10 βιβλία που διαβάζουμε τώρα

10 βιβλία που διαβάζουμε τώρα Facebook Twitter
0

Bernhard Schlink

Χρώματα του αποχαιρετισμού

Μτφρ.: Απόστολος Στραγαλινός 

Εκδόσεις Κριτική

XRWMATA
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

«Με ενδιαφέρει ως θέμα ο αποχαιρετισμός. Από έναν αποχαιρετισμό μπορεί να προκύψουν τραύματα, πόνος και θλίψη, και η ενοχή παίζει επίσης κάποιο ρόλο. […] Δεν εννοώ το να λες αντίο στη ζωή, αλλά το να λες αντίο μέσα στο πλαίσιο της ζωής. Αποχαιρετισμοί σε ανθρώπους, σε στάδια της ζωής, σε ελπίδες, προσδοκίες και φόβους, οδυνηροί και απελευθερωτικοί».

Έτσι περιγράφει ο Μπέρνχαρντ Σλινκ αυτήν τη συλλογή του με τα εννέα διηγήματα που επαναφέρουν με κάποιον τρόπο θεματικές που τον απασχόλησαν και στο μπεστ-σέλερ του «Διαβάζοντας στη Χάννα».

Η πίστη και η προδοσία, οι αναμνήσεις, που άλλοτε συμφιλιωνόμαστε μαζί τους και μας ανακουφίζουν κι άλλοτε μας στοιχειώνουν για πάντα, το πώς από κάτι λάθος μπορεί να προκύψει κάτι σωστό και το αντίστροφο, αποχαιρετισμοί που συντρίβουν αλλά και απελευθερώνουν είναι τα φίλτρα μέσα από τα οποία ο συγγραφέας αποδίδει την πολυπλοκότητα των σχέσεων και της ζωής γενικότερα. 

Aν Πάτσετ

Το ολλανδέζικο σπίτι

Μτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Εκδόσεις Δώμα

DUTCH
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Μία από τις υπολογίσιμες φωνές της αμερικανικής λογοτεχνίας, την Αν Πάτσετ, που από το 1992, που κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, το The patron saint of liars, μέχρι σήμερα έχει αδιάλειπτη παρουσία στον χώρο και βραβεύσεις (Οrange Prize, PEN\Faulkner Award for Fiction), μας συστήνουν οι εκδόσεις Δώμα μέσα από το «Ολλανδέζικο Σπίτι», υποψήφιο για Πούλιτζερ το 2021.

Ένα οικογενειακό δράμα που διασχίζει πέντε δεκαετίες, παρακολουθώντας τον τρόπο που η ζωή δύο αδελφών αλλάζει όταν η μητέρα τους φεύγει και λίγο μετά ο πατέρας τους φέρνει στο σπίτι μια καινούργια γυναίκα.

Μέσα από το πολυεπίπεδο πορτρέτο των Κόνροϊ η συγγραφέας εμβαθύνει στη συναισθηματική φόρτιση των ηρώων, επιμένοντας στις εσφαλμένες επιλογές τους και στον τρόπο που αυτές καθορίζουν τη ζωή τους, καθώς αφήνουν τον χρόνο να περνάει, κλονίζοντας όλες τις βεβαιότητες. Ένας ύμνος στην αδελφική αγάπη και στη δύναμη της συγχώρεσης.  

Κορνέλια Ίσλερ-Κέρενυι

Ο Διόνυσος στην κλασική Αθήνα

Μτφρ.: Μαίρη Κλεώπα

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

DIONYSOS
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Μια διαφορετική προσέγγιση του Διονύσου, ενός θεού πολύ αγαπητού στην ελληνική μυθολογία, προτείνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Έκσταση, κρασί, χορός, θιασώτες που ξεφαντώνουν φωνάζοντας «ευοί ευάν» είναι οι πρώτοι συνειρμοί που προκαλούνται στο άκουσμα του ονόματός του, όμως η παρούσα έκδοση της κλασικής αρχαιολόγου Ίσλερ-Κέρενυι, η οποία προσεγγίζει την αρχαία εικονογραφία ως φορέα μιας σημαντικής, αλλά ανεξερεύνητης, παρακαταθήκης για το αρχαίο ελληνικό θρησκευτικό σύμπαν, έρχεται για να μας αποκαλύψει τον πλούτο του διονυσιακού σύμπαντος και τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους αυτός επηρέαζε τους πολίτες της κλασικής Αθήνας.

