1.

Δύο χρόνια μας χωρίζουν από την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και ήδη παρατηρείται μια εκδοτική ένταση όσον αφορά τη συγκεκριμένη θεματική.

 

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο οι μελέτες 1821: Η δημιουργία ενός έθνους-κράτους (των Ιωάννη Σ. Κολιόπουλου, Θάνου Βερέμη και Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη) και Τριπολιτσά - Μεσολόγγι, Πολιορκία και άλωση (Θάνος Μ. Βερέμης) επιχειρούν μια νέα ανάγνωση του ιστορικού γεγονότος.

 

2.

Η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του Γ.Β. Δερτιλή Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) είναι ένα από τα σημαντικότερα εκδοτικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε.

 

 

3.

Το βιβλίο Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο (Παπαδόπουλος) αποτελεί μια ανθολόγηση κειμένων από πλειάδα επιστημόνων και διερευνά αφενός τις ρίζες, την εξέλιξη και την επίδραση του Ψυχρού Πολέμου καθαυτού στα Βαλκάνια και αφετέρου το ειδικό βάρος των τοπικών συνθηκών και πιέσεων.

 

Δεκαέξι ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες και καθηγητές Διεθνών Σχέσεων μελετούν μια σειρά σύνθετων θεμάτων που σπάνια συνυπάρχουν σε επίτομη έκδοση.

 

4.

Το πολιτισμικό πορτρέτο του Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρεί να σκιαγραφήσει η Μυρσίνη Ζορμπά στον τόμο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πεδίο.

 

Το κείμενο του βιβλίου έχει ως αφετηρία όχι το πολιτικό ενδιαφέρον για το πρόσωπο του Ανδρέα αλλά τη διερεύνηση της πολιτισμικής του ενδοχώρας: τη ζύμωση των ιδεών του από τα πρώτα χρόνια της διαμόρφωσης έως τα όψιμα, τις στροφές και τις πολλαπλές εκφάνσεις της πολιτισμικής του ταυτότητας, τους αναστοχασμούς, τις κρίσεις και την επινόηση του εαυτού, το αφήγημά του, με λίγα λόγια τη σύσταση του πολιτισμικού του κεφαλαίου.

 

5.

Η βιογραφία που έγραψε ο Πέτρος Στ. Μακρής-Στάικος για τον Κίτσο Μαλτέζο (Εστία) μονοπωλεί ήδη το ενδιαφέρον του κοινού και όχι τυχαία.

 

Η δολοφονία του τελευταίου απογόνου του Μακρυγιάννη εξακολουθεί να έχει διαστάσεις μύθου για πολλούς Έλληνες και αυτή η εξαιρετική μελέτη είναι και η πρώτη απόπειρα σοβαρής ιστορικής προσέγγισης της υπόθεσης, προσφέροντας συγχρόνως στον αναγνώστη μια συνθετική τοιχογραφία της χαμένης γενιάς του '40.

 

6.

 

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την παγκόσμια πολιτική σκηνή σε 10 χάρτες υπόσχεται το βιβλίο του Tim Marshal Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας (Διόπτρα), ένα από τα καλύτερα βιβλία για τη γεωπολιτική, σύμφωνα με την εφημερίδα «Evening Standard».

 

Οι Αμερικανοί Πρόεδροι (Μεταίχμιο) των André Kaspi και Hélène Harter εξετάζουν το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και την ταραχώδη εξέλιξή του.

 

7.

Στο βιβλίο του Δημήτρη Παπούλια Πώς συντελούνται οι μεταρρυθμίσεις (Αλεξάνδρεια) εξετάζεται το μεγάλο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και υποδεικνύονται τρόποι και μέθοδοι για την υλοποίηση και την ολοκλήρωσή τους.

 

 

8.

Η στρατηγική σκέψη είναι όπλο στα χέρια όλων όσοι θέλουν να παίρνουν σύνθετες αποφάσεις και να διαπρέπουν σε ό,τι κι αν κάνουν. Η πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή 50 στρατηγικών μοντέλων που επιχειρούν οι Mikael Krogerus και Roman Tschappeler στο Βιβλίο των Αποφάσεων είναι ένα σοβαρό εργαλείο για όσους αντιμετωπίζουν συχνά διλήμματα.

 

9.

Η Σοφία της ζωής του Άρτουρ Σοπενχάουερ (Πατάκης) μας υπενθυμίζει ότι είναι ένας από τους ελάχιστους φιλοσόφους που μπορούν να γίνουν κατανοητοί δίχως ερμηνευτικές σημειώσεις.

 

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως όλες οι θεωρίες του προκύπτουν κατευθείαν από την ίδια τη ζωή, πως έχουν ως πηγή έμπνευσης την παρατήρηση και πως ερμηνεύουν τον κόσμο ως έχει και πως όποια κι αν είναι η άποψή του, επιμένει να επικαλείται την εμπειρία της καθημερινότητας.

