Η Amazon ετοιμάζει νέα υπηρεσία συνδρομητικής ηλεκτρονικής ανάγνωσης

Η Amazon ετοιμάζει νέα υπηρεσία συνδρομητικής ηλεκτρονικής ανάγνωσης Facebook Twitter
H Amazon δίνει πρόσβαση στους εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους βιβλίων που διακινεί ως πλατφόρμα με μια μηνιαία συνδρομή που θ'ανέρχεται στα 9.99 δολάρια.
0

Η Amazon ετοιμάζει νέα υπηρεσία συνδρομητικής ηλεκτρονικής ανάγνωσης Facebook Twitter
Kανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπολογίζονται τα πνευματικά δικαιώματα όσων διαθέτουν έργα στη νέα υπηρεσία συνδρομητικής ανάγνωσης.

 

Την είδηση την έβγαλε ένας συντάκτης του GigaOm και εντόπισε τη σελίδα από την cache memory του Google πριν κατέβει από το σάιτ της εταιρείας μετά από λίγη ώρα: η Amazon είναι έτοιμη να λανσάρει το Netflix των βιβλίων. Δηλαδή, να δίνει πρόσβαση στους εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους βιβλίων που διακινεί ως πλατφόρμα με μια μηνιαία συνδρομή που θ'ανέρχεται στα 9.99 δολάρια. Το Kindle Unlimited όπως θα λέγεται η νέα υπηρεσία και θα είναι προσβάσιμη από όλες τις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader) έρχεται να ανταγωνιστεί ανάλογες συνδρομητικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής ανάγνωσης οπως το Scribd ή το Oyster. Η Amazon πλεονεκτεί ως προς τον αριθμό των τίτλων αν και πρέπει να επισημανθεί ότι στη νέα υπηρεσία δεν έχουν ακόμα δηλώσει συμμετοχή οι πέντε μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι των ΗΠΑ που στην πραγματικότητα είναι και οι σοβαρότεροι και επιδραστικότεροι παίκτες στον τομέα των εκδόσεων.

 

Το νέο ακούγεται συναρπαστικό για τους αναγνώστες αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο για τους εκδότες και βέβαια τους συγγραφείς γιατί κανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπολογίζονται τα πνευματικά δικαιώματα όσων διαθέτουν έργα στη νέα υπηρεσία συνδρομητικής ανάγνωσης.

Ρωτήσαμε λοιπόν δυο νέους εκδότες παραδοσιακών οίκων που δραστηριοποιούνται όμως έντονα στις ψηφιακές εκδόσεις και συμμετέχουν σε κάθε δημόσια συζήτηση ή συνέδριο που έχει γίνει για το θέμα στη χώρα μας καθώς και τον γνωστότερο μπλόγκερ που γράφει για το βιβλίο και την ηλεκτρονική ανάγνωση.

Νίκος Αργύρης, εκδόσεις "Ίκαρος": "Όχι δεν πιστεύω πως θα επηρεάσει την παραγωγή. Πιστεύω όμως πως θα επηρεάσει τον τρόπο που θα αμείβονται οι εκδότες. Θα πρέπει να μάθουν δηλαδή σε μικρότερες αμοιβές, micro payments, γιατί το Amazon θα πιέσει προς τα κει.

Θα πληρώνει πχ ανάλογα με το πόσο διάβασε ο άλλος, σε ποσοστό του βιβλίου
Ακόμα άλλωστε, οι μεγάλοι πέντε εκδοτικοί όμιλοι δεν έχουν συμφωνήσει, το οποίο σημαίνει πως ένα τεράστιο μέρος της παραγωγής δεν περιλαμβάνεται στο Unlimited.
Όσον αφορά στα συγγραφικά δικαιώματα οι εκδότες θα πρέπει να δουν πώς θα πληρώνουν με την σειρά τους, τους δημιουργούς.Το σίγουρο είναι πως θα είναι μειωμένες οι αμοιβές, δεν νομίζω πάντως πως τίθεται θέμα μη αμοιβής τους.
Ανάλογα με την συμφωνία Amazon- Εκδότη, θα προσαρμοστεί και η αποζημίωση των πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ εκδότη - συγγραφέα".

