21 νέες εκδόσεις που θα σε μάθουν κάτι καινούργιο

21 νέες εκδόσεις που θα σε μάθουν κάτι καινούργιο Facebook Twitter
0

1.

Δύο χρόνια μας χωρίζουν από την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και ήδη παρατηρείται μια εκδοτική ένταση όσον αφορά τη συγκεκριμένη θεματική.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο οι μελέτες 1821: Η δημιουργία ενός έθνους-κράτους (των Ιωάννη Σ. Κολιόπουλου, Θάνου Βερέμη και Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη) και Τριπολιτσά - Μεσολόγγι, Πολιορκία και άλωση (Θάνος Μ. Βερέμης) επιχειρούν μια νέα ανάγνωση του ιστορικού γεγονότος.

2.

Η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του Γ.Β. Δερτιλή Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) είναι ένα από τα σημαντικότερα εκδοτικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε.

3.

Το βιβλίο Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο (Παπαδόπουλος) αποτελεί μια ανθολόγηση κειμένων από πλειάδα επιστημόνων και διερευνά αφενός τις ρίζες, την εξέλιξη και την επίδραση του Ψυχρού Πολέμου καθαυτού στα Βαλκάνια και αφετέρου το ειδικό βάρος των τοπικών συνθηκών και πιέσεων.

Δεκαέξι ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες και καθηγητές Διεθνών Σχέσεων μελετούν μια σειρά σύνθετων θεμάτων που σπάνια συνυπάρχουν σε επίτομη έκδοση.

 

4.

Το πολιτισμικό πορτρέτο του Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρεί να σκιαγραφήσει η Μυρσίνη Ζορμπά στον τόμο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πεδίο.

Το κείμενο του βιβλίου έχει ως αφετηρία όχι το πολιτικό ενδιαφέρον για το πρόσωπο του Ανδρέα αλλά τη διερεύνηση της πολιτισμικής του ενδοχώρας: τη ζύμωση των ιδεών του από τα πρώτα χρόνια της διαμόρφωσης έως τα όψιμα, τις στροφές και τις πολλαπλές εκφάνσεις της πολιτισμικής του ταυτότητας, τους αναστοχασμούς, τις κρίσεις και την επινόηση του εαυτού, το αφήγημά του, με λίγα λόγια τη σύσταση του πολιτισμικού του κεφαλαίου.

5.

Η βιογραφία που έγραψε ο Πέτρος Στ. Μακρής-Στάικος για τον Κίτσο Μαλτέζο (Εστία) μονοπωλεί ήδη το ενδιαφέρον του κοινού και όχι τυχαία.

Η δολοφονία του τελευταίου απογόνου του Μακρυγιάννη εξακολουθεί να έχει διαστάσεις μύθου για πολλούς Έλληνες και αυτή η εξαιρετική μελέτη είναι και η πρώτη απόπειρα σοβαρής ιστορικής προσέγγισης της υπόθεσης, προσφέροντας συγχρόνως στον αναγνώστη μια συνθετική τοιχογραφία της χαμένης γενιάς του '40.

6.

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την παγκόσμια πολιτική σκηνή σε 10 χάρτες υπόσχεται το βιβλίο του Tim Marshal Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας (Διόπτρα), ένα από τα καλύτερα βιβλία για τη γεωπολιτική, σύμφωνα με την εφημερίδα «Evening Standard».

Οι Αμερικανοί Πρόεδροι (Μεταίχμιο) των André Kaspi και Hélène Harter εξετάζουν το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και την ταραχώδη εξέλιξή του.

7.

Στο βιβλίο του Δημήτρη Παπούλια Πώς συντελούνται οι μεταρρυθμίσεις (Αλεξάνδρεια) εξετάζεται το μεγάλο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και υποδεικνύονται τρόποι και μέθοδοι για την υλοποίηση και την ολοκλήρωσή τους.

8.

Η στρατηγική σκέψη είναι όπλο στα χέρια όλων όσοι θέλουν να παίρνουν σύνθετες αποφάσεις και να διαπρέπουν σε ό,τι κι αν κάνουν. Η πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή 50 στρατηγικών μοντέλων που επιχειρούν οι Mikael Krogerus και Roman Tschappeler στο Βιβλίο των Αποφάσεων είναι ένα σοβαρό εργαλείο για όσους αντιμετωπίζουν συχνά διλήμματα.

9.

Η Σοφία της ζωής του Άρτουρ Σοπενχάουερ (Πατάκης) μας υπενθυμίζει ότι είναι ένας από τους ελάχιστους φιλοσόφους που μπορούν να γίνουν κατανοητοί δίχως ερμηνευτικές σημειώσεις.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως όλες οι θεωρίες του προκύπτουν κατευθείαν από την ίδια τη ζωή, πως έχουν ως πηγή έμπνευσης την παρατήρηση και πως ερμηνεύουν τον κόσμο ως έχει και πως όποια κι αν είναι η άποψή του, επιμένει να επικαλείται την εμπειρία της καθημερινότητας.