Μέσα από την αρχαία εικονογραφία, όπως αυτή απεικονίζεται στα αγγεία και στις αναπαραστάσεις διαφόρων τελετών και εθίμων, ξεδιπλώνεται ένας ολόκληρος κόσμος άμεσα συνυφασμένος με μορφές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, όπου ο Διόνυσος και οι ακόλουθοί του, οι Σάτυροι, ισορροπώντας μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, διαμεσολαβούσαν ώστε να εξασφαλίζουν την ατομική και συλλογική ευδαιμονία.

e. lockhart

ήμασταν ψεύτες

Mτφρ.: Πολυχρόνης Κουτσάκης

Εκδόσεις Διόπτρα

PSEFTES
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Mια συγγραφέας που γράφει έχοντας στο μυαλό της ζητήματα όπως η ηθική, ο φεμινισμός και ο ηρωισμός, απευθυνόμενη εξίσου σε εφηβικό και ενήλικο κοινό, που με τη σειρά του ανταποκρίνεται στην αναμφισβήτητη ικανότητά της να αφηγείται με πνευματώδη και έξυπνο τις ιστορίες της.

Συγκεκριμένα το «ήμασταν ψεύτες», ένα από τα έντεκα μυθιστορήματα που έχει γράψει ως τώρα, θεωρείται μεγάλη επιτυχία, καθώς έτυχε θερμής υποδοχής από την κριτική, μπήκε σε πολλές λίστες με τα βιβλία της χρονιάς και κατάφερε να γίνει το Νο1 μπεστ-σέλερ των «New York Times». Στο επίκεντρο βρίσκεται η πλούσια και κατά τα φαινόμενα ευτυχισμένη οικογένεια Sinclair που περνάει τα καλοκαίρια στο ιδιωτικό της νησί.

Κάποιο καλοκαίρι όμως κάτι συμβαίνει στο ένα μέλος της, που έκτοτε χάνει οποιαδήποτε μνήμη σχετικά με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Δύο χρόνια αργότερα προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη για να αποκαταστήσει τις χαμένες ισορροπίες. 

Frank Herbert

Dune

Μτφρ.: Oρέστης Ν. Μανούσος

Εκδόσεις Anubis

DUNE
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Όταν ο Frank Herbert μετακόμισε το 1957 στο Όρεγκον, αποφάσισε να γράψει ένα άρθρο για ένα πρόγραμμα του υπουργείου Γεωργίας σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της επέκτασης των αμμόλοφων στην περιοχή του, που θα μπορούσαν να καταστρέψουν σπίτια.

Το άρθρο δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, ο Herbert όμως εμπνεύστηκε το «Dune», που αφηγείται την ιστορία του παράξενου κόσμου του Αρράκις, γνωστού και ως Dune, πλανήτη των ερήμων, όπου υπάρχουν αποθέματα μιας μυστηριώδους ουσίας που παρατείνει τη ζωή, διευρύνει την ανθρώπινη συνείδηση και δίνει στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να ταξιδεύει στ’ αστέρια. Εκεί ο νεαρός Πωλ Ατρείδης, ως Μουάντ’Ντιμπ, θα υλοποιήσει το πιο μεγαλεπήβολο όνειρο της ανθρωπότητας.

Ένα μυθιστόρημα που απέκτησε φανατικό κοινό και μεγάλη φήμη η οποία το ακολουθεί μέχρι σήμερα, και δικαίως, αφού έχει έντονο πολιτικό και οικολογικό χαρακτήρα, προφητεύοντας με έναν τρόπο τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η sci-fi δυναμική του δεν άφησε ασυγκίνητο τον κόσμο του κινηματογράφου, με δύο αναγνωρισμένους σκηνοθέτες να το έχουν μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη: ο Ντέιβιντ Λιντς το 1984 και πιο πρόσφατα ο Ντενί Βιλνέβ.  

Stephen King

Η ιστορία της Λίσι

Μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

LISI
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Μάλλον δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις ο Stephen King, ενδεχομένως ούτε και η εργογραφία του συνολικά. Αν στα διαβάσματά σου ψάχνεις τον ορίτζιναλ φόβο μαζί με καλή λογοτεχνία, είναι ο συγγραφέας που δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει.