Αργύρης Καστανιώτης, εκδόσεις "Καστανιώτης": "Αντίστοιχες υπηρεσίες σαν και αυτή που ετοιμάζει η Amazon υπάρχουν ήδη στην Αμερική, αλλά με μικρή επιτυχία, εφόσον δεν διαθέτουν τα βιβλία των 5 μεγάλων εκδοτών. Οι εκδότες δεν εμπιστεύονται ακόμη το συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο γιατί δεν έχει αποδειχθεί πως τα έσοδα από τη συνδρομητική υπηρεσία θα είναι αρκετά ανά τίτλο ώστε να καλυφθούν τα έξοδα της έκδοσης. Επιπλέον, χωρίς κάποιο κέρδος δε θα υπάρχει η δυνατότητα να ρισκάρει ο εκδότης σε έναν νέο συγγραφέα ή σε ένα λιγότερο εμπορικό λογοτεχνικό κείμενο.
Αν και πιστεύω πως στο μέλλον όλοι θα «καταναλώνουμε» ψηφιακό περιεχόμενο μέσω μιας συνδρομητικής υπηρεσίας, για την αγορά του βιβλίου είναι σχετικά νωρίς για μια τέτοια κίνηση. Ακόμη και στην Αμερική που η διάθεση ψηφιακών βιβλίων ξεκίνησε το 2006 και αυτή τη στιγμή έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, μόνο ένα στα τέσσερα βιβλία που πωλούνται είναι ψηφιακό. Νομίζω πως αν αντιστραφεί η αναλογία τότε το συνδρομητικό μοντέλο θα είναι και πιο βιώσιμο για τους εκδότες και τους συγγραφείς".

Μιχάλης Καλαμαράς (μπλογκ "Ηλεκτρονικός Αναγνώστης" ): "Για τον συστηματικό αναγνώστη το συνδρομητικό μοντέλο για τα ebooks, σε μια εύλογη τιμή, όπως τα $9.99 του Kindle Unlimited, μπορεί να είναι και διευκόλυνση και συμφέρουσα λύση. Υπάρχουν βιβλία που δε θέλουμε να έχουμε απαραίτητα για πάντα στη βιβλιοθήκη μας, έστω την ψηφιακή. Το πλεονέκτημα της συνδρομής μεγαλώνει όσο περισσότερο διαβάζεις, ενώ ως συνδρομητές μπορούμε να διαβάσουμε δοκιμαστικά πιο ελεύθερα. Εξάλλου, στα ebooks, ακόμα και στην αγορά, αποκτάς το δικαίωμα ανάγνωσης, όχι τη κατοχή ενός αντικειμένου όπως στα έντυπα.

Από τη σκοπιά του εκδότη και του συγγραφέα, το συνδρομητικό μοντέλο πιέζει σημαντικά τα έσοδα ανά ανάγνωση, ιδιαίτερα καθώς στο βιβλίο η πιθανότητα να το ξαναδιαβάσουμε είναι απείρως μικρότερη από το να ξανακούσουμε ένα τραγούδι. Ακόμα και στη μουσική εξάλλου, η οικονομική επιτυχία του μοντέλου είναι αμφίβολη. Από την άλλη, το συνδρομητικό μοντέλο, όπως γενικότερα η πώληση υπηρεσιών αντί προϊόντων, είναι η καλύτερη λύση απέναντι στην "πειρατεία".

Τέλος, υπηρεσίες όπως το Kindle Unlimited είναι πρόκληση για τις βιβλιοθήκες και το δανεισμό ebooks που έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ και άλλες χώρες και σχεδιάζουν και στην Ελλάδα".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα βιβλία που περιμένουμε ως το τέλος του χρόνου, και κάποιες επανεκδόσεις

Fall Preview 2025 / 13 βιβλία που περιμένουμε ως το τέλος της χρονιάς

Ο πάντα επίκαιρος Καβάφης, νέα, σύγχρονα και παλιότερα ονόματα της λογοτεχνικής σκηνής και κάποιες ξεχωριστές επανεκδόσεις που δικαίως θα διεκδικήσουν χώρο στη βιβλιοθήκη όλων, βιβλιόφιλων και μη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Εμανουέλ Καρέρ «Ένα ρωσικό μυθιστόρημα»

Το πίσω ράφι / Ένα επτασφράγιστο μυστικό που προκάλεσε αμηχανία και πάταγο

Προκλητικός, ωμός, συχνά σοκαριστικός, ο Εμανουέλ Καρέρ εξερευνά στο «Ένα ρωσικό μυθιστόρημα» το οικογενειακό του παρελθόν, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμα και τα πιο κοντινά του πρόσωπα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ζυμώνοντας ψωμί και ταριχεύοντας έναν νεκρό στην αρχαία Αίγυπτο

Αναγνώσεις / Ζυμώνοντας ψωμί και ταριχεύοντας έναν νεκρό στην αρχαία Αίγυπτο

Πώς ήταν η ζωή στην αρχαία Αίγυπτο; Ένας Αμερικανός αρχαιολόγος περιγράφει το 24ωρο των ανθρώπων κάθε ιδιότητας και κοινωνικής τάξης στις Θήβες της αρχαίας Αιγύπτου μέσα από ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι αληθινές.
THE LIFO TEAM
Ανί Ερνό: «Όπως η σεξουαλική επιθυμία, έτσι και η μνήμη δεν σταματά ποτέ»

Βιβλίο / Ανί Ερνό: «Όπως η σεξουαλική επιθυμία, έτσι και η μνήμη δεν σταματά ποτέ»

