Αν περιμένατε με ανυπομονησία το φετινό καλοκαίρι για να διαβάσετε τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις ή τις «Λέξεις και τα πράγματα» του Μισέλ Φουκώ στο πρωτότυπο, μάλλον σκοπεύετε να ταξιδέψετε βόρεια, μακριά από το μεσογειακό φως. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι δύσκολος σύμμαχος στο διάβασμα. Το κύμα στην ακτή, τα γυμνά σώματα, το αεράκι στ’ αρμυρίκια και οι αντανακλάσεις του φωτός στην απέναντι ξέρα δεν διακατέχονται από «άγχος κουλτούρας»: μπορούν εύκολα να μετατρέψουν το μεγαλύτερο αριστούργημα στο πιο βαρετό ανάγνωσμα του κόσμου. Κανένας συγγραφέας δεν είναι ισχυρότερος από τη Φύση.

Με αυτή τη σκέψη, αλλά και σε απόσταση από τα στερεότυπα περί ελαφριάς καλοκαιρινής λογοτεχνίας σάς προτείνουμε πέντε τίτλους. Δεν βρίσκονται μεν στο ύψος του «Οδυσσέα» του Τζόις, αλλά σίγουρα δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε νησί αν σας πιάσουν στα πράσα να τα διαβάζετε!

featbook_mousio71_220
DAVID LODGE
Tο Βρετανικό Μουσείο Πέφτει
Εκδόσεις Bell, σελ. 234, €15
Ο Ντέιβιντ Λοτζ, μετρ του campus novel, διατηρεί άριστη σχέση με τους έλληνες αναγνώστες όλων των ηλικιών. Το «Βρετανικό Μουσείο Πέφτει» είναι η βιτριολική σάτιρα για τη ζωή ενός καθολικού, μεταπτυχιακού φοιτητή της Αγγλικής Λογοτεχνίας και καλού συζύγου, που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη ζωή από τη λογοτεχνία και να συμβιβάσει την ιδέα της αντισύλληψης με τη θρησκεία.
  
featbook_elvis71_220 ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΛΑΪΝ
Kill me tender
{Ο Έλβις στα ίχνη του δολοφόνου}
Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 300, €20
Μια γοητευτική ιστορία για τον ροκ εν ρολ και τον βασιλιά Έλβις στο ρόλο του
λαγωνικού που προσπαθεί να βρει τον serial killer που αποδεκατίζει τα κορίτσια του fun club του.
  
featbook_venetia71_220
ΝΙΚΟΛΑΣ ΡΕΜΙΝ
Έγκλημα στη Βενετία
Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 338, €15
Νουάρ ατμόσφαιρα στη Βενετία του 1862... Μια ιστορία για την ξεπεσμένη αριστοκρατία στα βενετσιάνικα παλάτσο της εποχής, την αυτοκράτειρα Σίσσυ και τη διπλή δολοφονία που αναστατώνει την πόλη που βρίσκεται υπό αυστριακή κατοχή.
  
featbook_eldorado71_220
ΛΟΡΑΝ ΓΚΟΝΤΕ
Ελντοράντο

Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 226, €14
Τo συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Λοράν Γκοντέ (βραβείο Goncourt 2004) για τους λαθρομετανάστες που αναζητούν το δικό τους «Ελντοράντο στη σύγχρονη Ευρώπη».