Απεργία της ΓΣΕΕ

Η αμαρτία τού να πουλάς πολύ

Η αμαρτία τού να πουλάς πολύ Facebook Twitter
0

Γεννηθήκατε στην Κωνσταντινούπολη. Πιστεύετε πως η καταγωγή σας έχει επηρεάσει τον τρόπο που γράφετε και τη θεματολογία των βιβλίων σας;
Αν εξαιρέσουμε τη Θεανώ που το θέμα της έχει να κάνει με την Κωνσταντινούπολη, όλα τα άλλα βιβλία μου δεν έχουν καμία σχέση με την καταγωγή μου και δεν νομίζω ότι στο μέλλον θα γράψω πάλι κάτι σχετικό. Δεν μ’ αρέσει η τυποποίηση.

Είστε ίσως από τις λίγες περιπτώσεις συγγραφέων που οι αναγνώστες αφήνουν σχόλια λατρείας κάτω από τις παρουσιάσεις των βιβλίων σας στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου όπου ανήκετε. Πώς αισθάνεστε όταν τα διαβάζετε;
Όσο κι αν αυτό που κάνω απαιτεί ικανότητες στην περιγραφή, είναι δύσκολο να σας περιγράψω πώς αισθάνομαι. Δεν είναι μόνο συγκίνηση, δεν είναι μόνο χαρά. Είναι η αίσθηση ότι ξαφνικά απέκτησες πολλούς φίλους, ανεκτίμητους. Απαντώ σε καθέναν ξεχωριστά και με πολλούς από αυτούς έχω τακτική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου.

Σας ενοχλεί η αρνητική κριτική, όταν υπάρχει;
Θα ήταν παράλογο να πιστεύω ότι τα βιβλία μου αρέσουν σε όλους. Όταν η αρνητική κριτική είναι τεκμηριωμένη, φυσικά και δεν μ’ ενοχλεί. Όταν εκτίθεσαι, πρέπει να περιμένεις και αρνητικά σχόλια. Μάλιστα, κάποια από αυτά σε βοηθούν να βελτιώνεσαι.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τον τρόπο που χτίζετε ένα μυθιστόρημα; Πόσο χρόνο σας παίρνει; Δουλεύετε καθημερινά με συγκεκριμένο ωράριο; Κάθε βιβλίο ξεκινάει με διαφορε-τικό τρόπο και δομείται και διαφορετικά. Κάποια από τα βιβλία μου ξεκίνησαν από τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων και η πλοκή ήρθε τμηματικά. Σε άλλα ήρθε πρώτα η πλοκή και μετά οι χαρακτήρες αναδύθηκαν σχεδόν από μόνοι τους. Για να γράψω ένα μυθιστόρημα, χρειάζομαι συνήθως 6-7 μήνες με καθημερινή εργασία 7 ωρών κι αυτό μόνο τον χειμώνα. Το καλοκαίρι δεν μπορώ να συγκεντρωθώ και προτιμώ να το περνώ διαβάζοντας έργα άλλων συγγραφέων και να ενημερώνομαι.

Η πλοκή των βιβλίων σας έχει έντονο κινηματογραφικό χαρακτήρα. Κάποιο από τα βιβλία σας θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Είναι αυτό κάτι που επιδιώκετε; Θα σας άρεσε αν συνέβαινε;
Θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι δεν θα ήθελα να έβλεπα κάποιο από τα βιβλία μου στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο και πιστεύω ότι κάποτε ίσως και να γίνει, αλλά δεν το επιδιώκω, δεν το κυνηγάω. Προς το παρόν, αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι το επόμενο βιβλίο μου.

Πολλοί σας κατηγορούν ότι τα βιβλία σας ανήκουν σε ένα είδος πιο "ελαφριάς" λογοτεχνίας. Σας επηρεάζει καθόλου αυτό;
Δεν θεωρώ ότι με κατηγορούν λέγοντας κάτι τέτοιο και μάλιστα θα συμφωνήσω μαζί τους! Δεν βγήκα ποτέ να πω ότι τα βιβλία μου ανήκουν στη σφαίρα της "βαριάς διανόησης", ούτε φιλοδοξώ να γράψω τέτοια βιβλία. Υπάρχουν άλλοι, πολύ πιο κατάλληλοι γι’ αυτό, που σέβομαι απόλυτα και θαυμάζω τη δουλειά τους. Θα συνεχίσω, λοιπόν, να κάνω αυτό που θεωρώ ότι κάνω καλά χωρίς να επηρεάζομαι - αν και σαν άνθρωπος αποφεύγω να
βάζω ταμπέλες.

Ποιοι συγγραφείς, Έλληνες και ξένοι, σας αρέσουν;
Εδώ, πρέπει να ομολογήσω ότι, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, επιλέγω βιβλία Ελλήνων συγγραφέων. Μ’ αρέσει πολύ η γραφή της Ευγενίας Φακίνου, αγαπώ τις ιστορίες της Πασχαλίας Τραυλού και του Κώστα Καρακάση, θαυμάζω πολύ τον Γιώργο Πολυράκη και διαβάζω τον Νίκο Θέμελη. Γενικά, παρακολουθώ τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και προσπαθώ να διαβάζω όσα περισσότερα βιβλία μπορώ.

Μιλήστε μας λίγο για την Αθήνα. Τι σας αρέσει, τι σας ενοχλεί, πού συχνάζετε;
Θα σας απογοητεύσω… Δεν έχω συγκεκριμένα μέρη που συχνάζω και δεν υπάρχει κάτι στην Αθήνα που να μη μ’ ενοχλεί, γι’ αυτό και αποφεύγω να την επισκέπτομαι. Μένω μόνιμα στο Καπανδρίτι και πρέπει να είναι απόλυτη ανάγκη για να κατέβω σε μια πόλη που υποφέρει από τον υπερπληθυσμό της.

0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Βιβλίο / Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Mία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς της εποχής μας, που έχει δεχθεί επιθέσεις και έχει λογοκριθεί για τις απόψεις της μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ποιος φοβάται το φύλο;» το οποίο αναμένεται να συζητηθεί, ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν η ίδια έγινε mainstream.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ντον Ντελίλο: «Άνθρωπος σε πτώση»

Το πίσω ράφι / «Άνθρωπος σε πτώση»: Το ρεαλιστικό έργο ενός από τους σπουδαιότερους εξερευνητές της μοντέρνας εποχής

Ο πολυβραβευμένος Ντον Ντελίλο γράφει για την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου και να επικοινωνήσουν, όταν εισπράττουν από την Ιστορία οδύνη, απώλειες και χιλιάδες ερωτηματικά.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