώματα όσων διαθέτουν έργα στη νέα υπηρεσία συνδρομητικής ανάγνωσης.

 

Την είδηση την έβγαλε ένας συντάκτης του GigaOm και εντόπισε τη σελίδα από την cache memory του Google πριν κατέβει από το σάιτ της εταιρείας μετά από λίγη ώρα: η Amazon είναι έτοιμη να λανσάρει το Netflix των βιβλίων. Δηλαδή, να δίνει πρόσβαση στους εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους βιβλίων που διακινεί ως πλατφόρμα με μια μηνιαία συνδρομή που θ'ανέρχεται στα 9.99 δολάρια. Το Kindle Unlimited όπως θα λέγεται η νέα υπηρεσία και θα είναι προσβάσιμη από όλες τις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader) έρχεται να ανταγωνιστεί ανάλογες συνδρομητικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής ανάγνωσης οπως το Scribd ή το Oyster. Η Amazon πλεονεκτεί ως προς τον αριθμό των τίτλων αν και πρέπει να επισημανθεί ότι στη νέα υπηρεσία δεν έχουν ακόμα δηλώσει συμμετοχή οι πέντε μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι των ΗΠΑ που στην πραγματικότητα είναι και οι σοβαρότεροι και επιδραστικότεροι παίκτες στον τομέα των εκδόσεων.

 

Το νέο ακούγεται συναρπαστικό για τους αναγνώστες αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο για τους εκδότες και βέβαια τους συγγραφείς γιατί κανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπολογίζονται τα πνευματικά δικαιώματα όσων διαθέτουν έργα στη νέα υπηρεσία συνδρομητικής ανάγνωσης.

Ρωτήσαμε λοιπόν δυο νέους εκδότες παραδοσιακών οίκων που δραστηριοποιούνται όμως έντονα στις ψηφιακές εκδόσεις και συμμετέχουν σε κάθε δημόσια συζήτηση ή συνέδριο που έχει γίνει για το θέμα στη χώρα μας καθώς και τον γνωστότερο μπλόγκερ που γράφει για το βιβλίο και την ηλεκτρονική ανάγνωση.

Νίκος Αργύρης, εκδόσεις "Ίκαρος": "Όχι δεν πιστεύω πως θα επηρεάσει την παραγωγή. Πιστεύω όμως πως θα επηρεάσει τον τρόπο που θα αμείβονται οι εκδότες. Θα πρέπει να μάθουν δηλαδή σε μικρότερες αμοιβές, micro payments, γιατί το Amazon θα πιέσει προς τα κει.

Θα πληρώνει πχ ανάλογα με το πόσο διάβασε ο άλλος, σε ποσοστό του βιβλίου
Ακόμα άλλωστε, οι μεγάλοι πέντε εκδοτικοί όμιλοι δεν έχουν συμφωνήσει, το οποίο σημαίνει πως ένα τεράστιο μέρος της παραγωγής δεν περιλαμβάνεται στο Unlimited.
Όσον αφορά στα συγγραφικά δικαιώματα οι εκδότες θα πρέπει να δουν πώς θα πληρώνουν με την σειρά τους, τους δημιουργούς.Το σίγουρο είναι πως θα είναι μειωμένες οι αμοιβές, δεν νομίζω πάντως πως τίθεται θέμα μη αμοιβής τους.
Ανάλογα με την συμφωνία Amazon- Εκδότη, θα προσαρμοστεί και η αποζημίωση των πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ εκδότη - συγγραφέα".

Αργύρης Καστανιώτης, εκδόσεις "Καστανιώτης": "Αντίστοιχες υπηρεσίες σαν και αυτή που ετοιμάζει η Amazon υπάρχουν ήδη στην Αμερική, αλλά με μικρή επιτυχία, εφόσον δεν διαθέτουν τα βιβλία των 5 μεγάλων εκδοτών. Οι εκδότες δεν εμπιστεύονται ακόμη το συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο γιατί δεν έχει αποδειχθεί πως τα έσοδα από τη συνδρομητική υπηρεσία θα είναι αρκετά ανά τίτλο ώστε να καλυφθούν τα έξοδα της έκδοσης. Επιπλέον, χωρίς κάποιο κέρδος δε θα υπάρχει η δυνατότητα να ρισκάρει ο εκδότης σε έναν νέο συγγραφέα ή σε ένα λιγότερο εμπορικό λογοτεχνικό κείμενο.
Αν και πιστεύω πως στο μέλλον όλοι θα «καταναλώνουμε» ψηφιακό περιεχόμενο μέσω μιας συνδρομητικής υπηρεσίας, για την αγορά του βιβλίου είναι σχετικά νωρίς για μια τέτοια κίνηση. Ακόμη και στην Αμερική που η διάθεση ψηφιακών βιβλίων ξεκίνησε το 2006 και αυτή τη στιγμή έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, μόνο ένα στα τέσσερα βιβλία που πωλούνται είναι ψηφιακό. Νομίζω πως αν αντιστραφεί η αναλογία τότε το συνδρομητικό μοντέλο θα είναι και πιο βιώσιμο για τους εκδότες και τους συγγραφείς".

