6 σημαντικά ιστορικά βιβλία που αξίζει να διαβάσετε

6 σημαντικά ιστορικά βιβλία που αξίζει να διαβάσετε Facebook Twitter
Δημήτριος Ζωγράφος, Μάχη της Λαγγάδας και Κομπότι
0

Θάνος Μ. Βερέμης, Γιάννης Σ. Κολιόπουλος, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης

«1821: Η δημιουργία ενός έθνους-κράτους»

Εκδόσεις Μεταίχμιο

H ανεξαρτητοποίηση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ήρθε για τους Έλληνες έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία σκληρού ένοπλου αγώνα και δοκιμασίας (1821-1830). Η κατακερματισμένη κοινωνία των επαναστατημένων στάθηκε εμπόδιο στη σύγκλιση και στην ομοψυχία των αγωνιστών.

Οι οικογενειακές φατρίες, οι πελάτες και οι προστάτες της δημιούργησαν αντίπαλες ιεραρχίες, οι οποίες έτεμναν κάθετα την κοινωνική διαστρωμάτωση. Γι' αυτό και δεν άργησαν να ακολουθήσουν οι εμφύλιες συγκρούσεις. Παρ' όλα αυτά, η Επανάσταση ανταποκρίθηκε στη βασική φιλοδοξία όσων αγωνίστηκαν, τη δημιουργία ενός ενιαίου, ελεύθερου κράτους.

Οι τρεις συγγραφείς παρουσιάζουν ένα χρονικό που παρακολουθεί τους Έλληνες πριν από την παλιγγενεσία, το νομικό καθεστώς των ραγιάδων και τις πολιτικές συνθήκες στην οθωμανική επικράτεια και συνεχίζουν με τις πολιτικές επιλογές και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις το διάστημα 1821-1827.

Τέλος, εξετάζουν τις αιτίες της τελικής επιτυχίας του Αγώνα, το «εθνικό όραμα» και τη συγκρότηση της επίσημης εξουσίας


Michel Kaplan

«Γιατί το Βυζάντιο; Μια αυτοκρατορία έντεκα αιώνων»

Μτφρ.: Κατιάννα Μίχα - Μαρίζα Ντεκάστρο

Εκδόσεις Μεταίχμιο


Ο καταξιωμένος ιστορικός διεθνούς φήμης με ειδίκευση στη βυζαντινή περίοδο, Michel Kaplan, με το βιβλίο αυτό ξαναγράφει την ιστορία έντεκα αιώνων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εξηγεί τους λόγους αυτής της μακροβιότητας.

Ένα έργο εξαιρετικά ελκυστικό, που επαναφέρει στην επικαιρότητα το Βυζάντιο και αποτιμά την κληρονομιά και τη συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης σε τομείς όπως ο πολιτισμός, οι τέχνες και η κρατική οργάνωση.

Ειδικότερα, εστιάζει στην πολιτική ιδεολογία, στους θεσμούς, στη δημόσια διοίκηση, στο φορολογικό σύστημα, στην οικονομία, στο δίκαιο, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό.

Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας: «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και οι έντεκα αιώνες της ιστορίας της δεν αξίζουν, παραφράζοντας την ηρωίδα του Ρακίνα, "ούτε αυτή την υπερβολική τιμή ούτε αυτή την περιφρόνηση". Η μακροβιότητά της δεν οφείλει τίποτα στην τύχη αλλά οφείλει τα πάντα σε μια εξαιρετική ιδεολογική κατασκευή».


Γεώργιος Β. Δερτιλής

«Η ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας 1750 - 2015»

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Μια νέα, αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του γνωστού ιστορικού, μέλους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Δερτιλή, ο οποίος έγραψε το βιβλίο αυτό με σκοπό όχι να διηγηθεί «τι έγινε» αλλά να κατανοήσει το «γιατί έγινε».