10.

Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός και συγγραφέας Αλέξανδρος Νεχαμάς ανατρέχει στη φιλοσοφία και αντλεί παραδείγματα από την τέχνη, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο για να αναδείξει τη σπουδαιότητα της φιλίας στη ζωή μας με το βιβλίο Περί Φιλίας (Μεταίχμιο), ενώ ο Πασκάλ Μπρυκνέρ, στο βιβλίο Η σοφία του χρήματος (Πατάκης), αφηγείται την ιστορία του χρήματος και του πλούτου, εξετάζει το χρήμα από φιλοσοφική και πολιτική σκοπιά και αναλύει τη στάση μας απέναντί του. Αναγκαίο ανάγνωσμα στην εποχή της απόλυτης εξάρτησης από υλικά αγαθά.

11.

Το πρώτο βιβλίο Η πύλη των φιλοσόφων του Robert Zimmer αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως, προσφέροντας ένα απολαυστικό ταξίδι στον κόσμο της φιλοσοφίας.

Με το δεύτερο βιβλίο του, που φέρει τον τίτλο Η νέα πύλη των φιλοσόφων, ο συγγραφέας ανοίγει τις πύλες σε 18 ακόμα θεμελιώδη έργα της ιστορίας της φιλοσοφίας, από το Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη, την Έρευνα για την ανθρώπινη νόηση του Χιουμ και το Πνεύμα των νόμων του Μοντεσκιέ μέχρι τη Διαλεκτική του Διαφωτισμού του Χορκχάιμερ και του Αντόρνο.

Περιγράφει το πλαίσιο μέσα στο οποίο γράφτηκε το μείζον έργο των κλασικών φιλοσόφων, παρουσιάζει τον πυρήνα κάθε κειμένου και δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τη σκέψη του συγγραφέα.

12.

Ο Αριστοτέλης βασανιζόταν από ένα συνηθισμένο ερώτημα: «πώς να είμαστε ευτυχισμένοι». Η καθηγήτρια Edith Hall στο βιβλίο Αριστοτέλης: Η αρχαία σοφία στη σύγχρονη ζωή (Διόπτρα) αποδεικνύει πως η αρχαία σκέψη είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε σήμερα.

Μέσα από 10 πρακτικά μαθήματα μας βοηθάει να λαμβάνουμε ορθότερες αποφάσεις. Οι φιλοσοφικές ιδέες που περιγράφονται στο νέο βιβλίο της Hall είναι προσβάσιμες, κατανοητές και φέρνουν άμεσα αποτελέσματα.

13.

Στο βιβλίο Αναζητώντας μιαν άλλη Γη στο Σύμπαν ο ομότιμος καθηγητής της Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Γ. Νιάρχος καταπιάνεται με το πρόβλημα της εξωγήινης ζωής και της ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται για να ανακαλυφθεί μια άλλη Γη στο Σύμπαν.

Η σχετική έρευνα αποσκοπεί στην ανακάλυψη εξωηλιακών πλανητών με συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη ευφυούς ζωής.

Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου του 2018 είχαν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 3.800 εξωηλιακοί πλανήτες, από τους οποίους πενήντα πέντε είναι δυνάμει κατοικήσιμοι.

Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, που αγαπάει την εξερεύνηση του Aγνώστου και τον έχουν απασχολήσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κάποια από τα προαιώνια ερωτήματα για το Σύμπαν και την εξωγήινη ζωή.

14.

Στη μελέτη του Γεώργιου Κατσαδώρου Αισώπειοι Μύθοι (Guttenberg) ο μύθος ζώων εντάσσεται και μελετάται στο πλαίσιο της λαϊκής λογοτεχνίας από την επιστήμη της Λαογραφίας, καθώς εμφανίζει πολλές διαστάσεις και τρόπους επιστημονικής προσέγγισης, πέρα και από τα όρια της φιλολογικής ενασχόλησης: τόσο οι μύθοι όσο και η σκιώδης μορφή του ίδιου του Αισώπου χρειάζεται να ιδωθούν μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικοπολιτικών και πνευματικών συνθηκών κάθε εποχής και περιοχής, αλλά και μέσα από μια μακρά εξελικτική διαδικασία που διακρίνει τον λαϊκό κυρίως πολιτισμό.

15. 

Οι Όρνιθες είναι η εκτενέστερη σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη, από τις πιο πλούσιες σε φανταστικές εμπνεύσεις και υφολογικές αρετές, αλλά και από τις πιο θεαματικές.