Μιχάλης Καλαμαράς (μπλογκ "Ηλεκτρονικός Αναγνώστης" ): "Για τον συστηματικό αναγνώστη το συνδρομητικό μοντέλο για τα ebooks, σε μια εύλογη τιμή, όπως τα $9.99 του Kindle Unlimited, μπορεί να είναι και διευκόλυνση και συμφέρουσα λύση. Υπάρχουν βιβλία που δε θέλουμε να έχουμε απαραίτητα για πάντα στη βιβλιοθήκη μας, έστω την ψηφιακή. Το πλεονέκτημα της συνδρομής μεγαλώνει όσο περισσότερο διαβάζεις, ενώ ως συνδρομητές μπορούμε να διαβάσουμε δοκιμαστικά πιο ελεύθερα. Εξάλλου, στα ebooks, ακόμα και στην αγορά, αποκτάς το δικαίωμα ανάγνωσης, όχι τη κατοχή ενός αντικειμένου όπως στα έντυπα.

Από τη σκοπιά του εκδότη και του συγγραφέα, το συνδρομητικό μοντέλο πιέζει σημαντικά τα έσοδα ανά ανάγνωση, ιδιαίτερα καθώς στο βιβλίο η πιθανότητα να το ξαναδιαβάσουμε είναι απείρως μικρότερη από το να ξανακούσουμε ένα τραγούδι. Ακόμα και στη μουσική εξάλλου, η οικονομική επιτυχία του μοντέλου είναι αμφίβολη. Από την άλλη, το συνδρομητικό μοντέλο, όπως γενικότερα η πώληση υπηρεσιών αντί προϊόντων, είναι η καλύτερη λύση απέναντι στην "πειρατεία".

Τέλος, υπηρεσίες όπως το Kindle Unlimited είναι πρόκληση για τις βιβλιοθήκες και το δανεισμό ebooks που έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ και άλλες χώρες και σχεδιάζουν και στην Ελλάδα".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Βιβλίο / «Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Η κορυφαία συγγραφέας της Αργεντινής, Σέλβα Αλμάδα, μιλάει στη LiFO λίγο πριν από την άφιξή της στη χώρα μας με αφορμή το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας για τα πολυβραβευμένα βιβλία της, την έμφυλη βία και τη γυναικεία ταυτότητα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Απόστολος Δοξιάδης: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι σε παρακμή αλλά σε σήψη»

Βιβλίο / Απόστολος Δοξιάδης: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι σε παρακμή αλλά σε σήψη»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Γαλανόσκυλος», ο καταξιωμένος συγγραφέας μιλά για όλα: τους πολιτικούς «που είναι ανίκανοι αλλά ξέρουν να μαζεύουν ψήφους», τον πολιτισμό που έχει μετατραπεί σε «σοβαροφανή παρωδία» και μια Ελλάδα που «δεν έχει ξεφύγει ποτέ από τον ναρκισσισμό της».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Revenge porn που ρίχνουν κυβερνήσεις

Βιβλίο / Revenge porn που ρίχνουν κυβερνήσεις

Στο μυθιστόρημά του «Αθέατος βίος», ο Νικολό Αμανίτι ερευνά την ιδιωτική ζωή της συζύγου ενός πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα οι social media managers κινούν τα νήματα και η θεωρία του χάους είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Ντίλαν Τόμας αυτοβιογραφούμενος

Βιβλίο / Ο Ντίλαν Τόμας αυτοβιογραφούμενος

Η έκδοση του «Πορτρέτου του καλλιτέχνη ως νεαρού σκύλου» επιβεβαιώνει τη σπουδαία κληρονομιά του Ουαλού ποιητή και τον σημαντικό ρόλο του τόπου του στις ιστορίες του, αναθεωρώντας πολλές λάθος εκτιμήσεις για τη ζωή και τον θάνατό του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Αμανίτης: «Στον ΔΟΛ ζούσαμε ένα συνεχές Game of Thrones»

Βιβλίο / Νίκος Αμανίτης: «Στον ΔΟΛ ζούσαμε ένα συνεχές Game of Thrones»

Με αφορμή το βιβλίο του «Ο αγνοούμενος του Ματαρόα», ο γνωστός δημοσιογράφος μιλά για τις εμπειρίες του από τις αίθουσες σύνταξης, για την πορεία της δημοσιογραφίας τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη δική του διαδρομή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σιντάρτ Κάρα: «Σεξ τράφικιν»

Το πίσω ράφι / «Έπρεπε να δουλεύω ακόμη κι όταν ήμουν άρρωστη»

O Σιντάρτ Κάρα έγραψε το «Σεξ τράφικιν» για τη σύγχρονη σωματεμπορία, έχοντας διαπιστώσει από πρώτο χέρι πώς είναι οργανωμένη αυτή η κερδοφόρα βιομηχανία που βασίζεται στη φτώχεια, την ανισότητα και τη ζήτηση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Βιβλίο / Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Στο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Σολόι, «Σάρκα» (Μπούκερ 2025), ένας άνδρας αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Όσα συμβαίνουν γύρω του μοιάζουν με αρχαία τραγωδία. Τα αντιμετωπίζει εκφράζοντας ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα, με 500 περίπου ΟΚ σε όλο το βιβλίο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σοφία Αυγερινού: «Όλα ξεκίνησαν από το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι»

Βιβλίο / Η Σοφία Αυγερινού έκανε κάτι σημαντικό. Μετέφρασε Μπροχ στα ελληνικά

Έχει αναμετρηθεί με τα μνημειώδη έργα του Χέρμαν Μπροχ –«Οι υπνοβάτες», «Τα μάγια», «Ο θάνατος του Βιργιλίου» και έχει κατορθώσει να τα παραδώσει σε ένα νέο κοινό. Η συγγραφέας και μεταφράστρια μιλάει για τη σχέση της με τη λογοτεχνία και τον τρόπο με τον οποίο έχει επηρεάσει τη δουλειά της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