 

10.

Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός και συγγραφέας Αλέξανδρος Νεχαμάς ανατρέχει στη φιλοσοφία και αντλεί παραδείγματα από την τέχνη, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο για να αναδείξει τη σπουδαιότητα της φιλίας στη ζωή μας με το βιβλίο Περί Φιλίας (Μεταίχμιο), ενώ ο Πασκάλ Μπρυκνέρ, στο βιβλίο Η σοφία του χρήματος (Πατάκης), αφηγείται την ιστορία του χρήματος και του πλούτου, εξετάζει το χρήμα από φιλοσοφική και πολιτική σκοπιά και αναλύει τη στάση μας απέναντί του. Αναγκαίο ανάγνωσμα στην εποχή της απόλυτης εξάρτησης από υλικά αγαθά.

 

11.

Το πρώτο βιβλίο Η πύλη των φιλοσόφων του Robert Zimmer αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως, προσφέροντας ένα απολαυστικό ταξίδι στον κόσμο της φιλοσοφίας.

 

Με το δεύτερο βιβλίο του, που φέρει τον τίτλο Η νέα πύλη των φιλοσόφων, ο συγγραφέας ανοίγει τις πύλες σε 18 ακόμα θεμελιώδη έργα της ιστορίας της φιλοσοφίας, από το Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη, την Έρευνα για την ανθρώπινη νόηση του Χιουμ και το Πνεύμα των νόμων του Μοντεσκιέ μέχρι τη Διαλεκτική του Διαφωτισμού του Χορκχάιμερ και του Αντόρνο.

 

Περιγράφει το πλαίσιο μέσα στο οποίο γράφτηκε το μείζον έργο των κλασικών φιλοσόφων, παρουσιάζει τον πυρήνα κάθε κειμένου και δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και τη σκέψη του συγγραφέα.

 

12.

Ο Αριστοτέλης βασανιζόταν από ένα συνηθισμένο ερώτημα: «πώς να είμαστε ευτυχισμένοι». Η καθηγήτρια Edith Hall στο βιβλίο Αριστοτέλης: Η αρχαία σοφία στη σύγχρονη ζωή (Διόπτρα) αποδεικνύει πως η αρχαία σκέψη είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε σήμερα.

 

Μέσα από 10 πρακτικά μαθήματα μας βοηθάει να λαμβάνουμε ορθότερες αποφάσεις. Οι φιλοσοφικές ιδέες που περιγράφονται στο νέο βιβλίο της Hall είναι προσβάσιμες, κατανοητές και φέρνουν άμεσα αποτελέσματα.

 

13.

Στο βιβλίο Αναζητώντας μιαν άλλη Γη στο Σύμπαν ο ομότιμος καθηγητής της Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Γ. Νιάρχος καταπιάνεται με το πρόβλημα της εξωγήινης ζωής και της ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται για να ανακαλυφθεί μια άλλη Γη στο Σύμπαν.

 

Η σχετική έρευνα αποσκοπεί στην ανακάλυψη εξωηλιακών πλανητών με συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη ευφυούς ζωής.

 

Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου του 2018 είχαν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 3.800 εξωηλιακοί πλανήτες, από τους οποίους πενήντα πέντε είναι δυνάμει κατοικήσιμοι.

 

Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, που αγαπάει την εξερεύνηση του Aγνώστου και τον έχουν απασχολήσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κάποια από τα προαιώνια ερωτήματα για το Σύμπαν και την εξωγήινη ζωή.

 

14.

Στη μελέτη του Γεώργιου Κατσαδώρου Αισώπειοι Μύθοι (Guttenberg) ο μύθος ζώων εντάσσεται και μελετάται στο πλαίσιο της λαϊκής λογοτεχνίας από την επιστήμη της Λαογραφίας, καθώς εμφανίζει πολλές διαστάσεις και τρόπους επιστημονικής προσέγγισης, πέρα και από τα όρια της φιλολογικής ενασχόλησης: τόσο οι μύθοι όσο και η σκιώδης μορφή του ίδιου του Αισώπου χρειάζεται να ιδωθούν μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικοπολιτικών και πνευματικών συνθηκών κάθε εποχής και περιοχής, αλλά και μέσα από μια μακρά εξελικτική διαδικασία που διακρίνει τον λαϊκό κυρίως πολιτισμό.

 

15. 

Οι Όρνιθες είναι η εκτενέστερη σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη, από τις πιο πλούσιες σε φανταστικές εμπνεύσεις και υφολογικές αρετές, αλλά και από τις πιο θεαματικές.