Η ερμηνευτική έκδοση (αρχαίο κείμενο, μετάφραση, ερμηνευτικά σχόλια) των Ορνίθων από τον Φάνη Κακριδή (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), που πρωτοκυκλοφόρησε το 1974, αποτελεί ένα κλασικό πλέον έργο και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες φιλολογικές εκδόσεις της κωμωδίας διεθνώς.

Στα 45 χρόνια που μεσολάβησαν, ο Φ. Κακριδής, συναιρώντας το σύνολο της νεότερης φιλολογικής έρευνας, εμπλούτισε το ερμηνευτικό του υλικό και ενσωμάτωσε στην αναθεωρημένη πλέον έκδοση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης παράλληλα σημεία του σχολιασμού και της μετάφρασης.

Πρόσθεσε, δε, δύο σημαντικά κεφάλαια, τα Επιλεγόμενα και τα Παράλληλα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φωτίζουν ή συμπληρώνουν την ερμηνεία της κωμωδίας.

16.

Το βιβλίο Οι αριθμοί ...πέρα απ' τους κανόνες του δρος Γιάννη Καραγιαννάκη (Πεδίο) αποτελεί μια καινοτόμο επιστημονική προσέγγιση και ταυτόχρονα έναν εύχρηστο πρακτικό οδηγό για τον εκπαιδευτικό, τον γονιό και τον μαθητή όχι μόνο του δημοτικού αλλά και μεγαλύτερων τάξεων.

Συνδυάζοντας το βιβλίο με το διαδραστικό εποπτικό υλικό, το πρόγραμμα εστιάζεται σε νέους τρόπους διδασκαλίας που δίνουν σε κάθε μαθητή τη δυνατότητα να προσεγγίζει τους αριθμούς βιωματικά, χρησιμοποιώντας υλικά της καθημερινότητας (π.χ. νομίσματα, μεζούρα, τραπουλόχαρτα).

Στόχος των δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται είναι η ανάδειξη της λογικής στην οποία βασίζονται οι έννοιες, οι διαδικασίες και οι κανόνες των Μαθηματικών, η κατανόηση και η εμβάθυνση των εννοιών, καθώς και η μεταξύ τους σχέση.

17.

Με το βιβλίο Ψάξε μέσα σου (Πεδίο) ο Chade-Meng Tan, πρώην συνεργάτης της Google και πρωτοπόρος στην προσωπική ανάπτυξη, προτείνει ένα απρόσμενο μονοπάτι για επιτυχία, ευτυχία και παγκόσμια ειρήνη.

Παροτρύνει τον σύγχρονο άνθρωπο να «ψάξει μέσα του» προκειμένου να κατακτήσει την προσωπική ευτυχία και διατυπώνει μια δοκιμασμένη μέθοδο για την ενίσχυση της πλήρους συνειδητότητας και την απόκτηση συναισθηματικής νοημοσύνης στη ζωή και στην εργασία.

Το βιβλίο του Chade-Meng Tan, γραμμένο με σοφία, ευφυΐα, διορατικότητα και χιούμορ, μπορεί να ιδωθεί και ως ένα μάθημα για την απόκτηση προσωπικής ευτυχίας μέσα από την ανάπτυξη των συναισθημάτων, της εσωτερικής καλλιέργειας, του διαλογισμού, της υγιούς κοινωνικότητας και της επαφής του ανθρώπου με τον εαυτό του και τους άλλους.

18.

Το τέρας που λέγεται πανικός αναλαμβάνει να μας παρουσιάσει με ευρηματικό τρόπο η Κατερίνα Αγγελή, διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας και ψυχοθεραπεύτρια, στο βιβλίο Νικώ τον πανικό.

Αυτό το «εσωτερικό τέρας» πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία φτιαγμένη με σκίτσα, μια ιστορία τρόμου, όπως λέει η συγγραφέας, σε τέσσερις πράξεις: η ζωή πριν από τον πανικό, η ζωή με τον πανικό, στα βάθη του φόβου και της απόγνωσης, η απόφαση να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου και η ευτυχής, πλην όμως ρεαλιστική κατάληξη αυτής της μάχης.

Μέσα από τη σκιτσοϊστορία της, η συγγραφέας, αντλώντας πάντα από τη μεγάλη ψυχοθεραπευτική εμπειρία της με ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά της για να αντιμετωπίσουν τον πανικό, εξηγεί τις φάσεις της εγκατάστασής του μέσα από μια συγκεκριμένη αλληλουχία και αλληλεπίδραση σκέψεων, συναισθημάτων, σωματικών συμπτωμάτων και συμπεριφορών, και σε σχέση με συγκεκριμένες καταστάσεις, συγκυρίες και ατομικούς παράγοντες.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