Σκοπός του «δεν ήταν να διηγηθώ μια ιστορία, αλλά να την ερμηνεύσω. Να εξηγήσω την Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, με τους Έλληνες να φαντάζονται μιαν από τις πρωιμότερες δημοκρατίες στον κόσμο και να τη διαμορφώνουν βυθισμένοι σε εξάρσεις ενθουσιασμού και σε εμφύλια μίση, να παλεύουν με την αστάθεια που τους επέβαλλε η μοίρα της χώρας, η θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να σκορπούν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας αυτοκρατορίες και αψηφώντας υπερδυνάμεις» υποστηρίζει απευθυνόμενος «όχι μόνο στον ιστορικό, στον ανθρωπολόγο, στον οικονομολόγο αλλά και στις μαθήτριες και στους φοιτητές και στους γενικούς αναγνώστες, αυτούς που αγαπούν το διάβασμα ή και όσους ακόμη δεν το συνηθίζουν».

Norman Ohler

«Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ»

Μτφρ.: Χρήστος Κοκκολάτος, Βασίλης Τσαλής

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κοκαΐνη, ηρωίνη, μορφίνη και, κυρίως, μεθαμφεταμίνες –το ναρκωτικό του λαού‒ χρησιμοποιούνταν τόσο από τους εργάτες και τις νοικοκυρές όσο και από το στράτευμα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προέλαση και νίκη των Γερμανών το 1940.

Ο Norman Ohler, έπειτα από εκτενή έρευνα σε γερμανικά και αμερικανικά αρχεία, αποκαλύπτει την ασύδοτη χρήση ναρκωτικών ακόμα και στα υψηλότερα κλιμάκια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χίτλερ και των συνεργατών του, στους οποίους ο γιατρός δρ Μορέλ χορηγούσε θανάσιμα κοκτέιλ ουσιών.

Αν και τα ναρκωτικά από μόνα τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εξέλιξη των γεγονότων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ή την έκβασή του, η αποκάλυψη αυτών των στοιχείων αλλάζει την αντίληψή μας γι' αυτήν τη σκοτεινή εποχή.

Ένα διαφωτιστικό βιβλίο που αποδεικνύει ότι το Τρίτο Ράιχ ήταν βουτηγμένο στα ναρκωτικά, είναι μεταφρασμένο σε περισσότερες από 25 γλώσσες και περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό.

Terry Mort

«Ο πόλεμος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Οι περιπέτειές του ως ανταποκριτή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Μτφρ.: Γιώργος Λαμπράκος

Εκδόσεις Πατάκη

Από τις ακτές της Νορμανδίας μέχρι την απελευθέρωση του Παρισιού και την τραγωδία στο Χούρτγκενβαλντ, αυτή είναι η ιστορία των δημοσιογραφικών περιπετειών του Έρνεστ Χέμινγουεϊ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την άνοιξη του 1944 ο Χέμινγουεϊ ταξίδεψε στο Λονδίνο και μετά στη Γαλλία για να καλύψει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για το περιοδικό «Collier's». Ύστερα από αυτή την τραγωδία λέγεται πως δεν ήταν πια ο ίδιος άνθρωπος.

Πρόθεση αυτού του βιβλίου δεν είναι να παρουσιαστεί ως μία ακόμη βιογραφία ή αντικείμενο εμπεριστατωμένων απομνημονευμάτων. Αυτή η συναρπαστική αφήγηση διερευνά παράλληλα το μεταγενέστερο έργο του Χέμινγουεϊ ‒μεγάλο μέρος του οποίου πηγάζει από τις πολεμικές εμπειρίες του– που διαμόρφωσε με δραματικό τρόπο τα όψιμα στάδια της καριέρας του. (Περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό).

Πέτρος Στ. Μακρής-Στάικος

«Κίτσος Μαλτέζος - Ο αγαπημένος των θεών»

Εκδόσεις Εστία

Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου 1944. Στις 9:30 το πρωί δολοφονείται στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά στο άγαλμα του Βύρωνα, ο Κίτσος Μαλτέζος, ο τελευταίος απόγονος του στρατηγού Μακρυγιάννη, το χαρισματικό παιδί της γενιάς του '40. Του έστησε ενέδρα ο ΕΛΑΣ Σπουδάζουσας μπροστά στο σπίτι του, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, και το αποτέλεσμα τροφοδότησε εσωτερικές ρήξεις στον χώρο της Αριστεράς.