Η «Ιστορία της Λίσι» είναι μια τέτοια πρόταση, που παράλληλα έχει ως θέμα της την πηγή της δημιουργικότητας, τους πειρασμούς της παράνοιας και τη μυστική γλώσσα της αγάπης. Η Λίσι έχει χάσει τον επί είκοσι πέντε χρόνια σύζυγό της, έναν βραβευμένο συγγραφέα, αλλά πολύπλοκο άνθρωπο. Θέλοντας να βάλει σε τάξη τις σημειώσεις του, αντιμετωπίζει η ίδια τους δαίμονές του και, επισκεπτόμενη το τρομακτικό μέρος στο οποίο αποσυρόταν κατά καιρούς, ξεκινάει ένα μοιραίο ταξίδι στις σκοτεινές του πλευρές.

Ο King εμπνεύστηκε την υπόθεση αυτού του μυθιστορήματος όταν, επιστρέφοντας στο σπίτι του από νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω πνευμονίας, είδε τα πράγματα του γραφείου του πακεταρισμένα, καθώς το δωμάτιο βρισκόταν υπό ανακαίνιση. Τότε σκέφτηκε ότι έτσι θα είναι ο χώρος και όταν πεθάνει. Γυρίστηκε και σε μίνι σειρά σε σενάριο Stephen King με πρωταγωνιστές τους Τζούλιαν Μουρ και Κλάιβ Όουεν.

Julian Barnes

England, England

Μτφρ.: Αλεξάνδρα Κονταξάκη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

ENGLAND
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Ο Ροµπέν των Δασών και η αγαπημένη του Μάριον, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαµ, το Στόουνχεντζ, τα µαύρα ταξί, η βασιλική οικογένεια, οι πράκτορες της Σκότλαντ Γιαρντ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τα Βράχια του Ντόβερ είναι μερικά απ’ όσα μπορεί να δει κανείς στη Νήσο Γουάιτ, που ο ιδιόρρυθμος μεγιστάνας Τζακ Πίτμαν μετατρέπει σε κολοσσιαίο πάρκο, υλοποιώντας την εξαιρετική του ιδέα να μεταφέρει εκεί εικονικά την Αγγλία.

Το εγχείρημα, μολονότι τερατώδες, ριψοκίνδυνο και εφιαλτικό, γνωρίζει τόση επιτυχία, που ανταγωνίζεται επικίνδυνα την ίδια τη χώρα. Υποψήφιο για Booker τo 1998, το μυθιστόρημα «England, England» αποτελεί ταυτόχρονα μια φιλοσοφική αναζήτηση, μια ξεκαρδιστική φαρσοκωμωδία και μια συγκινητική ελεγεία της αυθεντικότητας και της εθνικότητας.

Όπως έγραψαν και οι «New York Times»: «Η σάτιρα στα καλύτερά της σε ένα μυθιστόρημα άλλοτε ευφυές, άλλοτε αστείο, άλλοτε και τα δύο μαζί». 

Patricio Pron

Το πνεύμα των γονιών μου εξακολουθεί να ανυψώνεται μέσα στη βροχή

Μτφρ.: Μαρία Παλαιολόγου

Εκδόσεις Ίκαρος

COVER
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Το 2010 το περιοδικό «Granta» κατέταξε τον Patricio Pron στους είκοσι δύο καλύτερους νέους ισπανόφωνους συγγραφείς, και αυτό το μυθιστόρημα δικαιολογεί την επιλογή, επιβεβαιώνοντας την ευρεία αποδοχή του από τον διεθνή Τύπο αλλά και από επιφανείς συναδέλφους του. Όπως γράφει ο ίδιος, πρόκειται για «μια ιστορία σχετικά με κάποια πράγματα που συνέβησαν στην οικογένειά μου την περίοδο μεταξύ 1972 και 2008».

Με αφορμή προσωπικές μνήμες, λοιπόν, αφηγείται το μπλέξιμο ενός συγγραφέα που επιστρέφει στην Αργεντινή για να δει τον ετοιμοθάνατο πατέρα του και ψάχνοντας στο πατρικό του ανακαλύπτει μια άγνωστη πτυχή της οικογένειάς του, όπως και το εμμονικό ενδιαφέρον του πατέρα του με την περίεργη εξαφάνιση ενός άνδρα. Η αναζήτησή του, πέρα από οικογενειακές αναμνήσεις, ανασύρει τα φαντάσματα του σκοτεινού πολιτικού παρελθόντος της Αργεντινής, της δικτατορίας του Βιλέδα από το 1976 έως του 1983.