 

Η ερμηνευτική έκδοση (αρχαίο κείμενο, μετάφραση, ερμηνευτικά σχόλια) των Ορνίθων από τον Φάνη Κακριδή (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), που πρωτοκυκλοφόρησε το 1974, αποτελεί ένα κλασικό πλέον έργο και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες φιλολογικές εκδόσεις της κωμωδίας διεθνώς.

 

Στα 45 χρόνια που μεσολάβησαν, ο Φ. Κακριδής, συναιρώντας το σύνολο της νεότερης φιλολογικής έρευνας, εμπλούτισε το ερμηνευτικό του υλικό και ενσωμάτωσε στην αναθεωρημένη πλέον έκδοση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης παράλληλα σημεία του σχολιασμού και της μετάφρασης.

 

Πρόσθεσε, δε, δύο σημαντικά κεφάλαια, τα Επιλεγόμενα και τα Παράλληλα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φωτίζουν ή συμπληρώνουν την ερμηνεία της κωμωδίας.

 

16.

Το βιβλίο Οι αριθμοί ...πέρα απ' τους κανόνες του δρος Γιάννη Καραγιαννάκη (Πεδίο) αποτελεί μια καινοτόμο επιστημονική προσέγγιση και ταυτόχρονα έναν εύχρηστο πρακτικό οδηγό για τον εκπαιδευτικό, τον γονιό και τον μαθητή όχι μόνο του δημοτικού αλλά και μεγαλύτερων τάξεων.

 

Συνδυάζοντας το βιβλίο με το διαδραστικό εποπτικό υλικό, το πρόγραμμα εστιάζεται σε νέους τρόπους διδασκαλίας που δίνουν σε κάθε μαθητή τη δυνατότητα να προσεγγίζει τους αριθμούς βιωματικά, χρησιμοποιώντας υλικά της καθημερινότητας (π.χ. νομίσματα, μεζούρα, τραπουλόχαρτα).

 

Στόχος των δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται είναι η ανάδειξη της λογικής στην οποία βασίζονται οι έννοιες, οι διαδικασίες και οι κανόνες των Μαθηματικών, η κατανόηση και η εμβάθυνση των εννοιών, καθώς και η μεταξύ τους σχέση.

 

 

17.

Με το βιβλίο Ψάξε μέσα σου (Πεδίο) ο Chade-Meng Tan, πρώην συνεργάτης της Google και πρωτοπόρος στην προσωπική ανάπτυξη, προτείνει ένα απρόσμενο μονοπάτι για επιτυχία, ευτυχία και παγκόσμια ειρήνη.

 

Παροτρύνει τον σύγχρονο άνθρωπο να «ψάξει μέσα του» προκειμένου να κατακτήσει την προσωπική ευτυχία και διατυπώνει μια δοκιμασμένη μέθοδο για την ενίσχυση της πλήρους συνειδητότητας και την απόκτηση συναισθηματικής νοημοσύνης στη ζωή και στην εργασία.

 

Το βιβλίο του Chade-Meng Tan, γραμμένο με σοφία, ευφυΐα, διορατικότητα και χιούμορ, μπορεί να ιδωθεί και ως ένα μάθημα για την απόκτηση προσωπικής ευτυχίας μέσα από την ανάπτυξη των συναισθημάτων, της εσωτερικής καλλιέργειας, του διαλογισμού, της υγιούς κοινωνικότητας και της επαφής του ανθρώπου με τον εαυτό του και τους άλλους.

 

18.

Το τέρας που λέγεται πανικός αναλαμβάνει να μας παρουσιάσει με ευρηματικό τρόπο η Κατερίνα Αγγελή, διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας και ψυχοθεραπεύτρια, στο βιβλίο Νικώ τον πανικό.

 

Αυτό το «εσωτερικό τέρας» πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία φτιαγμένη με σκίτσα, μια ιστορία τρόμου, όπως λέει η συγγραφέας, σε τέσσερις πράξεις: η ζωή πριν από τον πανικό, η ζωή με τον πανικό, στα βάθη του φόβου και της απόγνωσης, η απόφαση να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου και η ευτυχής, πλην όμως ρεαλιστική κατάληξη αυτής της μάχης.

 

Μέσα από τη σκιτσοϊστορία της, η συγγραφέας, αντλώντας πάντα από τη μεγάλη ψυχοθεραπευτική εμπειρία της με ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά της για να αντιμετωπίσουν τον πανικό, εξηγεί τις φάσεις της εγκατάστασής του μέσα από μια συγκεκριμένη αλληλουχία και αλληλεπίδραση σκέψεων, συναισθημάτων, σωματικών συμπτωμάτων και συμπεριφορών, και σε σχέση με συγκεκριμένες καταστάσεις, συγκυρίες και ατομικούς παράγοντες.