Έκτοτε, το γεγονός θα μυθοποιηθεί και θα μεταμορφωθεί σε ένα από τα ισχυρότερα ταμπού της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Η αριστερά θα αρνείται επίμονα την οποιαδήποτε αναφορά σε μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της δράσης της, ενώ η σκληρή μετεμφυλιακή δεξιά θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει πολιτικά τον θάνατο ενός ανθρώπου που στην πραγματικότητα δεν της ανήκε.

Ο Μαλτέζος θα πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση δύο μυθιστορημάτων, στην Τειχομαχία του Θεόφιλου Φραγκόπουλου και στο Χρονικό μιας σταυροφορίας του Ρόδη Ρούφου. Σήμερα οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν σε αυτά τα γεγονότα μέσω μιας νέας, αναθεωρημένης έκδοσης, αφού το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν για πολλά χρόνια εξαντλημένο.

Η βιογραφία που έγραψε ο δικηγόρος και συγγραφέας Πέτρος Στ. Μακρής-Στάικος διαβάζεται απνευστί και αποτελεί την πρώτη απόπειρα σοβαρής ιστορικής προσέγγισης της υπόθεσης, προσφέροντας συγχρόνως στον αναγνώστη μια συνθετική τοιχογραφία της χαμένης γενιάς του '40.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Βιβλίο / Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που τιμήθηκε με το φετινό Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μιλά στη LiFO για την εποχή μας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις συλλογικές αντιλήψεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Βιβλίο / Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Μια «underground» συζήτηση με τον Λέανδρο Κυριακόπουλο περί ρέιβ, νέων τεχνολογιών και άλλων «δαιμονίων», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου - νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή» (εκδ. Νήσος).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΟΣΟΥΑ

Το πίσω ράφι / «Ρετροσπεκτίβα» του Α. Γεοσούα: Μπορεί ένα μυθιστόρημα ιδεών να σε κρατάει δέσμιο ως το τέλος;

Από τους σημαντικότερους συγγραφείς του Ισραήλ, ο πρόσφατα χαμένος Αβραάμ Γεοσούα αφηγείται εδώ την ιστορία ενός εβδομηντάχρονου κινηματογραφιστή που κουβαλά ένα νεανικό αμάρτημα κι εξετάζει αναδρομικά τα πεπραγμένα του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας χωρίς μύθους»

Εμινέ Γεσίμ Μπεντλέκ / «Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας χωρίς μύθους»

Η πρώην επίκουρη καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Bingöl της Τουρκίας μιλά στη LiFO για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Η ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 - Τραύμα και φαντασιακές κοινότητες σε Ελλάδα και Τουρκία».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
leonardo padura

Βιβλίο / Λεονάρδο Παδούρα: Η Κούβα πέρα από τα σύνορα

Ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος Λεονάρδο Παδούρα στο πρόσφατο έργο του με τίτλο «Σαν σκόνη στον άνεμο» αναζητά την ταυτότητα της Κούβας του τότε και του σήμερα μέσα από τα όνειρα μιας παρέας νέων που έφτασαν να σκορπίζονται κι αυτοί σαν σκόνη στον άνεμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΤΡΙΤΗ 26/07 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-20 βιβλία που θα πάρω μαζί μου στις διακοπές

Βιβλία και Συγγραφείς / 20 βιβλία που θα πάρω μαζί μου στις διακοπές

Ο Νικος Μπακουνάκης επιλέγει και παρουσιάζει 20 βιβλία από την εκδοτική παραγωγή του 2022 για έξυπνες, διασκεδαστικές, συναρπαστικές, πρωτότυπες, αποκαλυπτικές και χρήσιμες καλοκαιρινές αναγνώσεις.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