Ο Pron, προσπαθώντας να αφηγηθεί μια ιστορία για την οποία, κατά δική του δήλωση, είχε περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις, καταφέρνει να γράψει ένα μυθιστόρημα ώριμο, απαλλαγμένο από συναισθηματισμούς. 

Χρήστος Χωμενίδης

Ο Τζίμης από την Κυψέλη

Εκδόσεις Πατάκη 

ΤΖΙΜΗΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Μετά από περίπου δεκαπέντε χρόνια, ο Χρήστος Χωμενίδης επιστρέφει μυθοπλαστικά στο εδώ και στο τώρα, στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη, όπου βρίσκει τον ήρωά του, τον Τζίμη, έναν αναλογικό άνθρωπο σε μια ψηφιακή εποχή, έναν «χαριτωμένο» τύπο, όπως τον χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, αρχοντικό αλλά και της πιάτσας, που ξέρει να περνάει καλά. Είναι ιδιοκτήτης ενός θεάτρου στη Φωκίωνος Νέγρη, όπου ανεβάζει παραστάσεις τρίτης κατηγορίας.

Εμείς τον συναντάμε ένα βήμα πριν από την εκπλήρωση του μεγάλου του ονείρου: εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες της πανδημίας, έχει κάνει συμφωνίες που θα τον αναδείξουν στον καλύτερο θεατρικό επιχειρηματία της χώρας. Η συνάντηση με έναν απελπισμένο και αδίστακτο άνθρωπο, όμως, θα αποβεί μοιραία στην εποχή της ψηφιακής δικτύωσης και του νεο-πουριτανισμού.

Ο χειμαρρώδης λόγος και η πλούσια φαντασία του συγγραφέα δίνουν το «παρών» και εδώ, σε ένα μυθιστόρημα που ξεκινάει με διαδοχικές χαρούμενες καταστάσεις, για να καταλήξει ένα ρέκβιεμ για όσους είχαν μάθει να ζουν χαλαρά και κινδυνεύουν να βρεθούν στο κενό χωρίς καν να το καταλάβουν.

Ερβέ Λε Τελιέ

Ανωμαλία

Μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης

Εκδόσεις opera

ANOMALIA
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

Ταιριαστός τίτλος για το βιβλίο ενός συγγραφέα που ανήκει στο πειραματικό λογοτεχνικό κίνημα OuLiPo, τα μέλη του οποίου αναζητούν συγγραφικές τεχνικές και μοτίβα που θα μπορούν να εφαρμόζουν με τρόπους που τα ίδια θεωρούν διασκεδαστικούς ‒ και όποιος αντέξει.

Η ανωμαλία, λοιπόν, αφορά το χωροχρονικό ανακάτεμα που ζουν οι επιβάτες μιας πτήσης, μαζί με τους αναγνώστες, κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους πτήσης που θέτει σε αμφισβήτηση όλα όσα γνώριζαν μέχρι τότε.

Λογοτεχνικά είδη και ύφη εναλλάσσονται, στοιχειοθετώντας τη σύγχυση των αποπροσανατολισμένων επιβατών, προσφέροντας παράλληλα μια διαδρομή γεμάτη εκπλήξεις στον αναγνώστη, υποψιασμένο και μη. Από τις πολλές υποψηφιότητες που είχε, τελικά πέτυχε τη σπουδαία βράβευση με το Goncour 2020.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πάμελα Άντερσον εξορκίζει με το βιβλίο της τα φαντάσματα και τα στερεότυπα του χθες

Βιβλίο / Η Πάμελα Άντερσον εξορκίζει με το βιβλίο της τα φαντάσματα και τα στερεότυπα του χθες

Στην αυτοβιογραφία της που έχει τίτλο “Love, Pamela”, η 55χρονη σταρ προσκαλεί το κοινό να κάνει τώρα αυτό που ίσως του ήταν δύσκολο να κάνει στα ‘90s: να χαρεί και να γελάσει μαζί της, όχι εις βάρος της.
THE LIFO TEAM
Ο Άντονι Μάρα και το La, La, Land της πολιτικής προπαγάνδας

Βιβλίο / Ο Άντονι Μάρα και το Χόλιγουντ της πολιτικής προπαγάνδας

Με το νέο του επικό μυθιστόρημα «H Mercury παρουσιάζει» ο Άντονι Μάρα ρίχνει φως στους μηχανισμούς προπαγάνδας που αναπτύχθηκαν στο Χόλιγουντ, στον ρατσισμό και στα κυρίαρχα ζητήματα ταυτότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρύσα Μαλτέζου: «Οι Έλληνες έχουμε φιλότιμο, αλλά μας ελκύει αφάνταστα το ραχάτι»

