Bourriaud και Heinich σε εκδόσεις που εξηγούν το νόημα της σύγχρονης τέχνης

Bourriaud και Heinich σε εκδόσεις που εξηγούν το νόημα της σύγχρονης τέχνης Facebook Twitter
Nicolas Bourriaud: «Η τέχνη είναι μια δραστηριότητα η οποία συνίσταται στην παραγωγή σχέσεων με τον κόσμο, μέσω της χρήσης σημείων, μορφών, χειρονομιών ή αντικειμένων».Φωτο: Ditte Valente
0

Τέχνη της ροής του χρόνου. Η σύγχρονη τέχνη είναι η τέχνη που καταπιάνεται μανιωδώς, συγκρουσιακά αλλά και συγκροτημένα με τα ζητήματα της διάρκειας και του εφήμερου, με το θέμα του νοήματος και των ρωγμών στο νόημα, με τη στρατηγική της διείσδυσης των καλλιτεχνών και των παλλόμενων έργων τους στον δημόσιο χώρο. Πρόκειται για μια τέχνη που θέλει να βλέπει την πραγματικότητα σαν ακατάπαυστο μοντάζ πραγματικοτήτων που συνθέτουν ένα όλον, όχι παγωμένο και παγιωμένο αλλά ρευστό, υφιστάμενο αλλεπάλληλες αλλοιώσεις: ένα γοργά κινούμενο καλειδοσκόπιο από θαυμαστικά και ερωτηματικά, από τρεμάμενες αποφάνσεις και εξίσου τρεμάμενες αναιρέσεις αυτών των αποφάνσεων προς όφελος μιας δίχως τέλος αναζήτησης. Το παιχνίδι εκκινεί από τις ιστορικές πρωτοπορίες (φουτουρισμός, ντανταϊσμός, υπερρεαλισμός), διακόπτεται βάναυσα λόγω της λαίλαπας του ναζισμού, παίζεται εκ νέου μέσα από το κίνημα της υπέρβασης της τέχνης και των θέσεων που επεξεργάστηκαν o Γκι Ντεμπόρ και οι καταστασιακοί, και ύστερα από κάποιες αμήχανες επαναλήψεις και σπασμωδικές κινήσεις ωριμάζει και πάλι από τη δεκαετία του 1990 και μετά. Ο Nicolas Bourriaud (13.04.1965) συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο αυτήν τη διαδικασία στα βιβλία, στα κείμενα και στις δραστηριότητές του. Δύο βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά, η «Σχεσιακή Αισθητική» και η «Μεταπαραγωγή», αμφότερα μεταφρασμένα από τον Δημήτρη Γκινοσάτη για τις εκδόσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Τα δύο αυτά πονήματα, γραμμένα σε ύφος που θυμίζει τον ταχύ προφορικό λόγο των ντανταϊστών και το κοφτό μεταλλικό ευφυές στυλ του πρώιμου Ντεμπόρ, είναι μια συνεκτική εισαγωγή στα όσα συμβαίνουν γύρω μας χάρη στη documenta 14, αυτό το δυναμικό πολυγεγονός που συνεχίζει να προκαλεί έντονες συζητήσεις. Ο Bourriaud μιλάει, αναφερόμενος στους καταστασιακούς, για μια «τέχνη της ροής του χρόνου, η οποία ανθίσταται σε κάθε μορφή καθήλωσης ή οριοθέτησης». Αποφαίνεται ότι η τέχνη του 20ού αιώνα είναι «μια τέχνη του μοντάζ (της διαδοχής εικόνων) και του ντετουράζ (της υπέρθεσης εικόνων)». Θεωρεί ότι για τους καλλιτέχνες της εποχής μας «η κοινωνία έχει γίνει ένας τεράστιος κατάλογος αφηγηματικών πλαισίων [...] η σύγχρονη τέχνη παρουσιάζεται σαν μια εναλλακτική μονταζιέρα που αναδιατάσσει τις κοινωνικές μορφές, τις αναδιοργανώνει και τις ενθέτει σε πρωτότυπα σενάρια. Ο καλλιτέχνης αποπρογραμματίζει προκειμένου να επαναπρογραμματίσει, υποδεικνύοντας έτσι ότι υπάρχουν και άλλες δυνατές χρήσεις για τις τεχνικές και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Διάλειμμα ολίγων λεπτών. Στους αντίποδες των πυκνών θεωρήσεων ακριβείας του Bourriaud και τάχατες εν είδει υπερασπίσεως του σαφούς και του σοφού, ντόπιοι δημοσιολογούντες εδώ κι εκεί στρέφουν τα πυρά τους (πυρά από αρκεβούζια, μουσκέτα και καριοφίλια) κατά της documenta 14: «Κατά τα άλλα η Ντοκουμέντα (sic) φέρει όλα τα δομικά χαρακτηριστικά μιας εκδήλωσης σύγχρονης τέχνης: γιγαντισμό, έφεση για πρόκληση στα όρια της ενόχλησης, πλουραλισμό ώστε να συγκαλύπτεται το νεοαποικιακό φολκλόρ από την πολιτική κορεκτίλα ή την έμφυλη –λέγε με γκέι– φιλολογία και τέλος συνειδητή πρόθεση να ΜΗΝ αρέσει (το κόστος τού να έχεις μάθει το μάθημα του Duchamp)» γράφει ο Μάνος Στεφανίδης, λες και θέλει να μας πείσει ότι ο ίδιος δεν έμαθε ότι ακριβώς το «μάθημα του Duchamp» είναι το σημείο εκκίνησης της σύγχρονης τέχνης και το πολύτιμο νηπιαγωγείο από το οποίο οφείλει να περάσει όποιος σύγχρονος καλλιτέχνης εγείρει αξιώσεις ισχύος στις στρατηγικές που συγκροτούν την τέχνη από τη μεταπολεμική εποχή έως σήμερα. Πιο οξύς, και άσφαιρος, μαίνεται ο Κώστας Κουτσουρέλης: «Δεν χρειάζεται κανείς να περιηγηθεί την documenta των Αθηνών για να διαπιστώσει για μια ακόμη φορά το ύψος της αδιανόητης βλακείας το οποίο έχει κατακτήσει η, λεγόμενη, σύγχρονη τέχνη [...] Όμως δεν πρέπει και να απορεί κανείς με το σουξέ αυτής της κατάντιας τόσες δεκαετίες τώρα». Ο ορισμός της τέχνης, κατά Bourriaud, θα έπρεπε να πείσει τον Κουτσουρέλη να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει σύγχρονη τέχνη αλλά και τι σημαίνει «αδιανόητη βλακεία», εν έτει 2017. Γράφει ο Bourriaud: «Η τέχνη είναι μια δραστηριότητα η οποία συνίσταται στην παραγωγή σχέσεων με τον κόσμο, μέσω της χρήσης σημείων, μορφών, χειρονομιών ή αντικειμένων».