Η Γαλλίδα συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας γεφυρώνει, με τη μυθιστορηματοποίηση της μνήμης, τη μεγάλη λογοτεχνία, από τον Μαρσέλ Προυστ μέχρι τον σύγχρονό μας Εντουάρ Λουί. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1940.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΕΠΕΞΕΡΓ. Παύλος Μεθενίτης «Αμανίτα μουσκάρια»

Το πίσω ράφι / Όταν μια ολόκληρη διμοιρία ανταρτών ξεκληρίστηκε από παραισθησιογόνα μανιτάρια

Στηριγμένο σε πραγματικά γεγονότα, το μυθιστόρημα «Αμανίτα μουσκάρια» του Παύλου Μεθενίτη εξερευνά το ζήτημα των ουσιών ως καταφύγιο αλλά και ως καταστροφή, και μας παρασύρει σ’ ένα ταξίδι ποτισμένο από την ελληνική πραγματικότητα, παραμονές της οικονομικής κρίσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Arsenale: Το πιο απρόσμενο βιβλιοπωλείο των Κυκλάδων φτιάχτηκε στην Ανάφη

Βιβλίο / Arsenale: Το πιο απρόσμενο βιβλιοπωλείο των Κυκλάδων φτιάχτηκε στην Ανάφη

Σε ένα νησί που μετρά λιγότερους από 300 μόνιμους κατοίκους, ένα παλιό καραβόσπιτο μεταμορφώθηκε σε ένα καταφύγιο πολιτισμού γεμάτο βιβλία, μουσικές και μικρούς θησαυρούς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μαρκ Τουέιν, «Οι περιπέτειες του Χακ Φιν»

Το πίσω ράφι / Το μυθιστόρημα του Μαρκ Τουέιν που έθαψαν οι κριτικοί και το αποθέωσε ο Χέμινγουεϊ

Στις «Περιπέτειες του Χακ Φιν» ο Μαρκ Τουέιν έπλασε τον πιο ελεύθερο ήρωα της αμερικανικής λογοτεχνίας, που αρνήθηκε τους κανόνες της κοινωνίας του και ένωσε την τύχη του με έναν σκλάβο δραπέτη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο Σάχης του Ιράν και η Αμερική που δεν μπορούσε να φανταστεί την ζωή χωρίς αυτόν

Βιβλίο / Ο Σάχης του Ιράν και η Αμερική που δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή χωρίς αυτόν

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Βασιλεύς των Βασιλέων», όπως αποκαλούσε τον εαυτό του ο Ρεζά Παχλαβί, εστιάζει στις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ που «αποδέχτηκαν πρόθυμα τις φαντασιώσεις του, τόσο για τον εαυτό του όσο και για τη χώρα του».
THE LIFO TEAM
Γωγώ Ατζολετάκη: «Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν είναι “ληγμένα προϊόντα”»

Βιβλίο / Γωγώ Ατζολετάκη: «Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν είναι “ληγμένα προϊόντα”»

Σταρ Ελλάς στα νιάτα της, διακρίθηκε ως ηθοποιός, θιασάρχης, ραδιοφωνική παραγωγός, δοκιμάστηκε επίσης στη συγγραφή έχοντας κυκλοφορήσει μέχρι τώρα επτά βιβλία μαζί με το πρόσφατο «Η τρίτη άνοιξη» (εκδ. Επίμετρο), που έδωσε και το έναυσμα γι’ αυτήν τη συνέντευξη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Δημήτρης Γκιώνης, οι ένδοξες μέρες της «Ελευθεροτυπίας» και το σημερινό μιντιακό σούπερ μάρκετ

Οι Αθηναίοι / O Δημήτρης Γκιώνης, οι ένδοξες μέρες της «Ελευθεροτυπίας» και το σημερινό μιντιακό σούπερ μάρκετ

Ο 81χρονος δημοσιογράφος και συγγραφέας που για δεκαετίες διηύθηνε τις πολιτιστικές σελίδες της Ελευθεροτυπίας, αφηγείται τη συναρπαστική καριέρα του στη LiFO
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κλαίρη Μιτσοτάκη: «Η αξιοπρέπεια και η φιλία είναι τα θεμέλια της ζωής μας»

Βιβλίο / Κλαίρη Μιτσοτάκη: «Η αξιοπρέπεια και η φιλία είναι τα θεμέλια της ζωής μας»

Η σπουδαία μεταφράστρια, που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δουλειάς της στον Μαρσέλ Προυστ, μας ξεναγεί στον πολύπλοκο κόσμο του και εκφράζει τον θυμό της για την πανταχού παρούσα απάτη της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αλήθεια για τον «Συνταγματάρχη» Πάρκερ, τον διαβόητο μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ

Βιβλίο / Η αλήθεια για τον «Συνταγματάρχη» Πάρκερ, τον διαβόητο μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Ο Συνταγματάρχης και ο Βασιλιάς» εξερευνά τη συναρπαστική ζωή ενός ακούραστου κομπιναδόρου που προσπαθούσε απεγνωσμένα να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του.
THE LIFO TEAM