Αρχαιολογία & Ιστορία / Χρύσα Μαλτέζου: «Για τον Θεό, δεν ρέει το αίμα του Περικλή στις φλέβες μας»

Η σημαντική Ελληνίδα ιστορικός και πρώην διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας αφηγείται την ζωή της με αφετηρία την Αλεξάνδρεια μιας άλλης εποχής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι μου έμαθε για τον σεξισμό και την αρρενωπότητα η ραπ

Μουσική / Τι μου έμαθε για τον σεξισμό και την αρρενωπότητα η ραπ

Η έρευνα του Κώστα Σαββόπουλου για τη ραπ, το πιο παρεξηγημένο (και άγνωστο για τον πολύ κόσμο) μουσικό είδος σε παγκόσμιο και ελληνικό επίπεδο, κυκλοφορεί σε ένα βιβλίο που βάζει στη θέση τους πολλά πράγματα.
M. HULOT
Όιγκεν Ρούγκε «Τις μέρες που λιγόστευε το φως»

Το πίσω ράφι / Όιγκεν Ρούγκε: Αποχρώσεις ζωής στην πρώην Ανατολική Γερμανία

Στο πολυδιαβασμένο μυθιστόρημά του «Τις μέρες που λιγόστευε το φως», ο Γερμανός συγγραφέας αφηγείται την ιστορία μιας υποδειγματικής σοσιαλιστικής οικογένειας - της δικής του οικογένειας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΤΡΙΤΗ 31/01-Ο ρόλος των Ελλήνων στη διαμόρφωση της Αιγύπτου

Βιβλία και Συγγραφείς / Ο ρόλος των Ελλήνων στη διαμόρφωση της Αιγύπτου

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ιστορικό Αλέξη Κιτροέφ για τους Αιγυπτιώτες Έλληνες, τη μεγάλη παροικία της Αιγύπτου που επηρέασε τη διαμόρφωση της σύγχρονης χώρας του Νείλου, με αφορμή το βιβλίο του «Οι Έλληνες και η διαμόρφωση της Νεότερης Αιγύπτου».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ρόντρικ Μπίτον: «Η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού δεν εδράζεται στην κοινή καταγωγή αλλά στη γλώσσα»

Βιβλίο / Ρόντρικ Μπίτον: «Η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού δεν εδράζεται στην κοινή καταγωγή αλλά στη γλώσσα»

Μια συνομιλία με ιστορικές, γλωσσολογικές, πολιτιστικές όσο και πολιτικές προεκτάσεις με τον γνωστό Σκωτσέζο ακαδημαϊκό και ελληνιστή με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του πονήματος «Έλληνες - Μια παγκόσμια ιστορία» και στα ελληνικά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Δέκα πρόσφατες σημαντικές εκδόσεις για το Ολοκαύτωμα

Βιβλίο / Δέκα πρόσφατες σημαντικές εκδόσεις για το Ολοκαύτωμα

Μια επιλογή από τις πρόσφατες εκδόσεις, συγκεκριμένα των τριών τελευταίων ετών, που διαχειρίζονται την τραυματική μνήμη της Σοά, από μυθιστορήματα έως δοκίμια και εφηβικά αναγνώσματα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χανίφ Κιουρέισι «Κάτι έχω να σας πω»

Το πίσω ράφι / «Κάτι έχω να σας πω»: Oι πολλές ταυτότητες του Χανίφ Κιουρέισι

Περιπλανώμενος ανάμεσα στο Λονδίνο της νιότης του και στο Λονδίνο της εποχής του Τόνι Μπλερ, ο Βρετανός συγγραφέας ανακεφαλαιώνει προσφιλή του θέματα όπως η φυλετική ταυτότητα και τα όρια της σεξουαλικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πώς η αρχαιολογία συνδέεται με την αποικιοκρατία και τον ρατσισμό και τι είναι η αρχαιογενετική;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πώς η αρχαιολογία συνδέεται με την αποικιοκρατία και τον ρατσισμό;

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Γιάννη Χαμηλάκη, καθηγητή Αρχαιολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, για το βιβλίο «Αρχαιολογία, έθνος και φυλή», που συνυπογράφει με τον Ράφαελ Γκρίνμπεργκ, καθηγητή Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