Από τη μεριά της κοινωνιολογίας. Στο πόνημά της «Το παράδειγμα της σύγχρονης τέχνης» (μτφρ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, εκδ. Πλέθρον), η Nathalie Heinich (03.08.1955) εξετάζει τη σύγχρονη τέχνη κοινωνιολογικά. Μιλάει για τους πρωταγωνιστές της, για κεντρικά δρώμενα σημαντικών καλλιτεχνών, για τα δίκτυα και τους καννάβους που συνθέτουν το παιχνίδι της τέχνης σήμερα. Θυμίζει τις επιθέσεις που δέχτηκαν κάθε φορά όσοι επιχείρησαν, και πέτυχαν, μια επαναδιατύπωση του ορισμού της τέχνης μέσα στον χρόνο, και, ακριβώς, υπογραμμίζει τις σχέσεις της τέχνης με τον χρόνο, όπως άλλωστε και ο Bourriaud. Σήμερα, γράφει ορθά η Heinich, δίνεται έμφαση στη συνοχή αλλά και στη μοναδικότητα, στην ικανότητα του καλλιτέχνη να παρεκκλίνει από τις προσδοκίες για το έργο. Επίσης, στις μεταθέσεις ανάμεσα σε όρια και γνωστικά πεδία, στο φιλοσοφικό φορτίο του εκάστοτε έργου, στους πειραματισμούς με το άυλο, στο μπαράζ των αλληλεπιδράσεων, στο παιχνίδι με τα οντολογικά όρια της τέχνης.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